Üdv. Mindenkinek!
Egyébként érdekes, hogy mennyire elhanyagolják a jelzések, fények stb... tanulmányozását a modellezők. Az egy dolog, hogy a tolóhajón ez-az rossz helyen van, de sokszor látom élethű hajón, repülőn, és járművön is ezeket a hibákat. Ami még érdekesebb, hogy a versenyeken a bírók se nagyon foglalkoznak ezzel. Pedig szerintem nagyon is fontos része a külalaknak.
Volt szerencsém egy-két makettversenyen hajókat, I.Világháborús és azt megelőző korszakú repülőgépeket értékelni mint bíró. Gyönyörűen kivitelezett maketteken olyan blőd hibák voltak, hogy először azt hittem én látok rosszul. Csak pár igazán vad dolog:
1.) Egy kétárbocos földközi-tengeri gályán az előárbocon fehúzott latinvitorla kormányfél oldali szélben feszült, a főárbocon meg tatbal oldali szélben. Az árbocszalagok meg hátszélben "lobogtak" . Nem értette a srác, hogy miért lett lapontozva, amikor még a gallionfigurákat is egyenként faragta, festette kézzel (és egy gályán van belőlük bőven). Hát azért, mert olyan nincs, hogy egy vitorlás egyszerre háromfelől fújó szélben halad
2.) Egy másik hajón viszonylag jó jelzésekkel nagylobogó díszben (az más kérdés , hogy össze-vissza voltak a jelzőzászlók és nem a nagylobogó-dísz szabványos sorrendjében) egy dioráma összeállításban haladt a tengeren. 0 pont! Nagylobogódísz csak horgonyon álló, vagy kikötött hajón lehet. Ez is egy tipikus példa a szép hajó, sok munka egy blőd hibával való lenullázására.
3.) Aztán van olyan is ám, hogy igyekszik a Kolléga és kisasolja, hogy milyen jelzések kellenek, de nem tudja melyik mire való, és össze-vissza rakja fel őket. Pl. az idei tolóhajó versenyen a BNV-n a WALRUS-omon fenn volt a sárga-fehér-fekete hengeres bólya az antenna/jelzőárbocon. Jól néz ki csak éppen nem lehetett volna fenn, mert ezt vontatáskor kell feltenni, a versenyen meg tolóhajózás volt

Amúgy meg azért volt fenn, mert ha kiakasztom, akkor leesik és elveszik, és előzőleg itthon elfelejtettem levenni. De ha pontoznák a makett jelleget, az élethűséget, akkor bizony én ezért súlyos pontokat levonnék.
Most még sorolhatnám a példákat, de a lényeg, hogy ezek olyan apró, de az összképet nagyban lerontó hibák, amiket még javítani sem nagy dolog. Meg aztán ki tudja melyikünk lesz folyami hajós, vagy tengerész, vagy vizitúrista és akkor igen jól jönnek az ilyen ismeretek.
Üdv.: SRY