Hájas tészta
Szilágyiné módra
(4-15 személy részére)
Hozzávalók:
1 - 8 kg rétesliszt
3 - 45
friss tojás
1 - 30 dkg élesztő
csipetnyi - 40 dkg só
1 dl - 2 liter
víz
miegymás
A tészta elkészítésének módja semmiben nem tér el
bármelyik más tésztáétól. A lisztet, tojást, sót, vizet, élesztőt kellő módon
összegyúrjuk, majd megfelelő ideig kelni hagyjuk. Ha magától nem kelne, tegyünk
mellé jó erős hangú ébresztőórát. Az arányokra figyeljünk oda, mert 1 kg
liszthez nem kell annyi tojás, meg élesztő, meg tudja a franc, hogy mi, mint a 8
kg-hoz. Tehát, ha a tészta alaposan megkelt, akkor óvatosan, vékony rétegben
helyezzük be a sütőbe, és az egészet finomra süssük meg. Ha ez is kész, akkor
hívjuk be Szilágyinét, fektessük fel az asztalra, és a testét vastagon rakjuk
meg tésztával. Mivel Szilágyiné egy hájas disznó, ezért ezzel a művelettel el is
készítettük a hájas tésztát Szilágyiné módra. Akinek van hozzá gusztusa, az
kóstolja meg.
Jó étvágyat hozzá!