Vissza




 Ez a felsorolás az alábbi vitaminok és ásványi anyagok élelmiszerekben való fellelhetőségét mutatja. Ez
egyben nagysági sorrend is, tehát pl. egy adott mennyiségű olajban több A vitamin van, mint ugyanannyi
margarinban.
A: Olaj, Máj, Tojás, Margarin, Sajtok, Túró, Nápolyi, Túrós derelye, Húsok, Joghurt, Kefir, Tej, Puding
B1: Cerbona, Sertéshús, Tök, Dió, Zöldbab, Borsó, Kelbimbó, Banán, Brokkoli, Ananász, Sajtok,                  
Gyümölcsök
B2: Máj, Cerbona, Élesztő, Tojás, Feta sajt, Kakaópor, Tejpor, Szója, Csokoládé, Felvágottak
B6: Rozskenyér, Cerbona, Csirkemáj, Burgonya, Rizs, Feta sajt, Dió, Káposzta, Pulykasonka,
ZöldségfélékB12: Máj, Tengeri hal, Tojás, Cerbona, Kolbász, Szalámi, Sajtok
C: Koriander, Csipkebogyó, Fekete ribizli, Petrezselyem, Zöldpaprika, Torma, Brokkoli, Cerbona, Lecsó
D: Olajos hal, Margarin, Tojás, Gomba, Juhtúró, Nápolyi, Tejszín, Sajtok
E: Olaj, Tökmag, Mandula, Mogyoró, Cerbona, Margarin, Szójás fasírtpor, Dió, Mák, Zöldpaprika,
Szezámmag
Pantoténsav: Cerbona, Olajos hering, Máj, Tojás, Élesztő, Mogyoró, Márványsajt, Szója, Brokkoli, Marhahús
Folsav: Cerbona, Csirkemáj, Fűszerek, Tojás, Káposzta, Kelbimbó, Májkrém, Müzli, Narancslé, Kakaópor
Kálium: Gomba, Kakaópor, Curry, Szójás fasírtpor, Lencse, Bab, Mák, Paradicsompüré, Mazsola, Kókusz
Kalcium: Mák, Sajtok, Szezámmag, Curry, Juhtúró, Olajos hal, Fehér bors, Csokoládé, Dió, Tojás, Tejföl,
Tej
Magnézium: Tökmag, Kakaópor, Mák, Szezámmag, Dió, Müzli, Csokoládé, Kókusz, Cékla, Kenyér, Sajt,
Túró
Vas: Curry, Mák, Szezámmag, Lekvár, Dió, Barnakenyér
Foszfor: Sajtok, Mák, Tojás, Szezámmag, Kakaópor, Olajos hal, Mogyoró, Dió, Szalámi, Juhtúró,
Kenőmájas
Cink: Kakaópor, Sajtok, Fűszerek, Lencse, Tojás, Húsok, Dió
Réz: Ecetes uborka, Kakaópor, Csipkebogyó, Szezámmag, Sonka, Fűszerek
Króm: Müzli, Kakaópor, Lencse, Zöldbab, Méz, Datolya, Sajtok, Paradicsompüré, Mustár, Hagyma, Tej,
Tojás
Rost: Fűszerek, Kókusz, Csipkebogyó, Mák, Fűszerpaprika, Borsó, Müzli


A következő felsorolásban az egyes élelmiszerek energiatartalmát tüntettem fel. (kcal/100 gramm)
Átváltás: a kalóriát 4,2-vel kell megszorozni, hogy joule-t kapjunk.
Megnevezés (kcal/100 gramm)
Alma 30
Almaecet 10
Ananászkonzerv 78
Bab 313
Bacon 486
Banán 103
Barna kenyér 245
Brokkoli 24
Burgonya 92
Cékla 30
Citrom 25
Cukor 400
Császárszalonna 459
Csemegeuborka 16
Cseresznye 61
Csirkecomb 132
Csirkemáj 125
Csirkemell 110
Csirkeszárny 115
Dió 654
Egres 38
Élesztő 49
Eper 34
Fehér kenyér 251
Fehérrépa 20
Fekete retek 15
Füstölt csülök 612
Füstölt kolbász 292
Füstölt sajt 343
Füstölt sonka 366
Füstölt szalonna 693
Gépsonka 156
Gomba 39
Hagyma 39
Joghurt 65
Juhtúró 76
Káposzta 31
Karalábé 38
Karfiol 29
Kefir 33
Kelbimbó 22
Ketchup 106
Kifli 130
Körte 50
Kukorica 127
Lencse 333
Leveles tészta 408
Liszt 368
Majonéz 483
Mák 537
Makaróni 357
Málna 28
Mandarin 48
Margarin 760
Marhahús 228
Márványsajt 355
Mazsola 276
Meggy 51
Méz 326
Mustár 72
Narancs 40
Olaj 898
Olajbogyó 224
Paradicsom 22
Párizsi 212
Patisszon 30
Petrezselyem 60
Pizzatészta 198
Pulykamell 115
Répa 35
Retek 15
Rizs 345
Saláta 16
Sárgabarack 46
Sárgabaracklekvár 252
Sárgaborsó 327
Sárgadinnye 39
Savanyúkáposzta 20
Sertéshús 159
Sonka 366
Sóska 23
Sós-mogyoró 596
Sör 38
Spárga 16
Sűrített paradicsom 117
Sütőtök 77
Szalonna 685
Száraztészta 390
Szeder 32
Szilva 57
Szilvalekvár 160
Szójaszósz 50
Tej 58
Tejföl 173
Tejszín 292
Téliszalámi 516
Tojás 66
Torma 78
Tök 30
Trappista sajt 370
Túró 76
Uborka 11
Újhagyma 27
Vaj 724
Virsli 231
Zeller 29
Zöldbab 40
Zöldborsó 88
Zöldpaprika 20
Zsemle 147
Zsír 898
Vitaminok, ásványi anyagok, kalóriák.