Szerző Téma: Parti sétány - továbbra is  (Megtekintve 522 alkalommal)

Dr. Hidas Zoltán

• Újonc
  • *
    • Profil megtekintése
Parti sétány - továbbra is
« Dátum: 2015. május 28. - 19:57:48 »
Tisztelt Olvasók!
Sajnos kénytelen vagyok újból visszatérni egy tavalyi ügyre: a Zrínyi utcai parti sétány helyzetére.
A fórum olvasói bizonyára értesültek arról a tavaly őszi (emlékeim szerint októberi) bírósági ítéletről, amely a hosszadalmas perben az önkormányzat javára döntött, és így a parti sétány az önkormányzat birtokában maradt.
Újból Balatonvilágoson járva meglepve tapasztaltam azonban, hogy hiába a kedvező ítélet: a parti sétány jogszerűen továbbra sem megközelíthető, csak a szomszédos, magántulajdonban lévő telken átvágva. A régi bejáratot (feltáró út) drótkerítés zárja el, értelmezésem szerint törvénytelenül.
A bírósági határozat alapján az önkormányzatnak a volt BM-üdülő másik végén be kellene jegyeztetnie egy másik feltáró utat. Vajon ez megtörtént-e? Ha megtörtént is, annyi szemmel látható, hogy egy kitárt kapun keresztül be lehet ugyan jutni a leendő feltáró útra - bár ezt tábla nem jelzi, és a körülmények sem éppen csábítanak rá. Ráadásul a partot az út végén drótkerítés zárja el, és amennyire onnan látható, a parti sétány gondozásával egyelőre nem sokat törődtek az illetékesek.
Bizonyára sok kinti teendő felgyűlik tavaszra, és a vasútépítés sem kedvező körülmény.
Mégis jó lenne, ha mihamarabb le lehetne jutni a vízhez, akár a helyi lakosoknak, akár az ide mégiscsak elvetődő látogatóknak. Ez nyilván mindenkinek az érdeke.
Úgy gondolom, a terület rendezésére akár vállalkozó kedvű munkaerőt is össze lehetne toborozni. Én például biztosan rászánnék egy napot. Talán néhány órája a falu vezetésének is lehet, hogy a jogi feltételeket megteremtse.
Tisztelettel:
Dr. Hidas Zoltán

Dr. Hidas Zoltán

• Újonc
  • *
    • Profil megtekintése
Re:Parti sétány - továbbra is
« Válasz #1 Dátum: 2015. május 29. - 05:49:45 »
Pontosítás: a parti sétány kapcsán az önkormányzatnak nem tulajdonosi, hanem szolgalmi joga van. Öröm, hogy a bíróságon legalább ezt sikerült megvédeni.
Mindez nem változtat a hozzászólásom lényegén: a kerítés attól még ott van, feltáró út nincs megnyitva, a part így megközelíthetetlen, a területet pedig felveri a gaz - legalábbis pár napja így festett a helyzet.
(Sajnos a régi fórum rendszerhibája miatt a vonatkozó anyagokat nem sikerült hamarjában fellelnem. Bizonyára akadhat olyan fórumozó, esetleg akár egy önkormányzati munkatárs is kisegíthet ebben, aki még pontosabb adatokkal tud szolgálni. Sőt akkor tisztelettel kérném, hogy mindjárt a parti sétánnyal kapcsolatos pontosabb terveket is ossza meg velünk: vajon idén nyáron le lehet sétálni ott a vízhez, és lesz rendszeres szemétszállítás is?)
Dr. Hidas Zoltán

Kis Tót Róbert

• Újonc
  • *
    • Profil megtekintése
« Válasz #2 Dátum: 2015. május 29. - 06:56:19 »
Tisztelt Uram!
A szolgalmi jogra vonatkozó megállapodás az alábbi linken elérhető:

http://vilagosforum.atw.hu/csatolmany/szolgalmi.pdf

A korábbi fórumban már részletesen kifejtettem, hogy a hivatalos önkormányzati álláspont -miszerint az önkormányzat közterület felügyelői nem járhatnak el a területen- miért hibás.
Szerintem teljes jogkörrel eljárhatnának, mégsem tesznek semmit a vezetőink. Ennek oka vélhetően az, hogy amikor el kívánták cserélni a sétányt egy telekre, akkor az egyik érvük az volt, hogy nincs jogkör a rend fenntartására.
Tehát inkább  maradjon szemét a sétányon, nem lépnek fel ellene, mert ezzel önmagukat cáfolnák meg, ha mégis kiküldenék a területre a közterület felügyeletet.

