Tiszafüred

Tiszafüred a Tisza-tó melletti települések fővárosa. Az üdülőterület az ökoturizmus célpontja. Termálfürdője igazi vízgyógyászati kultúrát honosított meg itt. A környék védett természeti értékekben gazdag terület.

Lakossága kb.15 000 főre tehető. A Tisza mindig is fontos szerepet játszott a város életében. Tiszafüred a Tisza-tavi régió legnagyobb települése és idegenforgalmi központja. A város és környéke a csendes természeti környezetre vágyó vendégek kedvelt helye. Az idelátogatóknak lehetőségük van lovaglásra, lovas túrákon és a Tisza mentén kerékpáros túrákon való részvételre. Aki megcsodálja ezt a tájat az beleszeret és évről évre visszatér. A Tisza-tó mellett szintén nagy kincse városunknak a termálvíz, az idelátogatókat a Termálstrand várja. A strand területén található úszómedence, strandmedence és fedett termálmedence, melynek 39 °C-os alkáli-hidrogén-karbonátos vize kiválóan alkalmas regenerálódásra és különböző mozgásszervi és reumatikus betegségek kezelésére. A városba érkező vendégek szállásáról egy csodálatos Tisza-parti szálloda, családias panziók, színvonalas kempingek és a magánszállásadók gondoskodnak. A népművészet iránt érdeklődők megismerkedhetnek a sok éve híres füredi fazekassággal, megtekinthetik a Kiss Pál Múzeumot és a Nyúzó Gáspár Fazekas Tájházat. Városunkban jelenleg is két műhelyben űzik a fazekas mesterséget. Az általuk készített tárgyak őrzik az itt töltött pihenés emlékét. A város kedvező fekvése lehetővé teszi az itt üdülők számára, hogy megismerjék a környék nevezetességeit is. Színes programok mellett mindenkit szeretettel vár Magyarország legnagyobb horgászparadicsoma.

Látnivalók, csak a legfontosabbak :)

Tisza-tó

A Tisza-tó Magyarország keleti régiójában a Tisza 404 fkm-e (Kisköre) és 440,5 fkm-e (Tiszabábolna) között, a Tisza hullámterében kialakított mesterséges víztározó. Kiterjedését tekintve a Kárpát-medence második legnagyobb állóvize, bár ez az állóvíz meghatározás nem teljesen helytálló, hiszen a Tisza hatására jelentős vízmozgások tapasztalhatók benne. Területe 127 km2, legnagyobb hossza 27 km, legnagyobb szélessége 6 km. Duzzasztását a kiskörei vízlépcső 1973-as üzembe helyezése tette lehetővé, mely a Tisza magyarországi szakaszán a második vízlépcső.
A terület az 1960-as évekig igen változatos képet mutatott. Puhafás ligeterdők, galériaerdők váltakoztak üde, fás legelőkkel és kaszálókkal, holtágakkal, morotvákkal, illetve nagy kiterjedésű gyümölcsösökkel, szántókkal.
Eredeti elképzelés szerint több célja is volt a kiskörei vízlépcső megépítésének:
  • A Jászsági- és Nagykunsági-főcsatornák vízellátásának biztosítása. A mezőgazdaság vízigényének kielégítése mellett gravitációs átvezetéssel nagy szerepet játszik a Körös-völgy vízhiányának enyhítésében és ökológiai vízpótlásában.
  • Másik fő cél a kiskörei vízi erőmű megfelelő vízmennyiséggel való ellátása, mely olcsó villamos energiát tervezett biztosítani a térség számára.
  • Harmadsorban turisztikai és vízi sportolásra alkalmas terület létrehozása.
Mindezek érdekében az 1968-69-es években elkezdték a mai gátak és a kiskörei erőmű építését, és az erdők letermelését. A hatalmas munkával azonban nem végeztek volna időben, ezért az első duzzasztás megkezdése előtt már csak a fák döntése volt a cél, a kiszállítással nem foglalkoztak. Ennek köszönhetően ma is rengeteg uszadékfa és fatuskó található a területen, ami a vízi közlekedést igen veszélyessé teszi. Ugyanakkor, sok madárnak nyújtanak fészkelő- és pihenőhelyet (pl. az Óhalászi-holtágban, a tuskókon dankasirályok és küszvágó csérek költenek, a vízből kiálló fatorzók pedig nagyszerű pihenő- és szárítkozó helyek).
A pusztítást kevés terület kerülte el, ezek közül a legjelentősebb az aponyháti őstölgyes, mely a maga több száz éves kocsánytalan tölgyeivel egyedülálló ritkaságnak számít. Hatalmas fái között biztonságos élőhelyet talál a fekete gólya éppúgy, mint a fekete harkály.
Az első duzzasztást a kiskörei vízlépcső 1973-as üzembe helyezése tette lehetővé, majd 1980-ban a második ütemet is megvalósították. A tározó ma is ezen a szinten üzemel. A harmadik duzzasztási szintet azonban nem hajtották végre (ez még mintegy 150 cm-es vízszintemelkedést jelentene), aminek több oka is van. Ezek közül az egyik, hogy a mai gátak nem biztos, hogy elbírnák ezt a szintet huzamosabb ideig. Az eredeti elképzelés szerint az egész tározó területe nyílt vízterület lett volna, de mivel a harmadik szintet nem emelték meg, sok szárazulat megmaradt.
A tározóban található szárazulatok összterülete megközelítőleg 43 km2, közepes vízmélysége 1,3 m, maximális mélysége 17 m (az élő Tisza folyómedrében mérve). A flyó hossza a tározóban 33,5 km.

www.tiszato.hu

 

Tiszavirág ártéri sétaút

A Szabics-kikötővel szemben lévő szigeten fekvő tanösvény nem véletlenül kapta a Tiszavirág nevet!
Az általunk ismert legnagyobb kérész faj feledtébb érdekes életszakaszait mutatja be egy 1.5 km hosszú táblarendszer segítségével. Az ártéri erdő különleges élővilágát ismerteti meg a vendégekkel!
Bővebb információ

Robin KalandSziget

A Tisza-tó vadregényes szigetén, festői környezetben várjuk azokat, akik nem a megszokott pihenésre vágynak. Az ártéren, mintegy 20 hektáron épült Robin KalandSziget kicsiknek és nagyoknak egész napos szórakozási lehetőséget kínál mászótoronnyal, minigolffal, íjászpályával, tanösvénnyel, triálpályával, erdei kötélpályával és további izgalmakkal.

www.kalandsziget.hu

Tisza Camping Apartman Tiszafüred