SRY MODELLEZŐ FÓRUMA

Modellezés, technika, történelem
Pontos idő: 2025 jún. 22. - 17:56

Időzóna: UTC + 1 óra

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 549 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 37  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 04. - 21:32 

Drága Tengernagyom!

Azért mert nem nagy szám, sokak épülésére szolgálahat!
Köszönjük! :lol:

Vissza a tetejére
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 05. - 10:17 

A kazán alkatrészei.
Kép
Kép

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 05. - 12:01 

Ez már olyan, mint a gyári. :) Sőt!

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 10. - 23:19 

Kép

A trator tápszivattyúja.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 18. - 19:21 

Bocs a tudatlanságomért, a trator az milyen alkatrész? (Tényleg nem tudom.)Vagy gépelési hiba és traktort jelent?

A kazán víztartályához hogyan lehet valamilyen biztonsági szelepet készíteni?

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 19. - 7:43 

Kedves Embrasz!

A biztonsági szelepet úgy képzeld el, mintha egy dugattyút egy rugó segítségével teljesen felnyomunk a hengerbe a felső holtpontig. Fellülről a gőz nyomása szépen elkezdi összenyomni a rugót. A szerencsétlen dugattyú mindig a nagyobb erőnek enged, ami vagy a rudó vagy a gőz. Ha a gőz túlságosan erős és nagyon eltolja a dugattyút a rugó ellenében akkor szabaddá válik egy kis nyílás a henger oldalán ahol el tud távozni a gőz. Így a nyomás lecsökken és a dugattyú előremozdulva elzárja a nyílást.
:-)

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 19. - 12:39 

Köszönöm szépen, esetleg nincs valakinek egy rajza, illetve gyakorlati tanácsa, milyen rugó felel meg a célnak, stb? Gondolom, egy tollbetét rugójától erősebb kell?

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 19. - 13:01 

:-)

No akkor számoljunk.
Ha a dugattyú átmérője 5mm, akkor a kersztmetszete A=((d*d*3.14)/4)=0.19 cm2. A Nyomás P=F/A ebből F=P*A. Ha a nyomásunk 3 Bar (az majdnem 3 Kp/cm2) akkor a dugattyút 0.57 Kp erőfogja nyomni. Ezt még egy tollrugó is tudja. Találtam olyan tollrugót is ami 1,2 Kp-ot tudott. :-)

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 19. - 16:09 

Köszönöm a részletes kínai nyelvleckét :) Akkor elvileg 2-3 mm-es furat elég a tartályra, és ahhoz szerkesztenem egy rugós dugót.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 19. - 16:23 

Nagyvonalakban igen de a dolog nem ilyen egyszerű. Fogok küldenidokumentációt, rajzokat, hogy lássad, miből is áll össze a gőzgép. :-)

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 19. - 17:22 

Embrasz írta:
Bocs a tudatlanságomért, a trator az milyen alkatrész? (Tényleg nem tudom.)Vagy gépelési hiba és traktort jelent?

A kazán víztartályához hogyan lehet valamilyen biztonsági szelepet készíteni?

Üdv. Embrasz!

A trator=traktor, kihagytam egy betüt, sajnos gyakran beleesek ebbe a
hibába. Máskor jobban figyelek. Ha lesz egy kis időm a fotózásra elküldöm neked az általam használt biztonsági szelepfotóját. A tavasszal eljött a kerti munkák ideje is, most ez köti le az időmet. Már ott tartasz gőzgép építésben, hogy biztonsági szelep kell?
Üdv. István

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 19. - 19:11 

Előre is köszönöm a segítséget mindenkinek. A "trator"-ral egyébként úgy jártam, hogy a neten keresgettem a jelentését, és mindenféle külföldi honlapokra elvitt a kereső. Tényleg arra gondoltam, hogy ez valamilyen gőzgép alkatrész, ennyire nem értek hozzá.
A gőzgéppel, mivel egyszerre készítettem kettőt (hármat, csak az első teljes kudarc a vörösrézből) a harmadik tényleg a kipróbálásnál tart. Sikerült egy gyönyörű víztartályt szerkeszteni, egy antik, korong alakú, pumpás spirituszfőzőből, amely sárgaréz, és három lába van. Eléggé kipurcant állapotban lelte fel egy barátom egy MÉH telepen. Szét kellett bombázni, újra forrasztgatni, átalakítani, de az eredmény nekem tetszik. Ahogy nézegetem ez kiválóan mutatna egy lapátkerekes gőzös hajóban. Ha még meg tudom barkácsolni hozzá az oldalán körbefutó hordódongákat, akkor teljesen szép lesz. De még fogalmam sincs, hogy azt miből kellene összehozni. Szóval a harmadik gőzgéppel ezt össze kell kötnöm, alágyújtanom, és talán működni fog. A második gőzgép az még félben van maradva, de otako klubtárs kisegít majd benne. Végül is még egyik gőzgépem sem működik, de reménykedem.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 24. - 15:34 

Kipróbáltam a gőzgépet, azaz kipróbáltam volna. Nem jutottam el odáig, hogy működjön, azt hiszem a dugattyú átenged, elengedi a nyomást. Viszont kilyukadt a kazán, egy hajszálvékony sugárban spriccel belőle a víz. Valószínűleg nagyon avittos a tartály, és kívülről nem látszik a korrózió rajta. (Biztonsági szelep még nincs rajta) Eléggé félelmetes volt, amikor a gőznyomás elért egy bizonyos szintet. Azt hiszem, majd valahol felhajtok egy kompresszort, és előbb levegővel kisérletezgetek.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 24. - 17:08 

Üdv. Embrasz!

Olvastam szerencsés megmenekülésedet a gőzgéped próba üzeme után.
Nem szabad kisérletezni hibás alkatrészekkel! Megértem a türelmetlenségedet, de a testi épség mindenek előtt! Egy ilyen kis kazán is nagyot tud pukkanni! Te Gyálon laksz, Gyál pedig nem esik messze Budapesttől, a Szabolcs u. 30. sz. alatt található Bronzker nevű bolt,tel:350-0493, 339.7709, ahol minden réz anyagot megkapsz. Egy olyan kazánhoz, amelyik el tud látni egy Sry motort, vagy a korábban ismertetett Smidt Lajos által tervezett motort, annak az agyag ára kb. 2000 Ft. Szerintem 60x1x120 mm-es sárgaréz cső bőven elég.

Üdv. István

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 24. - 19:44 

Kedves István! Most, hogy mondod, rájöttem, hogy valóban a legnagyobb bajom a türelmetlenségem. Sajnos, amikor valami kezd nem jól sikerülni, akkor hajlamos vagyok összecsapni, hogy már lássam a működést. Köszönöm a jó tanácsot!

Egyébként így nézett volna ki (már a gőz miatt a színe elváltozott). Arra gondolok, hogy túl nagy a henger és a lökettérfogat, és nagyobb nyomás kellene hozzá. Nem adom fel. :)

http://kepfeltoltes.hu/view/100324/g_zg ... es.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/100324/g_zg ... es.hu_.jpg

A másik, hogy az itthon talált anyagokból kezdtem elkészíteni a gépeket, (az első Sry motort vörösrézből és vasból) a másik kettőt hatszögvasból. Arra jó volt, hogy megtanuljam, gőzmotort nem szabad gányolni.

Vissza a tetejére
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 549 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 37  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra