SRY MODELLEZŐ FÓRUMA

Modellezés, technika, történelem
Pontos idő: 2025 jún. 27. - 5:30

Időzóna: UTC + 1 óra

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 769 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 52  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 02. - 16:18 

Halihó Beri reméltem azért van némi haladás.
Lassan de biztosan itt a tavasz és akkor előveheted a precízséged a Paolohoz.

Haladni haladok a hajóval de hogy tanulni tőlem háááát :-) ne viccezzél .
No de azért is írom le hol tartok és milyen bajok érnek hogy másnak egy kicsit egyszerűbb legyen.
Most is alakítottam a felső merevítéseken mert az eddigi nagyon nem tetszett. Az új megoldással már fogamra való nem mintha nem takarná a fedélzet de jobban alszom ha tudom ott is szép és igényes ahol nem látszik.
Hajtásnak úgy néz ki hogy 3 fázis lesz 400-900 KV között pontosabbat nem tudok még róla mert csak mozizom a neten a lehetőségeket.
Pedig lassan jó lenne tudni mert hát a helyel számolni kéne.
Oh de hát annyi minden van még hogy bele sem merek gondolni.
Tönkcsöveket ( kihajtás, kormány ) is meg kellene csinálnom meg a hajócsavart is el kellene kezdeni bár most valószinüleg megkeresem a Pintér CNC-t egy nyers 65-70mm csigáért.
Nem is tudom ott csak személyes shoping van vagy telefon és posta is működik ?

Ez a márc 15. hajós találka nekem új persze ez az én felületes fórum olvasásom miatt lehet.
Viszont mostmár tudok róla.
Bernadett és Paolo ha tudok menni ott lesz de úszni egyik sem fog.
Cserébe viszont nézhetem a többieket és szabadon tudok beszélgetni.

Vissza a tetejére
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 02. - 20:40 

Szia Berger

A Pintérnél telefonon lehet egyeztetni, én szoktam járni felé meg van is nálam pár dolog azokból amit csinál, csiga is!
Ha gondolod szívesen átadom neked én veszek másikat. Ez akkora mint a Laurán ami van és négyágú. Szerintem kicsit sok lesz az a KV., a Laurán kb. 1000-1500 forog az áttételezés miatt meg a 30% gázállással. A motor KV. ja 1050-es.

A Bernadett miért nem fog úszni? Volt már vízen?
A Városligettel egy nagy baj van: parkoló, parkoló, parkoló, parkoló, parkoló, parkoló!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :evil: :evil:
Mások hol állnak meg? A múltkor kb. 5 kört mentem parkoló híján inkább hazamentem és nem hajóztam!! :cry: :cry:

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 03. - 10:36 

Szia Beri!

Pintér művekkel beszéltem telefonon és nagyon kedves segítőkész volt.
Rendeltem csigákat és postán utánvéttel érkezik is.
Sajnos a készletek apadnak és véglegesek, mert sajnos az öntő ember eltűnt.
Az nem is lenne akkora baj de sajnos az öntőformák is vele tüntek.
Nagyon szomorú volt a bácsi e tény miatt.
Kérdés lesz e megoldás vagy vége ennek a forrásnak. :cry:

Sajnos a meghajtással még vacakolok.
Kevés az alacsony KV értékű motor de azért elérhető néhány 500 alatti tipus.
Végső esetben marad a kefés megoldás oszt jól van.
Meglátom mit sikerül összehozni és jelzem.

Bernadett úszóképes már vizes lett a kicsike egy kád vízben, de már nincsenek benne javak, mert azt ki vettem belőle egyéb felhasználásra. :lol: :oops:
Ráadásúl most nagyfrekis átvitlem sincs ( épp beszerzésben és fejlesztésben vagyok ).

Hát a parkolás az valóban nagyon macerás feltéve ha "közel" szeretnél megállni. Pláne márc. 15.-én egy halom rendezvény lesz szerintem a környéken így lezárásra és korlátozásokra is lehet és kell számolni.
A tér másik oldala sem egy méznyalás de ott azért van hely viszont ezekkel a hajókkal és a motyóval már nem egyszerű a séta.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 09. - 22:35 

Manópapa, a Naxos hosszát nem tudom, és hogy a bordák azonos távolságra vannak-e? :oops: Aki tudja, kérem írja meg.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 10. - 8:05 

A pontos hosszát sajnos nem tudom, de k.b. 700 mm.
A bordakiosztás elképzelhető hogy egyenletes, de a rajz annyira pontos, hogy az alapján bátran összeállítható.
Egyetlen zavaró körülmény a tönkcső átmérője.
A rajz újraszerkesztésénél 6 mm átmérő lett alapul véve, de mivel nagyon kis dőlésszöge van, még a 8 mm sem okoz lényeges torzulást.
Eddig mindenki sikeresen összerakta ennek a rajznak az alapján. :D