Dr. Hidas Zoltán

• Újonc
  • *
    • Profil megtekintése
« Válasz #3 Dátum: 2015. július 11. - 09:08:23 »
Tisztelt Olvasók!

A napokban újból a Zrínyi utcai parti sétánynál (volt BM-üdülő) járva sajnálattal láttam, hogy semmi nem utal a parti sétány létére, a bejárást őrszolgálat nehezíti meg. A feltáró útra továbbra is a félig-meddig nyitott ócska, rozsdás kapun lehet csak belépni.
Örömmel tapasztaltam viszont, hogy ez a nehezen észrevehető és őrszolgálati autóval sokszor elállt kijáró immár kivezet a partig: az út part felőli végén nincs ott a drótkerítés, így jogsértés, birtokháborítás nélkül ki lehet jutni a vízhez.
Kár persze, hogy ilyen civilizálatlan és csúf módon oldották meg a kijutást. A drótkerítés egyszerű félregöngyölítése helyett mégiscsak méltóbb lenne a településhez egy szebb, egyértelműen jelölt, karbantartott, a sétányra hívogató bejárat, ahol esetleg még a füvet és a gazt is levágják. Mindenesetre köszönet ezért a kissé barbár megoldásért is. Bizonyára csak átmeneti állapot ez a végleges tereprendezésig és szépítésig.

Dr. Hidas Zoltán

Dr. Nagy Miklós

• Újonc
  • *
    • Profil megtekintése
« Válasz #4 Dátum: 2015. augusztus 05. - 10:03:20 »
Magam is megnéztem néhányszor a volt BM üdülőnél lévő feltáró utat és a parti sétányt.

Lehangoló körülményeket láttam. A tájékoztató tábla eltűnt. A belépni szándékozókat egyenruhás őr igazoltatta. A feltáró utat drótkerítés zárta el a sétánytól.

A június 15-i testületi ülésen szóvá tettem tapasztalataimat. Kiderült, hogy a tájékoztató tábla a raktárban van. Végül a testület úgy döntött, hogy a csaknem két éve jogerősen befejeződött szabad parti sétány  ügyében jogszerűen eljár.

195/2015.(VI.15.) számú határozat
1. Balatonvilágos Község Önkormányzat Képviselő-testülete felhatalmazza az önkormányzat jogi képviselőjét dr. Megyery Tamás ügyvéd urat, hogy keresse meg az Aranyföveny Szolgáltató Kft., az Ezüstnádas Kft., az Ezüst Hullám Kft., a Nyaraló Kft., az Ezüstvíz Kft, a Golden-Shine Kft., a Világospart Kft., a Silversand Kft., és a Silver-Bay Kft. (székhelyük: 2543 Süttő, Rákóczi u. 64., képviselőjük Páljános András ügyvezető igazgató), mint a Balatonvilágos, 1222/1, és az 1222/2 hrsz-ú ingatlanok szolgalmi-jog kötelezettjei jogi képviselőjét, és hivatkozva a 2010. március 23. napján Balatonvilágos Község Önkormányzatával a szolgalmi jog alapításra kötött megállapodás 5. pontjában foglaltak alapján kérje a Balatonvilágos 1222/1 hrsz-ú ingatlanról az 1222/13 hrsz-ú ingatlanra a szolgalmi jog átjegyzését.

2. A képviselő-testület felhatalmazza dr. Megyery Tamás ügyvéd urat, amennyiben az 1. pontban foglaltak nem teljesülnek, az egyeztetés nem jár eredménnyel, úgy kérje a bíróságtól a felek egyetértésének hiánya miatt a fent hivatkozott, hatályos szerződés szerint az 1222/13 hrsz-ú ingatlan ügyében a jognyilatkozat pótlását.
A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a döntést tartalmazó határozat kivonat megküldésére az önkormányzat jogi képviselőjének, és a meghatalmazás aláírására.

Felelős: Fekete Barnabás polgármester
Határidő: haladéktalanul.

A „haladéktalanul” kifejezés betartásáról nincs hír! Azért jó lenne ha volna!.

Tisztelettel: Dr. Nagy Miklós