banner

Madarak

Kacsák bemutatása

kacsa

A házikacsa őse a tőkés réce. Bár a háziasított kacsa már nem képes repülni, a tavak nádasaiban ma is gyakori, vadon élő tőkés récék jól repülnek, télen melegebb tájakra vonulnak.

A házikacsa csónak alakú, zömök testét sűrű toll borítja. Csőre lapos. Kicsinyei a tojásból kibújva követik anyjukat a vízre. A házikacsa húsa, mája és zsírja egyaránt finom falat.

Leggyakoribb a fehér és a vadas színváltozat,de előfordulhat barna és fekete színben is. Teste csónak alakú, úszóhártyás lábai vannak. Csőre lapos, lemezes és némiképp recés. Nyaka rövid. Kicsi, gyenge szárnyai vannak, melyek repülésre alkalmatlanok.

Főként Erdélyben, Szarvason és az alföldi tanyákon lehet találkozni velük. 2004 óta a magyar kacsa a védett háziállat. A vízközeli falusi, tanyasi gazdaságok egyik legfontosabb baromfiféléje.A tojók többsége 2-3 évig él csak, a gácsérok valamivel tovább, 5-6 évig.

Rendszer

kacsa

A kacsacsalád tagjai: gácsér, a tojó, a kiskacsák. Már 6 hónaposan kezdenek tojásokat tojni, évente két-háromszázat. Tojásaikat éjszaka vagy hajnalban rakják. A kiskacsák átlagosan 28 nap után törik át a tojáshéjat.

A házikacsa vagy röviden kacsa, a récefélék családjába tartozó baromfi, a tőkés réce ("vadkacsa") háziasított változata. A kacsa hímjét gácsérnak hívjuk. A vadas színű tojó sokkal visszafogottabb színű, mint a gácsér, hasonlóan a tőkés récéhez.

A magyar parlagi kacsát már ősi magyar fajtaként említik, de származásáról nincsenek bizonyítékok. A vízközeli falusi, tanyasi gazdaságok egyik legfontosabb baromfiféléje volt, a család ellátására szolgált. Szemben a libával, amit elsősorban eladásra neveltek. A házikacsa őse a tőkés réce, ma is vadon élő vízimadár. Háziasítása megközelítőleg 5000 évvel ezelőtt történt. A háziasítás során a kacsák megőrizték vízhez való ragaszkodásukat, így szervezetükben ma is megtalálhatók a vízi életmód jellemzői.

Húsa rendkívül jó minőségű. Húsa, mája, zsírja, tepertője finom falat, de tojását, amelynek szárazanyag- és zsírtartalma lényegesen nagyobb a tyúktojásénál, csak alaposan megfőzve fogyasszuk, mert paratífusszal fertőzött lehet. Fosztott tollával párnát töltenek.

előző Galériakép következő