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 11. - 0:00 

Köszi, azt hiszem sikerült összeraknom a gerinc rajzot, megvilágosodott. :)

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 11. - 5:36 

Kedves Gvandor :D

Az a frányaság a mi rajzunkban, hogy nem derül ki belőle a gerinc összeállításának a menete, ezért már többször megfogalmazódott bennem, hogy legalább egy skiccet kellene mellé rakni.
Az építéséről készült képeknél viszont külön foglalkoztam vele, csak az már annyira a topik elején van, hogy nem mindenki lapoz vissza odáig.
A sorrend egyébként a gerinc hosszú eleme, rá a tönkcső, és arra a rövid darab, majd a két oldalsó lap fogja egybe, így nem kell kifúrni a gerincet, csak a hátsó traktus bordáinál szélesebb a gerinc helyének kivágása.
Mivel a két oldalsó összefogó elemen is van bordahely kivágás, az nagyon pontosan megadja a gerinc kis darabjának a helyzetét.
Az orr íveltsége miatt az orr és az első (vagy utolsó) borda közötti szakaszra is kell a gerincre mindkét oldalra rátét a palánkolás megkönnyítéséhez.
Ez a két rátét ha jól emlékszem nincs külön kirajzolva, de az a megoldása, hogy amikor kész van a váz, a gerinc aljánál a bordák végét összekötöm egy vonallal, és a gerinc mindkét oldalán ezt a távolságot ceruzával párhuzamosan végigrajzolom.
Utána már csak egy kis darab pauszpapír kell, és arra át lehet rajzolni a betétet.
Pauszpapír helyett sima sütőpapírt (zsírpapír) szoktam használni, mert az mindig van itthon. :D
Ez a rátét legjobb ha 6, 8 mm vastag balsából van, mert a felragasztása után szögben meg kell csiszolni.
Amit így kapsz ferde lapot, ahhoz lehet a palánklécek végét a legbiztonságosabban ragasztani. Ebből adódik, hogy a palánkolás menete, az orrtól halad hátrafelé, A fedélzet vonalától lefelé legalább két sor, és utána a korláton végig a fedélzettől a korlát szintjéig.
Ennek az az értelme, hogy 1: így a fedélzet alulról könnyen lelakkozható, 2:ha balsát használ valaki bordáknak, akkor fenn áll a veszélye annak, hogy a korlátoszlopok letörnek. Így viszont a fedélzet vonalánál felragasztott palánklécre ragasztod a következő lécet, és így tovább sorban, ami miatt a palánk hajlítása már alig terheli az oszlopokat, mert a terhelés javát az alatta lévő léc kapja.
Ha a bordák rétegelt lemezből vannak, akkor erre az eljárásra nincs szükség, mert az oszlopok nem törékenyek.

Elnézést hogy kissé hosszúra (szájba rágósra) sikeredett, de ezek azok a kérdések, amik menet közben fel szoktak merülni.
Gondolkoztam már azon, hogy mivel a NAXOS nagyon közkedvelt lett, nem ok nélkül, kellene nyitni egy csak az építéséről szóló útmutató topikot, mert a képek még megvannak.
Ha van egy ilyen, akkor a következő építőnek nem kell végiglapoznia lassan közel 40 oldalt. :D

Üdv Szilveszter :D

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 11. - 18:51 

Köszönöm a segítséget. Most tanulmányozom a témát az első oldaltól kezdve, és letöltök minden fotót. A fórum értesítései nagyon hézagosak, így lemaradtam erről a témáról, most pótolom.

Üdv: gvandor :)

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 14. - 21:13 

Korábban itt volt egy link, egy halászhajó építésről (http://www.modelboatmayhem.co.uk/forum/ ... #msg133150), Frederick Spasshett, de a képek csak regisztrált tagoknak jelennek meg. Letöltöttem mind a 171 db-ot, ide feltettem, akit érdekel még:
http://www.box.net/shared/p75xucludn

Ez pedig egy vontatóhajó, szintén sok képpel az építés:
http://www.box.net/shared/tx9oheuiz8

Ez a vontató:
Kép
Kép
Kép
Kép

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára user_214 2010 márc. 16. - 20:50-kor.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 15. - 18:52 

Jó volt ez a hosszú hétvége.
3 nap modellezés minden szinten.
Paolo is lassan egyenesbe fordul a vázat illetően.
Aztán a kiegészítők is készülnek.
Egy kicsit a felépítmény is előre lépett.
Kipróbáltam a 2 mm habosított PVC hát nem rossz azért nagyon gyorsan lehet vele haladni.
Meg rajzoltam rengeteget egy következő projektet.
Néhány kép ismét

Kép Kép Kép Kép

Kép Kép Kép

Kép Kép Kép

Nos most csak ennyi :-)))))

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 15. - 19:15 

Szép :D

A mentőcsónak egyszerűen tökéletes.
Azt nem tudom, hogy ez a habosított anyag mennyire jó a felépítményhez, mert a kormányállás faburkolatú, és nem tudom ragasztható e rá fa borítás.
Erre azért kíváncsi leszek.
A test viszont kezd szépen alakot ölteni. :D

