Nem is tudom, hogy kezdjek hozzá. Végigolvastam a hozzászólásokat, ettől kicsit először elbátortalanodtam, de utána mégis arra gondoltam, hogy megértitek az "állapotomat". Véletlenül akadtam egy vákuummotorra a neten, majd próbaképpen beírtam a keresőbe a gőzgép szót, így találtam ide. Nekem a gőzgép gyermekkorom óta valami elérhetetlen álom, és szent áhítattal beszéltünk arról, hogy valakinek, valahol volt egy működő gőzgép modellje. Kb. két hete egy gyerekkori barátommal, aki sajnos 300 km-re lakik tőlem, szabályosan megbolondultunk, mindenben gőzgép alkatrészt látunk. Most éppen egy az olajbányászatban használatos, olyan 30 cm átmérőjű béléscsövet méreget. Márpedig nekem gőzgép kell! Magamról, nemrégen mentem nyugdíjba, időm van, pénzem és szerszámom minimális. Sajnos még egy jó állványos fúróm sincs, mert ezidáig barkácsolni egyáltalán nem volt időm. Én réz vízvezetékcsövekkel szemezgetek, nem tudom, hogy abból tudnék-e valami szerény gőzgépet szerkeszteni kezdetnek. Azon is gondolkoztam, hogy 9 mm-es réz töltényhüvelyt fel lehetne-e ilyen célra használni. Ha máshogyan nem, legalább sűrített levegővel induljon el, hogy meglegyen az első élmény. Ma este egy fa lapra keménypapírból kivágva elkészítettem egy olyan gőzgép terveit (mondjuk ez így ebben a formában kicsit túlzás) amelyik a következőképpen működne: 22-es rézcső lenne a henger, középen két kamrára elválasztva. Egyetlen rúd mozogna mindkét kamrában, egy egy dugattyúval, és mindkét dugattyúnak egy munkaüteme lenne. Egyik dugó jobbra adna erőt, a másik dugó balra. Egy 15 mm-es rézcsőben pedig lenne a vezérlőszerkezet, egy dugattyúval ellátva, amely a hajtást arról a lendkerékről kapná, amelyiket mozgat a munkadugattyú. A vikipédiában néztem az egydugattyús hengert, amelyik oda-vissza dolgozik, de nem tudtam rájönni, hogy a fáradt gőz hol távozik? Ahogy elolvastam a hozzászólásokat, elbizonytalanodtam a rézcsöveket illetően, és a forrasztással kapcsolatban. Ha sikerülne megépítenem ezt a szerkezetet, akkor nem adhatnék rá valószínűleg komoly nyomású gőzt, csak egyszerű sűrített levegőt, van egy kis 12 voltos kerékpumpa kompresszorom. Ha rájövök, hogy hogyan lehet képet felrakni, akkor megmutatom a "tervemet", de sajnos nekem a képfeltöltés.hu valamiért nem megy, megnyitni sem tudom az oda felrakott képeket. Hirtelen ennyit, elnézést a sok dumáért.
|