Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Etikai Kódex

Magyar Pontyhorgászok Etikai Kódexe
Készítette: Hudomiet János (www.abklub.hu)
Bevezetés
A halászat, mint az egyik legősibb emberi tevékenység, a természet és az ember különleges kapcsolatát jelenti. Ezt a kapcsolatot együttesen alakítják és szabályozzák az ösztönök, a tradíciók és a jogszabályok. A pontyhorgászat szenvedély, sport, szakma, ugyanakkor a társadalmi kultúra egyik speciális megnyilvánulási formája is. A pontyhorgászat egy sajátos életforma, önként vállalt felelősség, amely a pontyhorgász és a hal, a pontyhorgász és a természet, valamint a kifejezetten pontyhorgászok és nem csak pontyra horgászók sokszínű és bonyolult kapcsolatrendszerének egészére terjed ki. A pontyhorgászat, mint a sporthorgászat egyik ága, művelőjétől intelligens, segítőkész, kulturált magatartást kíván meg, úgy a vízparton, ahogy az élet más területein is. A MAPOE Etikai Kódex útmutatást ad, amelyek betartásával minden pontyhorgász elismert tagja lehet a horgásztársadalomnak.
1. Felelősség a természetért, felelősség a halakért

1.1 A pontyhorgász ismerje, védje és oltalmazza a védelem alatt álló állatokat és növényeket. Ismerje a horgászható fajok általános leírását, magatartását, táplálkozását.
1.2 A pontyhorgász ne csak szeresse, tisztelje, becsülje, de ismerje is a természetet. Folyamatos önképzéssel fejlessze ismereteit, melyek nélkül nem igazodhat el a vizek és vízpartok mozgalmas és sokrétű életközösségében.
1.3 A víz a hal számára élőhely, az ember számára életfeltétel. A pontyhorgászat erkölcsi alapja a természet iránt érzett szeretet, tisztelet, megbecsülés.
1.4 A pontyhorgász óvja és támogassa a vizek és vízpartok tisztaságát, lehetőségeihez képest vegyen részt a szennyeződések és károk elhárításában.
2. Szakértelem és jártasság
2.1 A pontyhorgász a halfajok szakértő ismerője.
2.2 A pontyhorgászat célja a hal kifogása,de nem minden eszközzel és minden áron! A pontyhorgászat emberséges, állatbarát, esélyt ad a halaknak a továbbélésre.
2.3 A pontyhorgászat hivatásnak tekinthető, amely szakértelmet, pontosságot, megbízhatóságot feltételez, függetlenül attól, hogy az illető foglalkozásszerűen, vagy hobbiból űzi a mesterséget.
2.4 A pontyhorgász pontosan ismerje, és maradéktalanul tartsa be a horgászattal kapcsolatos törvényeket, rendeleteket, horgászegyesületi, magánkezelésben lévő tavakon a tógazdák által hozott szabályokat, előírásokat.
3. Halak és más vízi állatok méltósága
3.1 A halak kifogására csak a törvények és rendeletek, illetve az írott és íratlan szabályok keretei között, az adott horgászegyesület halgazdálkodási terveinek megfelelően, a helyszín és a körülmények alapos ismeretében, az arra alkalmas törvényes eszközzel kerülhet sor.
3.2 A pontyhorgász a vizek, és vízpartok állatainak szenvedést semmiképpen ne okozzon, az állatkínzás minden formáját ítélje el, attól határolódjon el, és ha teheti, akadályozza is meg.
3.3 A magyar horgásztársadalom érdeke, hogy vizeinken a halak nyugodt körülmények között leívhassanak, életszükségletüknek megfelelő teret találjanak.
3.4 A tavakat, folyókat, patakokat benépesítő és változatossá tevő halfajokkal és vízi állatokkal közös szülőhelyünk, a Föld. A vizek és vízpartok lakói nem ellenségeink. A horgászetika egyik legfontosabb alapelve a halak és vízi állatok méltóságának elismerése, életének tisztelete.
3.7 A pontyhorgász trófeája a kifogott halról készült fénykép. A fénykép készítése közben a halat tartó horgász ne álljon, hanem lehetőség szerint guggoljon, vagy térdeljen a pontymatrac felett, megelőzve, hogy a hal egy hirtelen mozdulat következtében a kézből kicsúszva megsérüljön. A hal fényképezése során a halat két kézzel fogjuk meg, kerülve a kopoltyúfedők alá történő benyúlást.
3.8 Minden 5 kilogramm feletti halat - bojlis módszerrel fogva az öt kilogramm alatt lévőt is – kíméletesen vissza kell bocsátani, megnövelve az esélyt újbóli kifogásukra. Egy esetleges hosszabb fárasztás után, visszabocsátás alkalmával a kimerült halat addig kell a vízben kéz között tartani, amíg a hal nem képes önmagától - maradandó károsodás nélkül - elúszni!
