|
|
A spirulina mikroszkopikus méretű, kékeszöld alga, amelynek sejtjei tökéletes spirált alkotnak. Megtalálható természetes, lúgos kémhatású, melegvizű tavakban a szubtropikus éghajlaton.
Az eddig ismert, emberi fogyasztásra alkalmas ételek közül a sprulina tartalmazza a tápanyagok legjelentősebb koncentrációját.
A Spirulina, mint szárított alga ismert volt a maják és az aztékok között, segítségével erősítették és fiatalították a testüket. Fő táplálékuk a Spirulinából készített kalács volt, amelyet igen kedveltek. Egyben kultikus készítmény is volt.
A spirulina nagyon gazdag fehérjékben, 100 g spirulinában 60- 70 g sejt van, ez 3-szor több mint ugyanekkora mennyiségű disznóhúsban, 2 -szer több mint a marhahúsban és a halban és 50%-al több mint a szójababban. A spirulina sejteket nagyon könnyen feldolgozza az emberi szervezet, a felszívódási arány eléri a 65-80% -t, míg például a szójababok sejtjei a szervezetben csak 40%-ban kerülnek be. Ezenkívül, a spirulina 18 féle aminosavat is tartalmaz, amelyek szükségesek az emberi szervezet számára, közülük 8 fajta nem bomlik fel a szervezetben. A spirulina tartalmaz egy sor szükséges ásványi anyagot, nyomelemet, többek között például, vasat is, kalciumot, nátriumot, káliumot, rezet, mangánt, magnéziumot, cinket, foszfort, szeléniumot, sokfajta vitamint, nukleinsavat, V-linolénsavat, cholin-esterozát, kék-algint, poliozát, mannitolt, klorofilt, fenolt, enzimeket és más hatóanyagokat.
A spirulina nagy vastartalommal és B12-es vitamin-tartalommal rendelkezik. 10 g spirulina porban annyi vas van, mely megfelel 450 g sóskának, avagy 320 g májnak. A spirulina B12 vitamin tartalma alapján 3-szor felülmúlja a májat, ezért a spirulina nagyon jó hatású vashiányos megbetegedések és rosszindulatú vérszegénység megelőzésére.
A spirulinának is vannak különböző fajtái, olyan vízinövények, melyek polioza-tartalma magas, ezáltal a sejtek sugárzás általi károsodása csökkenthető, a csontvelő sejtjeinek a szaporodását fel lehet gyorsítani, a különleges foglalkozást űző emberek szervezetének immunitását fokozni lehet. A spirulina termékek jobb közérzetet biztosítanak.
Magas a spirulina V-linolénsav tartalma is. Ez az anyag elősegíti a prostaglodin képződését, ezért szabályozza a vérnyomást, elősegíti a sejtszaporodást, megelőzi és gyógyítja a különböző gyulladásos folyamatokat, a szívbetegségeket és cukorbetegségeket. Egy tudományos értekezésben japán tudósok azt állították, hogy a súlyos cukorbetegségben szenvedőknél a spirulina 8 heti szedése után a cukorérték az enyhe lefolyású cukorbetegek szintjére csökkent. Az értekezésben azt is leírták, hogy Japánban sokan szednek spirulinát, és 45% -a pácienseknek a szert különböző betegségek ellen szedi, a 25%-a pedig cukorbetegség ellen. A klinikai megfigyelések igazolták: ha a spirulinát gyógyítás céljából veszik be, cukorbetegség ellen, fantasztikusan jó eredményt lehet elérni.
Az enzimek és más spirulina hatóanyagok felgyorsítják a traumák és a bőr anyagcsere gyógyítását, megelőzik a bőr repedezettségét.
100 g spirulina porban 50 mg B-karotin van. Ez az anyag átalakulhat A vitaminná, amely olyan betegségek megelőzésére szolgál, mint pl. a farkasvakság, elősegíti a növekedési és szaporodási folyamatokat. Az A vitamin hiánya a bőr eldurvulásához vezet, recehártya elváltozáshoz és az ajkak kicserepesedéséhez.
