Útvonalkövetők Klubja

A Gödöllői-dombság csúcsai

Leírás a csúcsokról (betűrendben):

Bajtemetés (315,9 m): Péceltől déli irányban, egy felhagyott katonai területen van a csúcs, rajta geodéziai torony (annak falán a szám). Megközelíthető Pécelről műúton a Nemzeti Történeti Emlékparkig, majd onnan egy földúton, illetve a piros jelzésből kiágazó piros +, majd piros háromszög jeleken.

Bolnoka (322,5 m): a Z jelzésű turistaút úttörésétől ÉK-i irányban található, csúcskővel jelzett mellékcsúcsot kell felkeresnünk.

Boncsok-hegy (317,3 m): a távvezetéktől DK-i irányban, sűrű aljnövényzetű fiatalosban találjuk a csúcskövet. Tőle ÉK-i irányban húzódik egy ÉNy-DK irányú szekérút, arról érdemes próbálkozni.

Bódis-hegy (323,2 m): a S jelzésű szekérút és a nyiladék metszéspontjában találjuk a kódot (csúcskő nincs!).

Gyertyános (326,2 m): Mogyoród községtől délre, a Z háromszög jelzés mentén. Csúcsán áll a Szent László kilátó és kápolna. A szám a kilátó melletti öreg fán és a kápolna mögötti kék színű hordókon található.

Juharos (307,9 m): a Valkói Erdészet vadaskertjében található, a piros háromszög jelzés mentén. A csúcskövet mi sem találtuk meg, a csúcs és egy magasles közelében, az út ÉK-i oldalán lévő határkaró számát írjuk fel (mellette egy fán fehér háromszögek)! Figyelem! Az Erdészet időszakosan megtilthatja a belépést a területre! Ekkor ne kíséreljünk meg bemenni!!!

Kálvária-hegy (306,6 m): a Honvédsíroktól (Isaszeg) DNy-i irányban, a jelzett kövesútról a kerítéssaroknál (általában illegális szemétdomb) a nyiladékba a kerítés mentén DNy felé kell letérni, ahonnan fehér háromszögek vezetnek a csúcskőhöz.

Magyalos-tető (309,1 m): a bekerített területen található a csúcs (a csúcskövet a bejáráskor mi sem találtuk meg), a S jelzés közelében. A csúcstól ÉNy-ra lévő nyeregnél egy kerítéskapun be tudunk menni a turistaútról (jellegfa a fiatalosban), innen némi bozótharc árán juthatunk fel a csúcsra. (A jellegfán lévő szám is megfelelő lehet.)

Margita (344,2 m): megtalálása nem okozhat gondot, a Pest megyei piros jelzés átvezet rajta. A szám a geodéziai torony bejárattal ellentétes oldalán található. (Ha nem találjuk, jegyezzük fel a torony tövében található síremléken lévő nevet!)

Öreg-hegy I. (304,0 m): a Z jelzésű út autópálya-felüljárójától (kék színű korlát) egy kerítést megkerülve, vagy kétszer átbújva az ÉNy-DK irányú nyiladékban találjuk magunkat, és attól ÉK-i irányban egy jellegzetes kiemelkedésen találjuk a csúcsot (a nyiladékból néhány felfestett fehér háromszög is kalauzol).

Öreg-hegy II. (307,3 m): a mikrohullámú állomás mellett, az oda felvezető műút végénél, egy füves részen találjuk a csúcskövet, szám a kő hátulján (ha nem találjuk, írjuk le, hogy hány emelet magas a mikrohullámú állomás épülete!)

Szár-hegy (325,4 m): A S háromszög turistaút vezet át rajta, a csúcsán egy kis tisztás található. A szám a tisztás szélén álló öreg fán van, az ösvényről jól látható.

 

| ©2005 Útvonalkövetők Klubja ... Utolsó frissítés 2005.március 9. Minden jog fenntartva!

Az oldal a Macromedia Dreamweaver MX 2004 programjával készült, készítette: Gethe László