Nem a szabályokkal van a gond, szerintem, hanem csak a különböző körülmények közötti használhatóságával.
Mese:Legyen Agárd, 4 hajóosztály egymás utáni napokon megtartott versenye.
1. nap:
F5-M osztály, a parttal párhuzamosan fújó gyenge szellő. A pálya, értelemszerűen a parttal párhuzamos tengelyű, a bóják ezért közvetlen közelről megfigyelhetők. 1 bíró, 1 megfigyelő. Versenyzők létszáma 8fő.
A zóna határ (4*1,29m=) 5,16m, a versenyző távolsága a zónától cirka 8m)
Eligazítás: bója érintés szabad, zóna érvényes.
2.nap:
F5-E osztály, a partra merőleges irányból, szembe fújó erős szél. A pálya tengelyvonala a partra merőleges, a szélalatti bóják jól megfigyelhetők, DE! a szél-felőli bóják kb. 60m-re a versenyzőktől és a hajók a bójához közeledve takarják egymást is és a bóját is. A zóna határ (4*1m=) 4m, a szél-felőli zónától a versenyző kb. 60m. 1 bíró van csak, versenyzők létszáma 20fő.
Eligazítás: bója érintés szabad, alsó bójánál a zóna érvényes, felül a belső hajó útjogos.
3. nap. F5-10R osztály, a part felől kb. 45 fokban fújó viharos erejű szél.
A szél- alatti és a szél-felőli bóják is kb 40m-re vannak, a hajók a bója kerülésekkor takarják egymást. A zóna határ (4*1,50m=) 6m, a bóják távolsága a versenyzőtől 40m. 1 bíró és 1 megfigyelő van, a versenyzők létszáma 15fő.
Eligazítás: bója érintés szabad, zóna érvényes.
4.nap MM hajóosztály, szintén mint az előző napon, a part felől kb. 45 fokban fújó viharos erejű szél. A szél- alatti és a szél-felőli bóják is kb 20m-re vannak, a hajók a bója kerülésekkor takarják egymást. A zóna határ (4*0.53m=) 2,12m, a bóják távolsága a versenyzőtől 20m. 1 bíró és 1 megfigyelő van, a versenyzők létszáma 20fő.
Eligazítás: bója érintés szabad, a bójáknál a belső hajó útjogos.
...még ha csaltam is az MM-nél a fele távolságokat véve, nem nehéz belátni, hogy nem lehet a kisebb hajókat jól látni
Vagyis a probléma nem a szabályban van, hanem csak a használati módban van. Nem az "észt szeretném én osztani", hanem a szabályokat szeretném jól elsajátítani. Mivel pedig ilyen iskola nincsen, marad ez a módszer, felpiszkálni az Urakat, hogy ugyan magyarázzák már el mikor-mi a teendőm. Tudom olvasd el a szabályzatot. Elolvastam ugyan úgy mint a gitár tankönyvet...... még most sem tudok gitározni