Üdv ahajt!
Köszi a címeket, sorban végigböngészem majd. Most csak belekaptam egy-kettőbe. Hihetetlen primitív hozzászólásokat is olvastam, csak így futólag. Ha látta volna a "francia" mit hoz ki ebből az anyagból és technikából, biztos másképp vélekedik. Közben rájöttem, hogy van is itthon ilyen papírom egy tekerccsel, sőt hosszanti cérna merevítés van benne, vagy nem kell túlspirázni? Rákerestem a kraft papír szóra(nátronpapír), az egyik helyen olyan volt, amit parafinoztak az egyik oldalán (ez fényesebb), ha jól emlékszem. Gondolom a csomagolásnál lényeges, hogy egy kicsit a nedvességnek, párának is ellenálljon. Ilyen jó erre a célra, vagy mindkét oldala mindenképp sima kezeletlen kell, hogy legyen, hogy a ragaszó át tudja inni magát rajta? De valahol meg átlátszó pausz papírt javasoltak, ez a műszaki bőrpausz lenne? Mert az sem igen itatódik át a ragasztóval.
Itt is van:
http://www.pack-centrum.hu/termek.php?ident=138&tmid=5&tsid=28&tssid=Leírás:
Nátron- (csomagoló)- papír: Csomagolópapírfajta. Fehérítetlen vagy fehérített szulfátcelulózból egy vagy több rétegben készült nagy szilárdságú, szívós, rugalmas, gépsima (MF) vagy egy oldalon simított (MG), ropogós fogású papír. Hosszirányú nyúlása 2% alatt van, eltérően a Clupak papíroktól. Elsősorban több rétegű , nagy teherbírású nyitott papírzsákok és zacskók gyártásához használatos, sok csomagolóeszköz alapanyaga. Impregnálják parafinnal, cerezinnel, viasszal, olajjal stb. Bevonják bitumennel, ragasztószalag céljára enyvezik, kreppelik stb. Általában 40-200 g/m2 tömegű, míg az egy oldalt sima fajták 20-60 g/m2 tömegűek.