TORRENT FOGALMAK

- Mi az a Bittorrent?

A BitTorrent egy P2P (peer-to-peer) fájlcserélő protokoll, Bram Cohen fejlesztette ki.
Muködése: a BitTorrent a letöltő felhasználók feltöltési sávszélességét kihasználva hatékonyabbá tudja tenni a fájlok terjedését. Tehát minden letöltő felhasználó egyben feltöltő is; ez úgy lehetséges, hogy az eredeti adatmennyiséget szegmensekre darabolják, majd minden szegmenst más letöltő kap meg. Így a szegmenseket már feltölthetik egymásnak, egészen addig, amíg meg nem lesz mindenkinek a teljes adat.Minnél többen töltenek egy fájlt annál gyorsabb lesz a letöltés.

- Általános fogalmak
(Torrent,Tracker,Peer,Slot,Warn,arány,Passkey,Seeder,Leecher,Feltöltő)

Tracker: egy központi szerver program. Tárolja, hogy melyik torrentet melyik peer tölti és statisztikát gyűjt.
Torrent: ez egy fájl, ami tartalmazza a tracker címét, a megosztott fájlok nevét, a pieces (darabok) számát, méretét és a hash-t.
Seeder: az a peer, akinek megvan az összes adat (100%).
Leecher: az a peer, aki még lefele tölti az adatokat (<100%), ha letöltötte seeder lesz belőle.
Feltöltő: az a felhasználó, aki az új dolgokat felteszi az oldalra.

.torrent:
A .torrent egy kiterjesztés, amit a BitTorrent és még a jól ismert kliensek lekezelnek. Ez tartalmazza a letöltendő fájlokról az információt, és a tracker címét. Ahhoz, hogy letöltsünk valamit egy torrent klienssel, először egy ilyen kiterjesztésű fájl kell. Ezt meg kell nyitni egy torrent kliensben (Például: BitTorrent), és máris indul a letöltés.

Seeder:
Az a felhasználó, aki rendelkezik az adott torrent-hez tartozó adatok 100%-val. Ő csak feltölt, azaz tőle töltenek a leecherek.

Leecher:
Az a felhasználó, aki nem rendelkezik az adott torrent-hez tartozó adatok 100%-val. Ő le és fel is tölt egy időben. Ha megszerzi az adatok 100%-át, akkor belőle is seeder lesz.

GYIK (FAQ):
Gyakran Ismételt Kérdések (Frequently Asked Questions). A legtöbb weboldal összegyűjti a leggyakrabban beérkező kérdéseket, és ezeket leírja megválaszolva közzé teszi az oldalán. Így mielőtt bármit kérdeznél egy oldalon a fórumban vagy IRC-n, mindenképpen olvasd el a GYIK-ot.

Peer:
Két jelentéssel is bírhat. Elsőként egy összefoglaló szó a seederekre és leecherekre, azaz a le és feltöltőkre. Másodsorban a peer jelentheti ugyanazt, mint a leecher, azaz letöltőt.

Megosztási arány:
Megosztási arány, azaz feltöltött és a letöltött adatmennyiség hányadosa. Regisztrációs oldalakon az a minimum, hogy 1.000-s ez az arány. Ez alatt könnyen törölhetik a hozzáférésünket. Ez nem azt jelenti, hogy minden egyes torrentet 1.000-ig vissza kell tölteni, hiszen egyetlen egy torrentet akár visszatölthetünk 4.000-s arányig is. Ezzel ellensúlyozva a letöltésünket. Így kevesebb kapcsolodás -> jobb feltöltési sebesség -> hamarabb elérünk jobb arányt.

Tracker:
A tracker kezeli és osztja szét a kapcsolatokat a felhasználók között. Minél gyorsabban tölt fel a letöltő, annál gyorsabb felhasználókat oszt ki a tracker a letöltőnek. Ezen kívül a trackernek a regisztrációs oldalaknál van nagy szerepe, ahol méri a le- és feltöltött adatmennyiséget, sebességet és azt közvetíti, hogy rendelkezik-e a felhasználó tűzfallal vagy sem. Regisztrációs oldalaknál közvetíti a felhasználó kliensének, hogy mennyi a várakozási idő egy adott esetben a letöltés megkezdéséig. A trackernek elküldésre kerülő adatok bármely módon történő meghamisítása kitiltást jelent egy regisztrációs oldalon.

