![]() |
||||||
Vissza |
||||||
![]() |
||||||
Ez a felsorolás az alábbi vitaminok és ásványi anyagok élelmiszerekben való fellelhetőségét mutatja. Ez egyben nagysági sorrend is, tehát pl. egy adott mennyiségű olajban több A vitamin van, mint ugyanannyi margarinban. A: Olaj, Máj, Tojás, Margarin, Sajtok, Túró, Nápolyi, Túrós derelye, Húsok, Joghurt, Kefir, Tej, Puding B1: Cerbona, Sertéshús, Tök, Dió, Zöldbab, Borsó, Kelbimbó, Banán, Brokkoli, Ananász, Sajtok, Gyümölcsök B2: Máj, Cerbona, Élesztő, Tojás, Feta sajt, Kakaópor, Tejpor, Szója, Csokoládé, Felvágottak B6: Rozskenyér, Cerbona, Csirkemáj, Burgonya, Rizs, Feta sajt, Dió, Káposzta, Pulykasonka, ZöldségfélékB12: Máj, Tengeri hal, Tojás, Cerbona, Kolbász, Szalámi, Sajtok C: Koriander, Csipkebogyó, Fekete ribizli, Petrezselyem, Zöldpaprika, Torma, Brokkoli, Cerbona, Lecsó D: Olajos hal, Margarin, Tojás, Gomba, Juhtúró, Nápolyi, Tejszín, Sajtok E: Olaj, Tökmag, Mandula, Mogyoró, Cerbona, Margarin, Szójás fasírtpor, Dió, Mák, Zöldpaprika, Szezámmag Pantoténsav: Cerbona, Olajos hering, Máj, Tojás, Élesztő, Mogyoró, Márványsajt, Szója, Brokkoli, Marhahús Folsav: Cerbona, Csirkemáj, Fűszerek, Tojás, Káposzta, Kelbimbó, Májkrém, Müzli, Narancslé, Kakaópor Kálium: Gomba, Kakaópor, Curry, Szójás fasírtpor, Lencse, Bab, Mák, Paradicsompüré, Mazsola, Kókusz Kalcium: Mák, Sajtok, Szezámmag, Curry, Juhtúró, Olajos hal, Fehér bors, Csokoládé, Dió, Tojás, Tejföl, Tej Magnézium: Tökmag, Kakaópor, Mák, Szezámmag, Dió, Müzli, Csokoládé, Kókusz, Cékla, Kenyér, Sajt, Túró Vas: Curry, Mák, Szezámmag, Lekvár, Dió, Barnakenyér Foszfor: Sajtok, Mák, Tojás, Szezámmag, Kakaópor, Olajos hal, Mogyoró, Dió, Szalámi, Juhtúró, Kenőmájas Cink: Kakaópor, Sajtok, Fűszerek, Lencse, Tojás, Húsok, Dió Réz: Ecetes uborka, Kakaópor, Csipkebogyó, Szezámmag, Sonka, Fűszerek Króm: Müzli, Kakaópor, Lencse, Zöldbab, Méz, Datolya, Sajtok, Paradicsompüré, Mustár, Hagyma, Tej, Tojás Rost: Fűszerek, Kókusz, Csipkebogyó, Mák, Fűszerpaprika, Borsó, Müzli A következő felsorolásban az egyes élelmiszerek energiatartalmát tüntettem fel. (kcal/100 gramm) Átváltás: a kalóriát 4,2-vel kell megszorozni, hogy joule-t kapjunk. Megnevezés (kcal/100 gramm) Alma 30 Almaecet 10 Ananászkonzerv 78 Bab 313 Bacon 486 Banán 103 Barna kenyér 245 Brokkoli 24 Burgonya 92 Cékla 30 Citrom 25 Cukor 400 Császárszalonna 459 Csemegeuborka 16 Cseresznye 61 Csirkecomb 132 Csirkemáj 125 Csirkemell 110 Csirkeszárny 115 Dió 654 Egres 38 Élesztő 49 Eper 34 Fehér kenyér 251 Fehérrépa 20 Fekete retek 15 Füstölt csülök 612 Füstölt kolbász 292 Füstölt sajt 343 Füstölt sonka 366 Füstölt szalonna 693 Gépsonka 156 Gomba 39 Hagyma 39 Joghurt 65 Juhtúró 76 Káposzta 31 Karalábé 38 Karfiol 29 Kefir 33 Kelbimbó 22 Ketchup 106 Kifli 130 Körte 50 Kukorica 127 Lencse 333 Leveles tészta 408 Liszt 368 Majonéz 483 Mák 537 Makaróni 357 Málna 28 Mandarin 48 Margarin 760 Marhahús 228 Márványsajt 355 Mazsola 276 Meggy 51 Méz 326 Mustár 72 Narancs 40 Olaj 898 Olajbogyó 224 Paradicsom 22 Párizsi 212 Patisszon 30 Petrezselyem 60 Pizzatészta 198 Pulykamell 115 Répa 35 Retek 15 Rizs 345 Saláta 16 Sárgabarack 46 Sárgabaracklekvár 252 Sárgaborsó 327 Sárgadinnye 39 Savanyúkáposzta 20 Sertéshús 159 Sonka 366 Sóska 23 Sós-mogyoró 596 Sör 38 Spárga 16 Sűrített paradicsom 117 Sütőtök 77 Szalonna 685 Száraztészta 390 Szeder 32 Szilva 57 Szilvalekvár 160 Szójaszósz 50 Tej 58 Tejföl 173 Tejszín 292 Téliszalámi 516 Tojás 66 Torma 78 Tök 30 Trappista sajt 370 Túró 76 Uborka 11 Újhagyma 27 Vaj 724 Virsli 231 Zeller 29 Zöldbab 40 Zöldborsó 88 Zöldpaprika 20 Zsemle 147 Zsír 898 |