fejlec

Elérhetőség


Vásárosdombói Általános Iskola és
Alapfokú Művészeti Iskola

7362 Vásárosdombó
Szabadság tér 16.

Tel.: 72/553-013
Fax: 72/453-304

E-mail: vdombo.iskola@gmail.com

Fenntartó


Szigetvári Tankerületi Központ,
7900 Szigetvár,
Deák Ferenc tér 16.

Tankerületi igazgató:
Kalapáti Attila Ádám

Iskolaigazgató:
Schumann Norbert

 

Hírek

Nemzeti Tehetség Program pályázat
„ Sok báb között nem vész el a gyerek”

A Nemzeti Tehetség Program keretén belül „Sok báb között nem vész el a gyerek” címmel tanulóinknak a tanév során számos lehetőségük adódott közelebbről megismerkedni hagyományos népi, valamint roma hagyományokkal, mesterségekkel, foglalkozásokkal. A kézműves tevékenységeket az aktuális ünnepekkel, eseményekkel összekapcsolva bonyolítottuk le. A húsvét témakör remek lehetőséget biztosított, hogy a szülőkkel együttműködve tölthettek a gyerekek egy interaktív délelőttöt. A falu lakóinak köszönhetően betekinthettünk a tanyasi világba, ahol a gyerekek kipróbálhatták a sajtkészítést is.  Az egy éven át tartó programsorozat céljai közé tartozott, hogy diákjaink képesek legyenek a saját maguk által megtervezett babelőadás megvalósítására. Ebben nyújtott nagy segítséget a pécsi Bóbita Bábszínházba tett látogatásunk is, ahol az előadás megtekintése után elkészíthették a saját bábjukat. A Hangoló elnevezésű zenés bábos műsorban aktívan tevékenykedhettek, ezzel tapasztalatot szerezve a jó előadómódhoz. A sokrétű programoknak köszönhetően tanulóinkat közelebb tudtuk hozni a mai világban eltűnni látszó hagyományokhoz.


NTP – KNI – 18 – 0082
Maratoni Mindentudó

Az Nemzeti Tehetségprogram keretében nyert pályázat segítségével ismételten megvalósult iskolánkban a Maratoni Mindentudó vetélkedőhöz kapcsolódó egész éves programsorozat, valamint ennek zárásaként a tizenegyedik alkalommal megrendezett  Maratoni Mindentudó elnevezésű egész napos vetélkedő.
A Vásárosdombói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola már hagyományosnak mondható nagyszabású rendezvényének az idei évben India volt a témája.
Az egész éves felkészülés során megismerkedtek a gyerekek India történelmével, földrajzával, kultúrájával. Vendégünk volt állatorvos, aki India állatvilágáról mesélt, bioméhész, akinek előadása az egészségtudatosság, környezetvédelem jegyében zajlott.
 A szülőkkel közös interaktív program során megismerkedtünk a sajtkészítés fortélyaival, saját készítésű sajtokat ehettünk.
 Indiai díszbe öltözött iskolánk, melyre a dekorációt magunk készítettük. Az év során összeállítottuk a nagyrendezvény programját.
Az egész éves programot záró nagyrendezvényen, a Maratoni Mindentudó vetélkedőn a 8 általános iskolából érkező, felső tagozatos diákokból álló csapatok összemérték tudásukat India kultúrájával, gasztronómiájával, képzőművészetével, történelmével, földrajzával kapcsolatban. A reggeltől estig tartó maratoni versenyt a résztvevők és kísérő tanáraik mellett jó néhány vendég megtisztelte: a somogyvámosi Krisna-völgyből érkező pedagógusok és gyerekek, a Kaposvári Egyetem Pedagógia Karának oktatói és hallgatói, a kisvaszari Napovi óvodapedagógusai, a helyi SZMK tagjai, a Hegyháti Járási Hivatal vezetője, az Oktatási Hivatal munkatársa, a Szigetvári Tankerületi Központ igazgatója, és gazdasági vezetője, a Hungária Takarék dombóvári és sásdi fiókvezetője.

A rendezvényt a komlói Fekete Láng táncegyüttes fergeteges műsorral zárta.


Kövesd az iskolával kapcsolatos híreket a Facebookon!

