Üdv !
Több hete, illetve hónapja nézegetem, olvasgatom ezt a Témát a gőzgépekről és nagyjából 2hete tudatosult bennem, hogy építenem kell egy egyszerű, számomra is kivitelezhető gőzgépet.
Ezek után nekiálltam átverekedni magamat a tervrajzok rengetegén amik itt a fórumban megtalálhatók voltak, a választás egy külföldi oldalon talált modellre esett, azt hiszem az oldalt ahol találtam Tamásbá tette közzé.
http://www.john-tom.com/html/ElmersEngines.htmlEzt a gépet választottam amint megláttam az oldalon, beleszerettem a vezérlésébe

A tervek tehát már megvoltak, szerencsére pontos rajzokat találtam a szerkezetről, apró szépséghibája, hogy angolszász méretezéssel van ellátva a rajz, de ez nem jelent leküzdhetetlen akadályt.
Ezek után jöhetett a kivitelezés első szakasza az alapanyag beszerzése, a topicok átolvasása közben többször is említést tettek a fórumozó társak a Szabolcs utcai színesfém kereskedésről ezért itt szereztem be a nyersanyagot.

A kivitelezést ma kezdtem el az iskolám tanműhelyében, szerencsére gép és szerszámügyileg nagyon jól felszerelt, a Műszaki tanáromnak pedig kifejezetten tetszett az ötlet, hogy egy ilyen masinát szeretnék építeni.
A munkát az egyik fő szerkezeti elem "gyártásával" kezdtem talán a gép váz a helyes kifejezés rá (remélem a hozzáértők kijavítanak!).
A darabolást is géppel végeztem a jól felszerelt géppark segítségével.

A nagyjából méretre vágott munkadarab oldalait marógép segítségével méretre martam.

A méretre marás után feljelöltem a kivágandó részeket:

Majd a már említett fűrészgéppel méretre vágtam a munkadarabot.

Ezek után elkezdtem méretre marni a bejelölt levágott oldalak. erről már nincs képem.
Egyenlőre ma eddig jutottam.
Szerintetek érdemes lenne egy saját topicot nyitni a dolognak, vagy itt folytassam?
Hogyha van rá igény tehát a kíváncsi rá valaki, akkor folytatom itt a dokumentálást, hogyha viszont nem kíváncsi rá senki akkor nem erőltettem a dolgot.
Természetesen minden jellegű kritikát szívesen fogadok
Mindenkinek további szép estét kívánok
(A moderátoroknak üzenem, hogyha úgy vélik, hogy rossz helyen van a hozzászólásom akkor legyenek szívesek áthelyezni azt.)