Köszönöm, köszönöm!
Sokat vaciláltam rajta, hogy leírjam-e a teljes sztorit, ami majdnem bukás lett, te tanulság van benne bőven, így inkább mégis megosztom veletek:
Az abszolút szűzfelszállás tegnap reggel történt.
Látszólag minden OK., start, a gép bőséges energiatartalékkal ekkor is 2m-en belül felszállt, DE, mivel a modell nem modellterv, hanem az eredeti gép rajza szerint kreálódott modellként, (lásd pl szárnyprofil választás a modellhez)a gép súlypontját a szárny első harmadára tettem. (Ami nagyjából modell-ökölszabály)
Ezután következett a Rémület A Levegőben.... Rögtön kiderült, hogy a madár ISZONY-ORRKÖNNYŰ!. Kis gázadásnál is ment felfelé, mint állat, osztmeg átesett és jött lefelé, mint golyó. Egyszóval vagy meredeken fel, vagy meredeken le. Felvittem gyorsan úgy 20-30 m-re, hogy legyen időm kitalálni, hogy mit is csináljak. Borotvaélen pendliztem fel alá úgy három percet, hogy megpróbáljam valahogy stabilan vezetni, hogy egyben le bírjam hozni valahogy. Egy kanyar és enyhe szembeszél hatására persze az egyik szárnyvég azonnal átesett és szép lapos dugózásba kezdett. Ebből kihozni nem sikerült, átment a rettegett zuhanó spirálba. Az irányítás nem segített, csak csillapított valamelyest a folyamaton. A leérkezés előtti 2m-en egy hirtelen szélfuvallat lefékezte, vízszintbe emelte a szárnyat és a gép csodával határos módon puhán landolt. Csak az egyik csűrőszervó fogaskereke bánta és semmi egyéb...
Úgy éreztem, hogy a jóisten segített menteni a gépet, tehát ő is azt akarja, hogy repüljön a madár. A levegőben eldöntöttem már vagy ezerszer, hogy ha túléli, gyönyörű fellógatott szobadísz lesz belőle.
A menekülést segítette a modell méretéhez képest eszméletlen kicsi repsúly, 1600g, óriási felületek, amik légellenállása is láthatóan csillapította a zuhanást és az, hogy a bevonó fólia nagyon komoly érezhető szilárdságot adott a szárnynak és a törzsnek is.
Itthon a törzsbordák reszel, az akksipakk előrébb költözött úgy 15 cm-t, a súlypont a szárny belépőéltől úgy 25%-ra került.
Ma reggel reszketeg térd és új start, csodák csodája, egy hihetetlenül stabil, nyugodt, dugóba vihetetlen csoda gép született belőle. MINDEN rossz tulajdonsága egy csapásra eltűnt, akarok vele repülni még, még, még...
ennyi
Tehát a tanulság:
(tetszőleges és/vagy kapcsolatok a felsorolásban)
-Szélcsatorna otthon,
-Számítógépes szélcsatorna szimuláció otthon
-Könnyű és szilárd építés
-Sok-sok repítési gyakorlat, jó idegekkel,
-Jóisten/mázlifaktor befigyelése balról.
Nekem minden esetre így még jobban esik a siker.
üdv: jj
:FS: