Tyúkházi Újhúsleves Újasszony Módra
 


Hozzávalók:
1 db szárnyas (betét)
1 db új tyúk, vagy régi csirke
1 db mocskos nagy fazék
5-12 leveskocka (csak tyúkházi újhúsleves kocka jó)
2 emberes sárgarépa
2 asszonyos petrezselyem
fűszerek kis- és nagytételben ízlés szerint
hagyma, miegymás, egyebek stb.

Elkészítés módja:
A mocskos nagy fazékba tegyünk vizet, majd addig melegítsük, amíg az meg nem süti az ujjunkat. Ekkor a lábánál fogva helyezzük bele 4-22 másodpercig a tyúkot, majd fordítsuk meg, hogy ne szálljon a vér a fejébe. Ha nagyon rugdalózna, a bátrabbak elvághatják a művelet előtt a torkát. Mármint a tyúknak. Ha nem akar a toll lejönni rendesen, akkor sincs baj, mert a végén úgyis le kell szűrni a levest. Azért a koppóvizet öntsük ki, és a fazekunkba tiszta vízbe rakjuk bele a tyúkot úgy, ahogy. Nem kell felbontani, mert úgy hamar szétfő, ha minden igaz. A zöldséget folyamatosan tegyük a vízbe. Ha a főzés előtt a tyúkot alaposan megetetjük tengerivel, akkor még a zöldség köretre sem kell, hogy gondunk legyen. Az ízesítést bízzuk nyugodtan a leveskockákra. Azért arra vigyázzunk, hogy a leveskockák ne igyák fel az összes levet. Ha kész, akkor a levet szűrjük le, a húst helyezzük egy nagyobb tálra, és óvatosan tárjuk fel a hasüreget. A csirkebélben megfőtt tengerit nem is muszáj kinyomkodni, azzal bíbelődjön az, aki akar. Mi van még? Ja, a szárnyas betét abban az esetben kell csak, ha a gazdasszonynak időközben baja lenne. Ezt lehetőleg ne főzzük bele a levesbe, mert utána a használat során lehet, szúrna!
Jó étvágyat kívánunk!