Bioétkezés

Bioélelmiszerek

Témaválasztásom ötletét az egészség ihlette, amely alatt az ember és a környezet egészségét értem. A teljes testi-lelki épség állapotát az ember természetesnek veszi, de igazán értékelni csak elvesztése esetén tudja. Sajnos a fogyasztói döntések nem erre utalnak, hiszen ahelyett, hogy meghozataluk során egészségünk megóvására törekednénk, sokszor előnyben részesítjük a veszélyes, káros szenvedélyeket, élvezeteket. Az utóbbi néhány évtizedben a fogyasztók keresni kezdték a pusztító környezetükkel szembeni védekezési lehetőségeket. A megoldás a prevenció, az egészségmegőrzés, mely sajnos a szükségesnél jóval kevesebbszer nyilvánul meg tettekben. A prevenciós eszközök egyike a tudatos, vegyszermentes táplálkozás.

Az utóbbi időszak kutatásai azt igazolják, hogy a táplálkozás szoros kapcsolatban áll az egészséggel. Nyugat Európával ellentétben, ahol a bio szó hallatán már senki sem kapja fel a fejét, Kelet-Európát később, az utóbbi években érte el a bio-láz.

Fontos meghatározni, hogy mit is értünk bioélelmiszer alatt. A biotermék szinonimája az ökológiai termék kifejezésnek, azt jelenti, hogy az adott áru vegyszermentesen előállított alapanyagok felhasználásával készült, illetve a termesztés során csak biológiailag lebomló vagy természetes szerek használtak. Az előállítás során tilos génmanipulált szervezeteket vagy azok származékait felhasználni. Ráadásul az a föld, amelyben az alapanyagokat termesztették, már legalább három éve nem volt vegyszerrel kezelve. Az ökológiai termelésnek számos előnye van a hagyományos termelési móddal szemben. Nem szennyezi a talajt, a vizeket, a növények nem tartalmaznak szintetikus permetezőszer-maradványt, energiafelhasználása kevesebb. A "bio" azonban ennél jóval többet tud nyújtani ízében, beltartalmi értékeiben, tárolhatóságában és még jó néhány egyéb vonatkozásban. A biotermékek lényegesen kevesebb mérget tartalmaznak a nagyüzemi eljárással termelteknél.

Az ökológiai módszerrel előállított élelmiszerek eredendően tartalmazzák a természetben fellelhető értékes vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek a lehető legkedvezőbben épülnek be a szervezetbe. A nyers vagy feldolgozott bioélelmiszerek káros anyagokat, szennyeződéseket, vegyszereket nem tartalmaznak, a vitaminok, nyomelemek széles skáláját viszont igen. Hangsúlyozni kell, hogy a biológiai termékek nem csak egészségünk megőrzése miatt jelentősek. Az ökológiai termelési módszerekre való ösztönzéskor célként fogalmazódik meg a környezeti, gazdasági és szociális fenntarthatóság elérése.

A bio élelmiszerek keresettebbek, mint eddig bármikor!

Manapság a bio élelmiszerek iránti kereslet jelentősen megnövekedett, annak ellenére, hogy a médiában még mindig nem tudott megjelenni a szükséges súllyal és tömeges hirdetésekkel. Mindenkinek fontos, hogy gyermekeinek, családjának és önmagának is biztosítsa az egészséges, hosszan tartó, minőségi élet feltételeit. Éppen ezért elkeserítő a génkezelt zöldségek és gyümölcsök hatalmas kínálata, a romlott hústermékekről szóló hírek és az újabbnál újabb, sok mesterséges adalékanyagot tartalmazó termékek áradata. Az viszont örvendetes, hogy világszerte emberek százezrei térnek át a vegyszermentes termesztésből származó ételek fogyasztására. Németországban például a friss biotermékek iránti kereslet akkora, hogy azt a hazai termelés nem is tudja kielégíteni, kénytelenek külföldről pótolni a hiányt. A vásárlók igényei is megváltoztak az utóbbi években . A mennyiségnél sokkal fontosabb lett a minőség, amiért a fogyasztók nem sajnálnak 20-30%-kal többet fizetni. Az új trendet a nagy hipermarketek is megérezték, ezért folyamatosan bővítik a bio élelmiszerek kínálatát. A megnövekedett keresletre válaszként mind több vállalkozás választja a gazdálkodásnak ezt az útját, annak ellenére, hogy a bio minősítés megszerzése nem egyszerű, hosszú évek kellenek, míg a befektetés megtérülhet.

