Szerző: Zoli » 2008. október 12., vasárnap 20:57
Üdv Béláim!
Sikerült egy pontos fordítást szereznem az Andy álltal említett írásról.Érdekes!???
Állásfoglalás illetve Magyarázat a Tiefenthaler Csapat részéről
Ezennel szeretnék állást foglalni a Nieder-Ofleideni verseny során történt sportszerűtlen eseményekkel kapcsolatban, amelyekkel engem vádolnak.
Egy héttel a verseny előtt kaptam egy felhívást két csapat részéről, amelyben közölték, hogy a nieder ofleidei-i versenyen nem fognak indulni, mégpedig a következő okoknál fogva:
1. A verseny csütörtöktől vasárnapig tart, és a területet legkorábban csak vasárnap lehet elhagyni a verseny után.
2. Előírás a teljeskörű védősisak-használat
3. A belépődíj MINDENKI számára 21 Euro (a honlapon írták így, ahol nem mindegyik csapat tudott eligazodni).
Ekkor e-mail útján kapcsolatba léptem a Sedro CSAPAT-tal, hogy indul-e a versenyen, de nem érkezett válasz.
Hasonló helyzet volt már az osnabrücki versenyen is, ahol több csapat közösen döntött úgy, hogy nem indul, és a többiekkel való szolidaritásból utolsóként én is így határoztam.
A nieder ofleiden-i versennyel kapcsolatban végül is arra kényszerültem, hogy elinduljak, bár jóllehet, a cégem miatt ez szinte lehetetlen volt számomra. Ebből adódóan úgy döntöttem, hogy megállapodva a Sedro Csapattal, csak az első szekcióban megyek.
Ottani tartózkodásom alatt beszéltem Hermann Schmitz versenybiztossal is, és elmagyaráztam neki, miért csak egy szekcióban tudok menni, és miért kell önként megelégednem a 2. hellyel a Sedro Csapat mögött, és hogy az Európa-bajnokság eldöntése Voitsbergben történne.
Amint később a fent nevezett verseny helyezéslistáját illetve pontkiosztását átnéztem, láttam, hogy ezen a versenyen Nulla Pontot kaptam, „sportszerűtlen magatartás” miatt.
Számomra felvetül azonban az a kérdés, vajon ez SPORTSZERŰ magatartás-e, amennyiben egy csapat elhagyta a versenyt, egy másik csapat utólag bejelentkezhet. Szeretném tisztázni, hogy ha a Sedro Csapat már előzetesen is dupla startra jelentkezett volna, én akkor is egy szekciót mentem volna végig és ebben az esetben a harmadik hellyel is megelégedtem volna. És Voitsbergben még többet kellett volna küzdenem. Nem a Sedro Csapat számára szeretnék a sportszerűtlen magatartás miatt szemrehányást tenni, mindenek előtt azért, mivel ismeretessé vált, hogy a dupla start javaslata magasabb helyről származott.
Miután tapasztaltam, hogy a versenyen nulla pontot kaptam, kapcsolatba léptem Schmitz Úrral, hogy ezt a körülményt tisztázzam. A beszélgetés folyamán világossá vált számomra, hogy az osnabrücki versenyen történt nem indulás miatt IS felelősségre vontak. Arra a kérdésemre, hogy a legalább a nieder-ofladeni versenyért megkapom-e a pontjaimat, ez a választ adták: „Majd Voitsbergben meglátjuk!!”. Említésre került, hogy én magam is csak Voitsbergben kell, hogy meglássam, illetve ott kell megküzdenem, hogy Európa-bajnok legyek.
