Ha kerékpározunk, sportolunk. Ennek megfelelően kell élnünk, táplálkoznunk is! Hiszen, ha nem így tennénk, bizony a kerékpározás nem egy kellemes szórakozás, hanem egy tortúra volna. Hadd hozzam első példának a dohányzást! Saját tapasztalat, hogy cigizés után jóval kissebb a teljesítőképességem. Ez alatt azt kell érteni, hogy 2 km után kipurcanok, mint egy ló. Szóval ha kerékpározunk, felejtsük el a jó öreg(ítő) bagót! A másik dolog a helyes táplálkozás, szintén saját tapasztalatra alapozva: ha pl. bevágok egy hatalmas adag csülökpörköltet, stb. bringázás előtt fél órával, kínkeservesen fog menni a tekerés, és ennek megvan a maga biológiai magyarázata is. Méghozzá az, hogy a vér az izmaidtól az emésztőszerveidbe vándorol. Ha nem akarod viszontlátni az ebéded, akkor ne ilyenkor erőltesd a tekerést! A harmadik dolog a folyadékbevitel. Tudom, milyen nagyszerű egy kellemes bringatúra után meginni pár sört. Hangsúlyoznám: túra után. Talán furcsának tűnhet, mert egy üveg sör senkit nem vág fejbe. DE! Akárhogy is, főleg a nyári napokon érezhetően lassítja a reflexeket, valamint a komlóban természetes altató is van. Én biciklizés közben az ásványvizeket ajánlom. Mindezekről bővebben a táplálkozás részben olvashattok. Milyen ételben milyen ásványi anyagok, vitaminok vannak? -Hány kalória? Erről szóló cikkünk. Mi is az az Aszpartám?(E 951) Az aspartame-ot bizonyos publikációk méregnek titulálják és nem véletlenül. Az aspartame három kémiai anyagból áll: 40% aspartic acid, 50% phenylalanine, 10% methanol. Ezek mindegyike mérgezo vagy káros a szervezet számára mint adalékanyag. Az aszpartám az egyik legveszélyesebb ételadalékanyag, mellesleg a másik legveszélyesebb a 99%-ban glutamát (glutamate) nátriumsójából álló MSG (monosodium glutamate), meg a hidrolizált növényi fehérjék, amik ráadásul semmilyen funkciót sem töltenek be, csak ízesíto anyagok. Ez utóbbi adalékanyagokat több ételgyártó szándékosan félrevezetésként ilyen álnevekkel tünteti fel, mint például: "természetes ízesíto", "fuszerek", "éleszto kivonat", "szója fehérje kivonat", "textured protein", stb. De a káros adalékanyagok sorát lehetne tovább folytatni a Saccharin-nal ("Sweet n' Low", "Sweet Twin"), kénesíto szerekkel, stb. Bővebben itt! Az E-számok rejtelmei Színezékek: E100-tól E199-ig Tartósítószerek: E200-tól E299-ig Antioxidánsok, emulgeátorok, savanyítószerek: E300-tól E399-ig Sűrítőanyagok, zselésítőszerek: E400-tól Allergiás tünetet okozhat: E102, E173, E174, E221 Bőrbetegséget okozhat: E230, E231, E232, E233 Idegérzékenységet okozhat: E311, E312 Rákkeltő: E131, E142, E210, E211, E213, E214, E215, E216, E217, E239 Fokozottan rákkeltő: E123 Emésztési zavarokat okozhat: E338, E339, E340, E341, E450, E461, E463 Szájgyulladást okozhat: E330 Gyanús és veszélyes anyagok: E125, E141, E153, E171, E172, E173, E240, E241, E102, E110, E120, E124 Bizonyítottan látáskárosodást okoz: E621 Aki bővebben is kiváncsi, mit rejtenek bizonyos kódok, megnézheti itt. Figyeljünk oda, mit eszünk/iszunk meg! |