A bioélelmiszerekkel kapcsolatos leggyakoribb tévhitek

A gyümölcs bio attól, hogy kukacos. Hiába vélik sokan, hogy a kukacos gyümölcs a vegyszermentes termesztés eredménye, sokszor az is elég a férgek túléléséhez, ha valaki nem megfelelő szert használ. A reformélelmiszerek és natúrtermékek bioélelmiszerek. Az előbbi kategóriába azon élelmiszerek sorolhatók, amelyeket a fogyasztó éppen egészsége számára kedvezőnek tart, az utóbbi pedig, a kevésbé feldolgozott termékekre utal. egyiket sem ellenőrzi független szerv. A bioélelmiszer bármikor lehet natúr, vagy reform, vagy akár mindkettő, de fordítva mindez már nem mondható el. A biogyümölcsök, zöldségek kisebbek az átlagosnál. Jellemzően ez nem igaz. A bioélelmiszerek növényi eredetűek. Sok fogyasztó úgy véli, hogy a bio nem tartalmaz sem húst, sem tojást. Ez valószínűleg egy olyan terméktulajdonság, amit a vásárlók általában összekapcsolnak az egészséggel, ezért közvetve a bioélelmiszerekhez társítják.

A biélelmiszerek jótékony hatásai

Volt már szó a tömeggyártás miatti élelmiszerminőség-romlásáról. Kutatások szerint azonban, az ökológiai gazdálkodásra való áttérés amellett, hogy fontos szerepet vállal a környezet terhelésének csökkentésében, segíthetne az éhezés elleni harcban, könnyebb ellátást biztosítva a világ népességének. A problémásabb régiókban a farmereknek nem kellene drága vegyszerekre költeniük, sokkal változatosabban és fenntarthatóbban gazdálkodhatnának. Csökkenne az importszükséglet, illetve a megfelelő minőségű termékeket drágábban exportálhatnák. Az Egyesült Nemzetek értelmezése szerint az ökológiai gazdálkodás olyan rendszer, amely optimalizálhatná a növények, állatok és emberek egészségét. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy az átállás egyáltalán nem egyszerű. Az átállásban óriási szerepe van a kapott támogatásoknak. A gazdák nem válthatnak egyik napról a másikra ökológiai gazdálkodókká: legalább két-három év átállási idő szükséges ahhoz, hogy terményeik hivatalos „bio- vagy ökológiai termék” minősítést kapjanak. Az erőfeszítés ráadásul kevesebb termést eredményez a kezdeti időkben. A hazai gazdálkodók számára az előírások fegyelmezett betartása, a rendszeres dokumentáció jelentik a legnagyobb problémát, hiszen teljesen eltér az eddigi gyakorlattól.

Mindezek ellenére, mivel hirtelen jelentek meg a köztudatban ezek az élelmiszerek, illetve számtalan fórumon igyekeznek belénk sulykolni, hogy hogyan éljünk egészségesen, mit vegyünk, mit együnk, az emberek nagy része szkeptikus, és elutasítja ezeket a termékeket.

Bio vs. hagyományos élelmiszerek

Mivel igen gyors volt a bioélelmiszerek felfutási ideje, van egy réteg, aki valóban azért veszi ezeket a termékeket, hogy megmutassa lépést tart az éppen aktuális trendekkel. Ráadásul a bioélelmiszerek jelenleg - szerencsére csak egy bizonyos kőrben - a legfelkapottabb fogyókúrás csodaszernek számítanak. Azonban ez a vevőkör elenyésző százalékot képvisel a bioélelmiszert fogyasztók között. Az, hogy vannak, akik csak a jelenleg dúló népszerűségi hullám miatt veszik a termékeket, nem kérdőjelezi meg a minőséget.

Képtelenség minden káros szennyeződést kiszűrni. Termeszthetünk a kertben bioélelmiszert, ha szomszédunk agyonpermetezi a sajátját, esetleg vegyi üzem, autópálya, reptér van a közelünkben. A levegő szennyeződései ellen nem tudunk védekezni.

Viszont a szabályok szigorát mutatja, hogy meghatározzák a bioföld légifolyosótól, autópályától, magasfeszültségű vezetéktől való minimum távolságát. Amennyiben egy gazdálkodás átáll ökológiai működésre, legalább két évig tart az átmeneti időszak, amikor már teljes működését az előírásoknak megfelelően végzi, de még nem kaphat minősítést. Mindez azt a célt szolgálja, hogy a lehető legtöbb kitisztuljon a földből.

A bioélelmiszerek megfizethetetlenül drágák: valóban felárat kell fizetni értük. Időnek kell még eltelnie, hogy alapvető termékké váljanak, és ezáltal az áruk lejjebb csússzon. Az árak ellenére jelentős fogyasztói csoport keresi és fizeti meg ezeket a termékeket. Számukra a minőség előbbre való, mint az árak. Amikor az ember léte, egészsége kerül veszélybe, a prioritások nagyon gyorsan megváltoznak.