TORRENT FELHASZNÁLÓI ÁLTALÁNOS FOGALMAK ÉS INFORMÁCIOK

- Megváltoztathatom a felhasználói nevem?

A felhasználónevedet nem lehet megváltoztatni.

- Törölhetem a regisztrált felhasználónevem?

Akármikor megteheted itt.

- Micsoda az a megosztási arány?

Egy kiszámított érték. 'Megosztási arány' = 'Feltöltött mennyiség / Letöltött mennyiség'. Minél nagyobb annál jobb neked és másoknak is.

- Mi az a slot?

Ennyi le és feltöltésed lehet egyszerre az oldalról.

- Nem tudok belépni!

Néha elofordulhat ez a probléma MSIE böngésző használata estén. Zárj be minden Internet Explorert, és nyisd meg a Beállítások-ban az Internet Beállítások-at.Nyomd meg a Cookie törlése gombot. Ezután próbálj újra belépni...

- Miért vagyok passzív módban?

A tracker szerint tűzfalad, vagy NAT-od van és nem tudsz bejövő TCP kapcsolatot fogadni.
Ez azt jelenti, hogy a többi felhasználó nem tud hozzád kapcsolódni, csak TE hozzájuk. De csak azokhoz kapcsolódhatsz, akik aktív módban vannak.Két passzív módban lévő felhasználó nem tud egymáshoz kapcsolódni. Ha veled együtt sokan vannak egy torrentnél passzív módban, lelassulhat a letöltés, hiszen mindenki csak a kevés számú aktív felhasználótól tudna tölteni.

Ezért próbálj aktív módban lenni. A problémára megoldás lehet az, hogy a tűzfalon és/vagy a NAT-on a megfelő portokon (amiket a BitTorrent kliens használ, ez a legtöbb kliensnél beállítható) engedélyezed a befelé jövő TCP/IP és UDP/IP kapcsolatot.

TORRENT ÁLTALÁNOS STATISZTIKÁK

- Miért nem frissül a statisztikám?

A kliens csak bizonyos időszakonként frissíti az adatokat a szerveren. Ez minden kliensnél változó időtartam, 5-45 perc között mozog az értéke. Az egyes torrenteknél látható seeder/leecher lista azonnal változik ahogy valaki csatlakozik, de az adataik ugyanúgy csak bizonyos időközönként frissülnek.

- Mi történik akkor ha elöbb zárom be a klienst mint az ahogy frissít?

A kliens indításkor és bezáráskor jelez a trackernek, így ha például 30 percenként frissítene, és 28 perc után zárod be a klienst, a tracker el fogja számolni a forgalmad.

- Bármelyik bittorrent klienst használhatom?

Igen. De nem ajánlott a következő kliensek használata:BitTorrent++, Nova Torrent, TorrentStorm.
Ezek a kliensek néha nem jól küldik el az adatokat a trackernek.

- Belépés/Letöltés több gépröl lehetséges?

Igen, lehetséges. A tracker felhasználókhoz rendeli hozzá a torrentet, nem pedig IP címhez.Ha szeretnél több gépről letölteni, nem kell mást tenned mit a többi géprol is bejelenkezni az oldalra, leszedni a torrentet, és elindítani a letöltést.

TORRENT FELTÖLTÉS

- Feltölthetek torrentet?

Igen természetesen, de csak a szabályzatban foglaltak szerint.

- Ha más forrásból megszereztem valamit akkor seedelhetem itt?

Mivel általában mindenhova ugyanaz a release kerül fel, a fájlméret és a fájlok neveinek egyezése esetén természetesen lehet seedelni. Ehhez töltsd le a torrent fájlt az oldalról, a kliensnek add meg a letöltött könyvtárat. Ellenőrzés után már seedeli is (esetleg valamennyit még mellétölt).

- Feltölthetem más oldalakra az innen letöltött torrenteket?

Nem. Csak regisztrált felhasználók használhatják a trackert. Értelmetlen más oldalakra feltölteni a mi torrentjeinket, mert akik onnan letöltik ugysem tudnak kapcsolódni a trackerhez.