A spirulina meghatározott kénsavas cefalopin és glükolipin tartalommal rendelkezik. A szakemberek azt tartják, hogy ezek az anyagok az AIDS leküzdésének hatékony eszközei.
A spirulina csökkenti a koleszterin és a triglicerin szintet, és megelőzi a szív-koszorúér elmeszesedést, lelassítja az öregedést, visszaállítja a cholinesgerasa aktivitását, fenntartja a normális fiziológiai állapotot.
A spirulina nemcsak gazdag tápanyagokban, de egyensúlyban is tartja azokat.
A kutatások bebizonyították: 1 g spirulina a tápérték tekintetében megfelel 1 kg zöldségnek. Az utóbbi időkben az összes spirulina tartalmú élelmiszer nemzetközi sikert aratott.
Fizikailag gyenge, rossz immunrendszerrel rendelkező embereknek, akik oxigénhiányban szenvednek, és különösképpen számunkra, az ún. "éppenhogy egészségesek" számára ez a termék különösképpen fontos.
A spirulina alkalmazása hosszú időn keresztül sem jár mellékhatásokkal.
A Spirulina rendkívül széles hatásterülettel rendelkezik:
1. Normalizálja a bélflórát; antibakteriális hatással bír.
2. Csökkenti a vérnyomást.
3. Megelőzi a szabad gyökök megjelenését.
4. Csökkenti a lipid- és koleszterinszintet, helyrehozza a kolineszteráz aktivitását.
5. Erősíti az immunrendszer működését, különösen a makrofágok stimulálása révén, amelyek segítik a hulladékok eltávolítását a szervezetből; antigéneket tartalmaz, amelyek az AIDS ellen küzdenek.
6. Ellenáll a rosszindulatú képződményeknek.
7. Elősegíti a terhesség bekövetkeztét és normális lefolyását./ meddőség/
8. Normalizálja az anyagcserét, többek között a fehérjéét.
9. Segít a szervezet pH-ját lúgossá tenni.
10. Könnyen emészthető vas forrása.
|
|
|
|
Ez a csodálatos alga fajta rendkívüli tisztítási folyamatot végez a szervezetünkben a fitokelatinoknak köszönhetõen, melyek segítenek megszabadítani a nehézfémektõl.
A Chlorella egy édesvízi algaféle, egysejtű szervezet, melynek neve a latin kicsi és zöld szavakból tevõdött össze. A leghatásosabb anyag, amit tartalmaz, a Chlorella növekedési faktor (Chlorella Growth Factor, CGF), mely a szövetek regenerálódását, osztódását és növekedését segíti.
Stimulálja az ellenanyagok szintéziséért felelõs limfociták létrejöttét, melyek a szervezet ellenálló képességét biztosítják a fertõzésekkel szemben.
Segíti a vörös vérsejtek kialakulását, és a probiotikumok szedése melletti táplálék kiegészítésre is alkalmas.
A Chlorella a vitaminok gazdag tárháza: magas arányban tartalmazza a B-csoporthoz tartozó vitaminokat, C és E vitaminokat, biológiailag kötött ásványi anyagokat: foszfort, káliumot, magnéziumot, kalciumot (ezek koncentrációja nagyobb, mint a többi szárazföldi növénynél) és nyomelemeket: vasat, mangánt, cinket, rezet, kobaltot (aminosav kelát-kötés).
Magas rosttartalma által magához vonzza a belekben lerakódott salakanyagot, fõleg a nehézfémeket, melyek ezután széklettel távoznak.
Magas a lúgtartalma, mely segít a testnek fenntartani természetes PH értékét. A magas lúgtartalmú ételek fogyasztása nem csak segít a testet egyensúlyban tartani, hanem segít a stressz kezelésében is. 
Összegezve tehát mindenkinek ajánlott az alga fogyasztása, legyen az ok tavaszi
fáradtság, méregtelenítés, fogyókúra, hiánybetegség, vagy olyan „épp, hogy élek”
érzés…
|
|