Sziasztok!
Nem tűntem el végleg, csak rémregényszerű élményeken mentem át számítástechnikailag (összeomlás, gépcsere, Vista upgrade stb.)...

És mivel a PC-m ú.n. céges, ezért nem lehetett a saját fejem után menni, hanem meg kellett várni, amíg a "szakemberek" jó hosszan akcióznak. Sebaj, a lényeg, hogy most már remélem túl vagyok mindenen!
No, de nem panaszkodni akarok, hanem rögtön beszúrni ide valamit:
http://www.harbormodels.com/site08/info_pages/harbor_models/deschutes_push_tug_info.htmHát ez bizony egy Springer, méghozzá álmaim netovábbjával, Voith-Schneider meghajtással.
És ha már megjöttem, akkor had szóljak én is bele a fehér LED kérdésbe. Világít, nem világít - alapvetően ez is egy dióda, ami egyik irányban vezeti, a másikban nem vezeti az áramot. A kérdés csak az, hogy mekkora feszültség szükséges a sarkain ahhoz, hogy vezetni (és világítani) kezdjen. Ez eléggé definit egy közönséges szilíciumdióda esetében (0,7 V), de a LED-ek trükkösebb jószágok. A piros még hagyján (saccperkábé 1.2 V), de a kék (bármilyen meglepő, a fehér LED tulajdonképpen monokróm kék színt produkál, amit aztán valamilyen fluoreszcens foszforvegyület alakít át széles spektrumú fehér fénnyé) jellegörbéjét megnézve valahol 3-4 volt körül dolgozik szépen az általatok is írt és javasolt 20 mA áram mellett (nagyon szór!). Eddig dióhéjban az elmélet.
Lássuk a gyakorlatot

A 20 mA áram nem kötelezően betartandó érték. lehet kevesebb vagy egy picit több is. A LED szépen fog világítani 10-15 mA mellett is, de 25 mA sem jelent sokal több fényt (és a LED is kibírja). Az igazán nagy fényigényű alkalmazások esetén (bicikli hátsó villogó, autó féklámpa) a LED-eket csúcsra járatják, pl. 100 mA-t engednek át rajtuk, csak nem állandóan, hanem impulzusüzemben, hasonlóan ahhoz, mint ahogy a motorszabályzók dolgoznak kisebb fordulatszám igény esetén. A javasolt 20 mA enyhe túllépése a LED élettartamát csökkentheti ugyan, de felteszem nem évtizedekig akarjuk használni bekapcsolva De láttam én már reklám ajándék lámpát 3 gombelemmel és egy LED-del - ellenállás nélkül
A lényeg: a 230 ohm nyugodtan lehet 180, 220, 270, urambocsá 330 ohm is (ezek szabvány értékek), attól a LED még vígan világít! Ha netán nincs kéznél ilyen érték, akkor mondjuk 3-4 darab 1 kohm-os ellenállás párhuzamos kapcsolásával előállítható.
Üdv / Feri