Tényleg nem igaz az, amit rosszindulatúan terjesztenek rólam, hogy az S3-at arra használom, hogy trükkökkel és csúsztatásokkal Európa-bajnok legyek. Ellenkezőleg, mindig kész voltam arra, hogy ezt az osztályt minden lehetőséggel pártfogoljam és támogassam. Például a teherautómat díjmentesen (a Steingruber csapat csak a gázolajat fizette) bocsátottam rendelkezésre, hogy Walter részt tudjon venni a versenyen (Walserschaukel Csapat), és a második teherautómmal, saját költségemen mentem a versenyre. Éppen ellenkezőleg, az S3 osztályon belül kialakult egy csoport, amely a sportszerűséget helyezi előtérbe. Egy nagyszerű kis közösség jött létre, amely nemcsak a versenyeken, hanem utána is szívesen összejött. A versenyfelügyelők kijelentései szerint az S3 egy sportszerű osztállyá vált, amely mentes a veszekedésektől, vitáktól.
Mindenki számára ismert, hogy érdekeltségem a Truck Trial Versenyben nagyon magas. Sőt egy versenyt is akartam szervezni Szlovákiában, Pozsonyban, amint az Funke Úr előtt is ismert, amit azután a fenti körülmények alapján sajnos le kellett állítanom, mivel a kockázat túlságosan megnőtt számomra.
És talán még egyszer visszatérve a sportszerűtlenség témájához, meg szeretném említeni, hogy a legutolsó versenyen, Voitsbergben, lehetőségem volt rá, hogy a 2. helyet érjem el. Amikor az utolsó kapun akartam áthajtani, fiam, Dominik, úgy vélte, jobb lenne kiállni, és elhozni a második helyet. Ám a Trucktrial nemcsak a győzelemről, hanem arról is szól, hogy a nézőknek nyújtsunk valamit, ezért úgy döntöttem, hogy az utolsó kapun is átmenyek (amely elvben teljesíthetetlen volt). Ennek már nem volt jelentősége, hiszen az első helyet kellett elérnem, hogy Európa-bajnok legyek, és ez már nem volt lehetséges. Azért szerettünk volna a nézőknek valami különlegeset nyújtani, ami nagyszerűen sikerült is, maga a verseny felügyelő is csak dicsérni tudta.
A verseny után gratuláltam az új Európa-bajnoknak, a Sedro Csapatnak a győzelméhez. Nem voltam és nem vagyok dühös a Sedro Csapatra, ezen a területen nagy szerepe van a taktikának és ő méltó a győzelemre. Mindenek előtt az utolsó versenyt izgalmassá tette, azáltal, hogy Magyarországról elhozta a támogatókat. A verseny után, akkor úgy vélte, hogy a legjobb vezető a Tiefenthaler Csapat, a legjobb politikus pedig a Sedro.
Sajnos az S3 osztály jövője a csillagokban van megírva (értsd: bizonytalan), hiszen 3 csapat 2009-ben már nem versenyez. Ám ez biztosan nem a Tiefenthaler Csapat hibája. Az OVS (Rendezvény és Szolgáltatás Szervező) sok dologban maga a hibás, amennyiben új irányelveket tűzött ki, például: futamkiegyenlítés nincs többé, a nevezési díjat megemelték, az étkezést kihúzták, a versenyeket hét közben tartják, stb. sok újítás, amelyet már a nieder-ofleideni versenyen megvalósítottak. Ez összességében biztosan oka annak, hogy egyre több csapat dönt úgy, hogy nem áll rajthoz.
Egy apró tanács az OVS csapata számára: Az ilyenfajta újításokat ne föntről döntsétek el, hanem tartsatok megbeszélést a csapatokkal. Üljetek le a csapatokkal és hallgassátok meg a javaslataikat, enélkül az egész dolognak sajnos nincs jövője, mert itt már nem a sport kerül előtérbe többé, hanem csak az anyagi megtérülés.
Ezennel jómagam, miként a Walserschaukel Csapat, a 2009. évi versenyből hivatalosan kijelentkezem és kérem a tisztségviselőket, hogy a startlistáról töröljenek.
Egyidejűleg szeretnék minden baráttól, versenyfelügyelőtől, versenybírótól, és természetesen a Csapatoktól, akikkel mindenkor nagyszerű időt töltöttem együtt, elbúcsúzni. További, remélhetőleg kiváló idényeket kívánok Nektek, és természetesen további sok balesetmentes évet.
Üdvözlettel:
Tiefenthalter Gebhard és Tiefenthalter Dominik
Zoli