3.9 Pontyhorgászhoz méltatlan magatartás a kifogott halakat - későbbi visszafogáskor az azonosíthatóság érdekében - bármilyen jelzéssel ellátni, megjelölni, megcsonkítani.
3.10 A hal kifogása és visszabocsátása közötti időben nélkülözhetetlen a hal folyamatos locsolása, így elkerülhető kiszáradása, valamint segít a halnak átvészelni átmeneti rabsága alatt a tó vizének hőmérséklete és a parton levő mindenkori hőmérséklet különbségét.
4. Önfegyelem, önuralom, nevelés
4.1 A pontyhorgász, tekintettel arra, hogy ezen irányú horgászat egyre népszerűbb Magyarországon, legyen legmesszebbmenőkig előzékeny, udvarias, teremtsen sporttársi kontaktust a más módszerrel horgászókkal szemben, nem zavarva szórakozásukat, tevékenységüket.
4.3 A pontyhorgász tudásával, szakértelmével, segítőkészségével szerezzen tekintélyt, megbecsülést magának és a horgász társadalomnak.
4.4 A pontyhorgász a vízparton esetlegesen előforduló nézeteltérések során is őrizze meg méltóságát! Minden horgász törekedjen jó viszony kialakítására más horgászokkal!
4.5 A pontyhorgász adja meg a kornak és a horgászatban eltöltött éveknek a kellő megbecsülést. 4.6 Segítse, lelkesítse a sporttársait, hogy ők is legyenek eredményes horgászok.
4.7 A horgászirigység éppen azt öli ki a horgászatból, ami az eszenciáját adja. Örülni kell mások sikereinek!
4.8 A hangoskodó és kulturálatlan megjegyzések a horgásztúra egész hangulatát elrontják. A pontyhorgász horgászat közben óvakodjon a szeszesital mértéktelen fogyasztásától.
4.10 A pontyhorgász nevelje, tanítsa a gyermekeket arra, hogy szeressék, tiszteljék a vizet és lakóit. Egy gyermeknek mindig egy felnőtt a példaképe, így helyes viselkedéssel a jövő horgásznemzedékének fejlődése a horgász kezében lehet.
4.12 A pontyhorgász ne dicsekedjen felszerelésével, annak értékével, mert ezzel lejáratja az Egyesületet és a pontyhorgász társadalmat. A drága horgászfelszereléstől még nem lesz jó pontyhorgász senki!
4.13 Közös horgászatokon, horgászversenyeken a fegyelmezettség, a másokhoz való alkalmazkodás képessége, valamint a kapott feladatok pontos és szakszerű végrehajtása minősíti a részvevőket.
4.14 A pontyhorgász ismeri és betartja a természet- és környezetvédelmi előírásokat, törvényeket és rendeleteket.

Maglód, 2009. január
Hudomiet János

Hozzászólások

#1 | toneypan - 2012.11.24 08:11:32
Another advantage which is the outcome of cost-effective factor is that one can purchase and decorate her wardrobe with many replica Handbags at the same time. Because of the low price, you can buy many replica handbags you like to match your clothes. You need not to wait long for purchasing another one because you can afford many replica Handbags. Whether how many replica Gucci handbags you want, you can get them.These are some of the main reasons which have made designer handbags as most sought-after bags in the industry. Moreover, when people are getting same quality and designs in much lesser prices, then they prefer purchasing replica handbags in place of authentic ones.A buyer basically wants high quality products at affordable rates and replica stands strong on such parameters, therefore popularity of Replica Handbags is surging with changing needs and fashion.


Several people ask why the Replica watches are so cheap if they are as good as the original brands, and why the original timepieces have such big price tags. The answer to this question is extremely simple. One of the main reasons why the original watches are expensive is due to the cost incurred on the promotion and advertising of the brands. These brands pay a huge sum to endorse their brand merchandise.Although the Replica watches are cheap, they can give their original counterparts a run for their money in term of visual characteristics, aesthetic looks, and functionality.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Generálási idő: 0.60 másodperc
58,038 egyedi látogató