Sziasztok!
A kisújszállási versenyen felmerült (JJ kis tolóhajóját nézegetve) egy un. mini kategória "létrehozása". Arra gondoltunk, ha vagyunk még egy páran ilyen őrültek, akik képesek ekkora méretben hajót csinálni, miért ne csinálhatnánk belőle egy betétfutamot a nagyok között
Tamiatival elkezdtük átbeszélni, mik lehetnének a "korlátok". Felhasznált anyagban, motorizációban, irányításban, természetesen semmi

Méretben a kb 20 cm X 10 cm méret egyenlőre a tervezet, így ha valaki a Walrus-t 50%-os kicsinyítésben megépíti, bőven benne van
Az irányadó méretaránynál elgondolkodtunk
Az első gondolat (Mamut Turcsi-ja után) az 1:50 volt, így méretarányos lenne számos "nagy" tolóhajóval.
Aztán jött egy gondolat...
Legyen 1:87
Aki egy kicsit ismeri a vasútmodell méretarányokat, az felismerte.
Igen, ez a H0 méret, így a kikötőt szinte fillérekből meg lehet építeni (ebben a méretben számtalan kiegészítőt lehet kapni filléres áron) nem beszélve a könnyedén megépíthető kikötői vasútról

( és mellesleg elfér a csomagtartóban egy egész kikötő

)
Ezen ötleteken felbuzdulva építettem én is egy ilyen kis minit.
Ma volt a "beúsztatása".
Igyekeztem a lehető legolcsóbb, itthon fellelhető alkatrészekből összerakni, hátha kedvet kap a megépítéshez más is.
A legelső nagy kérdés a szabályzó volt.
Hol találok ilyen kicsi (lehetőleg nem autós) olcsó szabályzót?
Maradt a szervó elektronika. A vitorlás hajómban tönkrement egy ilyen:
http://hobbyking.com/hobbyking/store/__ ... 16sec.htmlSzétszedtem és kiderült jó választás lesz, mert a motor égett le benne. Gondoltam ha erre képes volt az elektronika károsodás ( és hűtés) nélkül, nekem jó lesz. Megnézve a benne lévő alkatrészeket, kiderült hűtve 5 A-t képes leadni. Tökéletes... Poti kiszed, két egyforma ellenállással a "közép helyzet" beállítva.
Hűtés gyanánt egy alulapra fogattam fel, mely szerves része a hajó aljának, így közvetlen a vízhűtés. Kormányszervónak egy 9 g-os kék szolgál (olcsó és volt is itthon).
A következő nagy kérdés a motor volt.
Elszaladtam a Modell Hungáriába és vettem 20 mm Grauppner csigát. Már csak a megfelelő motor kell. Áttúrtam a kicsi kefés motoros dobozom és találtam egy kissé használt Grauppner speed 320-ast (alias PC 180). Megnéztem a motor adatait a neten. Max 2A. Eddig jó

A szabályzó bírni fogja. Jöhet a teszt. Mivel aksinak maximum 2 cella LiFe lett tervezve, illetve 4 cella NiMh, így a 2 cella LiFe-vel próbáltam ki. A 20-as csigával 6.8 Volton 2,4 A (eleinte egy kicsit több volt, de a kenőanyagok csodákra képesek

) NiMh-val pedig a max terhelés alatt vagyok.
Most már csak bele kellet taposni ebbe a pici testbe ( Walrus 50%)
Most már jöjjenek a képek:
A hajó alja a hűtéssel:

A belső:

Majd jött a felépítmény, festés (kiderült, ehhez még mindig nem értek)
Aztán a próba:

Készült egy kis videó is, bár nem a legjobb minőség
http://youtu.be/aD4eI2ixhkERemélem sokan kedvet kapnak egy ilyen kis mini megépítéséhez...