Ica mama receptjei

Húsgombóc leves

 

A sárgarépát és a petrezselymet megtisztítom, megmosom és apró kockákra vágom. Egy közepes fej hagymát apróra vágok és kevés olajon a zöldségekkel együtt megdinsztelem fedő nélkül. Mikor serceg, akkor megszórom egy kanál liszttel, egy kávéskanál pirospaprikával, összekeverem és felöntöm vízzel.
A sertés  vagy pulyka színhúst ledarálom, teszek bele 1tojást, sót, rizst, borsot, kicsi ételízesítőt és összekeverem. Apró gombócokat csinálok belőle és mikor elkezd forrni a leves, belerakom egyenként. A levesbe teszek egy darab karalábét,  (nálunk utálják, csak az íze miatt rakok bele és ha megfő kidobom )egy darab zellergumót, egy kis ételízesítőt és lassan hagyom főni. Mielőtt kész lesz, apró kockatésztát főzök bele.
Mennyiséget nem írtam, mert ez attól függ hány személyre kell főznöm. Mi általában 10-12-en vagyunk és ehhez 60 dkg húst számítok és 2 dl rizst.

Aprópecsenye Icus módra

 

A mennyiség megint a személyek számától függ! 10-12 személyre kell 2 kg sertéscomb, amit apró kockára vágok.  2 nagy fej hagymát megtisztítok és ezt is apróra vágom, majd 2 dl olajban üvegesre pirítom. Teszek bele egy evőkanál pirospaprikát, elkeverem és rárakom a húst. Addig párolom amíg puha nem lesz, ha kell akkor egy kis vízzel pótolom mindig, de a végén zsírjára pirítom. Akkor zúzok bele 4-5 fokhagymagerezdet, borsozom, ételízesítőt szórok rá és jól összekeverem majd egyet rottyantok  rajta és kész.
4kg burgonyát megpucolok, megmosom és nem túl apró kockákra vágom, majd megsózom. Hagyom állni kb. 20 percet, majd bő olajban kisütöm.
Mikor ezzel is megvagyok, akkor egy nagy jénait vagy magas falú tepsit előveszek és az aljára teszek egy sor sültburgonyát, rá egy sor húst, majd egy kevés tejföllel meglocsolom. Ezt így sorban addig, amíg elfogy mind, de a felső sor burgonya legyen. A tetejét jó alaposan megtejfölözöm és beteszem a sütőbe annyi időre amíg a tejföl a tetején egy picit kezd pirulni. Akkor kiveszem a sütőből. Majonézes tojássaláta nagyon finom hozzá. Egy szál bélűeknek csak módjával ajánlott, mert nagyon laktató és terheli a gyomrot!

 Icus süteményei