Sokszínű Baranya Nemzeti Tehetségprogram Pályázat

A Nemzeti Tehetségprogram pályázat keretében iskolánk a Sokszínű Baranya témakörben
1 367 000 forintot nyert.

Bővebben itt!

„KEREK ESZTENDŐ” program az NTP-MKÖ-150120 sz. pályázat keretében A fenti címmel nyújtott be pályázatot a Vásárosdombói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, melyre a Nemzeti Tehetségprogram keretében 1,9 millió Forintot nyert el.

A pályázat címe arra utal, hogy a pályázati program a naptári évben fellelhető ünnepkörökre és a hozzájuk kapcsolódó néphagyományokra épül. A pályázat iskolánk profiljához igazodva a magyar és roma néphagyományokat, népszokásokat dolgozza fel. A program rendkívül színes és sokszínű tevékenységekből valamint programelemekből állt össze, melynek minél sikeresebb lebonyolítása érdekében a helyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat, mint partnerszervezet is segítséget nyújtott. A teljesség igénye nélkül: népmesék, népdalok , népköltemények megismerése, feldolgozása, néptáncok, népi játékok megismerése, kézműves foglalkozások, népszokások, néphagyományok felelevenítése és eljátszása, népi mesterségek megismerése, kipróbálása . A program a karácsonyi, újévi, farsangi, húsvéti, pünkösdi ünnepköröket dolgozta fel a magyar és roma néphagyományok, népszokások szemszögéből.

Bővebben itt!

A Pécsi Egyházmegye által  a szülők számára összeállított a hit- és erkölcstan oktatásáról szóló tájékoztató anyaga.

Március 9-én 16 órától tájékoztatót tartunk a jövő évre vonatkozó hit-és erkölcstan oktatással kapcsolatban. Minden érdeklődőt, de különösen a leendő elsősök szüleit várjuk sok szeretettel!

A hitoktatást intézményünkben Siptár Róbert katolikus hitoktató látja el.

Zeneiskolai tagozatunk a Nemzeti tehetség Program „Tehetséges fiatalok felkészítését végző, kiváló programmal dolgozó alapfokú művészetoktatási intézmények támogatás” című pályázati kiírás keretében benyújtott „Zene és Fény” pályázatával 956.000.- támogatást nyert.

A pályázati programunk fő célja, a már hagyományossá vált "Év Ifjú Zenésze" verseny továbbgondolása volt. program megvalósításával lehetőséget biztosítottunk a tehetséges, a versenyen helyezést elért növendékeknek további fellépésre. Olyan nyilvános gálakoncertet szerveztünk, ahol fénytechnikai eszközökkel tettük színesebbé, a közönség felé hatásosabbá a klasszikus koncertet. A 2015 A FÉNY NEMZETKÖZI ÉVE programhoz kapcsolódva megismertettük a jelenlévőket a hang és fény kapcsolatával. Ezen kívül megvalósult másik fontos célunk a pályázati program keretében: növendékeinkkel Egynapos pécsi kirándulás keretében jártunk a Pécsi TV toronyban, a Zsolnay negyedben található Planetáriumban, valamint részt vettünk a Kodály Központban megrendezett Mesterek és Tanítványaik elnevezésű hangversenyen.

Bővebben itt!

Iskolánk a Nemzeti tehetség Program NTP-SV-14 kategóriában „Labdarúgó és floorball tornák szervezése a vásárosdombói körzetben” pályázatával 777.000.- támogatást nyert.

A pályázati programunk fő célja, ezekkel a rendezvényekkel (házibajnokság+meghívásos torna), hogy megismertessük, megszerettessük a gyerekekkel a futballt és a floorballt, versenyhelyzetet teremtsünk a környékbeli iskolák között, ezáltal nem csak a legjobban teljesítőket jutalmazzuk, hanem igyekszünk a tehetséges gyerekeket további fejlődésük érdekében a sport irányába terelni. Településünkön Labdarúgó szakosztályt működtető utánpótlás sport egyesület működik, ahol a kiválasztott és az edzéseken részt vevő gyerekek további versenyeken vehetnek részt akár az ország távolabbi részein is (Bozsik program). Floorball sportágban Dombóváron van lehetőség az ügyesebb gyerekek számára további versenyeken részt venni és rendszeresen látogatni az edzéseket.

Bővebben itt!