Tyúkházi Újhúsleves
Újasszony Módra
Hozzávalók:
1 db szárnyas (betét)
1 db
új tyúk, vagy régi csirke
1 db mocskos nagy fazék
5-12 leveskocka (csak
tyúkházi újhúsleves kocka jó)
2 emberes sárgarépa
2 asszonyos
petrezselyem
fűszerek kis- és nagytételben ízlés szerint
hagyma,
miegymás, egyebek stb.
Elkészítés módja:
A mocskos nagy fazékba
tegyünk vizet, majd addig melegítsük, amíg az meg nem süti az ujjunkat. Ekkor a
lábánál fogva helyezzük bele 4-22 másodpercig a tyúkot, majd fordítsuk meg, hogy
ne szálljon a vér a fejébe. Ha nagyon rugdalózna, a bátrabbak elvághatják a
művelet előtt a torkát. Mármint a tyúknak. Ha nem akar a toll lejönni rendesen,
akkor sincs baj, mert a végén úgyis le kell szűrni a levest. Azért a koppóvizet
öntsük ki, és a fazekunkba tiszta vízbe rakjuk bele a tyúkot úgy, ahogy. Nem
kell felbontani, mert úgy hamar szétfő, ha minden igaz. A zöldséget folyamatosan
tegyük a vízbe. Ha a főzés előtt a tyúkot alaposan megetetjük tengerivel, akkor
még a zöldség köretre sem kell, hogy gondunk legyen. Az ízesítést bízzuk
nyugodtan a leveskockákra. Azért arra vigyázzunk, hogy a leveskockák ne igyák
fel az összes levet. Ha kész, akkor a levet szűrjük le, a húst helyezzük egy
nagyobb tálra, és óvatosan tárjuk fel a hasüreget. A csirkebélben megfőtt
tengerit nem is muszáj kinyomkodni, azzal bíbelődjön az, aki akar. Mi van még?
Ja, a szárnyas betét abban az esetben kell csak, ha a gazdasszonynak időközben
baja lenne. Ezt lehetőleg ne főzzük bele a levesbe, mert utána a használat során
lehet, szúrna!
Jó étvágyat
kívánunk!