Az a felhasználó, aki pedig feltölti máshova a torrenetjeinket kitiltásban részesül...


TORRENT LETÖLTÉS

Letöltés

- Hogyan kell Bittorrenttel letölteni?

A weboldalról közvetlenül csak egy .torrent kiterjesztésű fájlt tudsz letölteni. Más fájlokat nem. Ez a torrent fájl általaban 100 Kbyte-nál kisebb. Ezt a fájlt nyisd meg a BitTorrent klienseddel. Ezután már nincs más dolgod, mint megvárni amig a kliens letölti a fájlokat.

- Milyen bittorrent kliensek vannak?

Sok féle kliens létezik, ezen az oldalon találsz linkeket.

- Melyik klienst használjam, meik a legjobb?

Erre nincs egyértelmű válasz. Használd azt, amelyik neked a legszimpatikusabb. Sebességben az átlagfelhasználó számára nincs különbség, kényelmi funkciói miatt Windowsra az µtorrentet szoktuk javasolni.

- Hogyan használjam a letöltött fájlokat?

Itt találsz róla leírást.

- Mit jelentenek ezek egy film nevében?(CAM,TS,TC,SCR)

Itt találsz róla leírást.

- Hogyan folytassak egy megszakadt letöltést, hogyan seedeljek újra valamit?

Nyisd meg a torrent fájlt a klienseddel. Amikor megkérdezi, hogy hova szeretnéd letölteni a fájlokat, akkor válaszd azt a könytárat ahova már töltöttél. A kliens elintézi a többit.

- Miért akad meg a letöltésem néha 99%-nál?

Minnél több darabja van meg a letöltés alatt alló adatoknak, annál nehezebb a kliensnek olyan darabokat találni ami még nincs meg.Ezért néha lelassulhat a letöltés, vagy meg is állhat egy időre. Légy türelmes, előbb-utóbb folytatódni fog a letöltés.

- Mit jelent az IOError?

A gép újra indítása megoldja a hibát. Több ok miatt is előfordulhat ez a hiba:
Az IOError (Input-Output Error) egy fájlrendszer hiba, nem a tracker hibája.Általában akkor fordul elő ez a hiba, amikor a kliens nem tudja megnyitni a letöltött torrent fájlt.Ennek a leggyakoribb oka az, hogy egy másik kliens fut a háttérben (valószínűleg nem jól állt le), és az még használja azt a torrent fájlt.

Okozhatja ezt a hibát még a FAT/NTFS fájlrendzser megsérülése is.Ilyenkor érdemes valamilyen fájlrendszer vizsgáló/javító programot lefuttatni.
TORRENT LETÖLTÉSEK TORRENT  FOGALMAK New
..............................................................................................................
ELŐSZÖR IS KEZDJÜK OTT MI IS PONTOSAN A TORRENT?

A BitTorrent informatikai protokoll, valamint e protokollt használó p2p alapú fájlcserélő szoftver. A szoftvert Bram Cohen írta Python nyelven, és a BitTorrent Open Source licenc alatt tette közzé.

A kliensek a fájlokat darabokban töltik le. Minden csomópont megkeresi a hiányzó részhez a lehető leggyorsabb kapcsolatot, miközben ő is letöltésre kínálja fel a már letöltött fájldarabokat. A módszer nagyon jól beválik nagyméretű fájloknál, például videók és nagyobb szoftverek esetében. Ennek az az oka, hogy az ilyen letöltéseknél a szűk keresztmetszetet általában a szerver sávszélessége jelenti. A BitTorrent esetében minél keresettebb egy fájl, annál többen vesznek részt az elosztásában, ezáltal az elosztása gyorsabban megtörténik, mintha mindenki egy központi helyről (szerverről) töltötte volna le. A fájlok darabolásából adódik, hogy a megszakadt letöltések könnyen folytathatóak.
Tovább

HASZNOS TORRENT MINDENES (New)
torrent alapok,torrent,fogalmak,torrent keresők,torrent letöltés,torrent letöltések,mi a torrent,torrent beállitás,torrent seeder,torrent hogyan, minden ami torrent letöltés,torrentek,bittorent, bittorent fogalmak,bittorrent alapok,bittorent hogyan,bittorent letöltések,bittorent letöltés,bittorent,torrent,
torrent-new.atw.hu