Mocsári János írta:
Tisztelt Urak!
Hát akkor én rohadtul elcsúsztam a súllyal,mert teljes felszereléssel,de még borítatlanul 400g.Ráadásul aksival az orrában elég orrkönnyű!Apropó: a súlypont az hová essen?
A törzset végig diagonáloztam 2x2-es fenyővel,a szárny pedig végig dobozolva 2 es balzával,plusz merevítés a szárny feléig a két főtartó közé.Eltúloztam a merevítéseket?
Tisztelettel:
Szia János!
Ha szimetrikusprofilú viszintesvezérsíkot építettél rá, akkor a szárny belépőélétől számított 1/3-ba, ha emelőprofilosra építetted, akkor a belépőéltől számított 2/3-ad környékén legyen a súlypontod. Ha a szárnyad nyilazott, akkor ezek az értékek eltolódnak a KAH ( közép aerodinamikai húr ) szerint!
Amúgy meg a súllyal csínján bánjál!
Ahol tudod, könnyítsd ki a gépet ( lécek elcsiszolása, rétlemez kifurkálása, stb. ), de vigyázz arra, amit a Hentes kolléga is írt, hogy ez ne menjen a teherviselés rovására!
Ha még van rá módod, akkor a szervókat is próbáld meg minél előbbre helyezni, ( vagy, és ) változztass a viszintes profilján!
Én is most könnyítek egy Pelikánt, -amit kicsit lelakva vettem-, mert a tömege vetekedett egy diesel targoncáéval!
A tankja pld. egy 1200-es Lada kombi, erre szakosodott darabjával vetekedett, ónlemezből, forrasztva. A tőrzs, - és szárnybordák az eredeti 1mm-es helyett 3mm-es cuccosból vannak, mindezt összeragasztva 4X5-ös fenyőlécekkel! Tény és való, hogy egy telekantolt T 34-es sem tudna benne kárt tenni, de azért messze áll a szándék tőlem, hogy egy Stukát építsek, ami repülés közben hazavágná az összes seizmikus műszert az országban!
Szóval az a lényeg, hogy a súlycsökkentésed ne menjen se a teherviselés, sem pedig a súlypont rovására!
Sok sikert a "farigcsáláshoz"!