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 15. - 19:51 

Manópapa írta:
Szép :D

A mentőcsónak egyszerűen tökéletes.
Azt nem tudom, hogy ez a habosított anyag mennyire jó a felépítményhez, mert a kormányállás faburkolatú, és nem tudom ragasztható e rá fa borítás.
Erre azért kíváncsi leszek.
A test viszont kezd szépen alakot ölteni. :D

A mentő azért messze a tökéletestől de hát öt óra alatt ennyire futotta.
No jó ez álszerénység tényleg jó lett pedig erről egy fia rajz sincs így egy oldal és egy felülnézeti képből készítettem.
Így legalább magam is tanultam újat még ha kényszerűségből is :-).
Viszont ami biztos kicsit építeni kihívás, pedig ez csak 16 cm így nem is olyan kicsi.

A habosított PVC most jó lesz mert végül is nem az eredeti Paolot építem
így nem is lesz deszka borítás,
Kép

hanem egy 77-es átdolgozását melyről az anyag is szól.

Kép

A test is elég jó lett. még a lécezést kell megtoldanom mert ez a méret már megkívánja a toldást, épp minden rövid :lol:
Viszont elég atom biztos.
Még nincs ragasztva és már így is jelentősen merev lett.
A ragasztással + műgyantával valami fergeteg lesz.
Viszont módosítok a felső palánkoláson amihez majd kérni fogok néhány 5letet a mesterektől.

Gvandor kolléga által belinkelt rengeteg fotó mutat be egy építést és megragadott egy igen érdekes dolog.
Vagyis a diagonális palánkra nem egy fordított diagonál réteget rakott hanem elkezdte eldolgozni ( csiszolás, gitt, csiszolás, műgyanta ) a felületet majd szépen téglalapokból rakott fel egy réteget mely így, úgy hat mintha lemezzel lenne borítva.

Kép Kép

No erre mondjátok meg nekem a megoldást, mert ez így nagyon tetszik nekem.

Köszi Misi

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 15. - 21:11 

Hali!

Hát az a csónak valami nagyon jó!!!!!!!!! :shock: Gratulálok MESTER!!! Mikor mehetek hozzád tanulni? :lol: :lol:
Nincs rajzod róla amit lehetne követni?
Mivel palánkoltad az alját és hány mm-es a gerinc meg a borda?
A hajó is nagyon jól alakul ha így haladsz lassan úszik.
A gerincen a vasalás miből van?

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 15. - 21:43 

Beri írta:
Hali!

Hát az a csónak valami nagyon jó!!!!!!!!! :shock: Gratulálok MESTER!!! Mikor mehetek hozzád tanulni? :lol: :lol:
Nincs rajzod róla amit lehetne követni?
Mivel palánkoltad az alját és hány mm-es a gerinc meg a borda?
A hajó is nagyon jól alakul ha így haladsz lassan úszik.
A gerincen a vasalás miből van?
:twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Sajnos roppant elfoglalt vagyok így oktatást nem tudok vállalni :lol: :lol: :lol:
Rajz az persze nincs vagyis pont annyi ami neked is van két nézet. :-)
Eszembe sem jutott rajzolni menet közben pedig talán megérte volna de az alkotás hevében elmaradt.
Palánknak a jól bevált balsa 1 mm esetleg 0.8 mm tökéletes persze egy kis nedvesítést is kért, hogy bevállalja az íveket.
A gerinc és a bordák 4 mm fenyő rétegesből van az volt adott raktáron.
A kormánylapát és az evezők is réteges a nyelek pedig 3*3 lécből mert az volt hurkapálca helyett kéznél. :lol:

A Paolo vasalata az polc sínből van.
Szegényt musz volt megzabolázni, mert kanyargóssá kezdett válni én meg küzdöttem.
Most ki van ékelve és szépen egyenesben tartja a gerincet addig míg a ragasztás eljő és akkor remélem már nem lesz rá szükség.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 17. - 20:39 

Sziasztok!

Sikerült egy kicsit haladnom a halászhajóval, felkerült a kötélzet, világítás.
A barna fedélzet nem tetszett sem a leendő kapitánynak, sem a hajóácsnak, így hát átfestettem inkább.
[img][img]http://kephost.hu/thumb-F079_4BA12F3B.jpg[/img]

Kép[/img]

A hajó neve Alice lesz, de nem tudom, hogy lehetne esztétikusan ráírni , esetleg ráfesteni a hajó oldalára? Ti hogy szoktátok csinálni?

Esetleg, ha lenne valami rajz, leírás arról is, hogy a kötélvéget hogy lehet visszafonni saját magába (hurkot akarok így készíteni), azt megköszönném.

Üdv: frenky

Vissza a tetejére
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 769 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 52  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra