



















|
Hozzávalók:
2 közepes nagyságú burgonya,
5 dkg vaj (vagy margarin),
1 tojás,
4 evõkanál tej,
5 dkg reszelt sajt (bármilyen fajta jó),
1 púpozott mokkáskanál só,
1 csapott mokkáskanál õrölt szerecsendióvirág,
1 gerezd fokhagyma,
1 késhegynyi törött fehér bors,
12 szelet szendvicsnek való kenyér.
|
 |
A burgonyát héjában megfõzzük. (Maradék fõtt burgonyával is készíthetõ.)
Meghámozzuk, és/vagy villával összetörjük, vagy megreszeljük (hideg burgonyát
csak reszelni lehet.) A tojást kissé felverjük a tejjel, és a reszelt sajt
felét, valamint a tojásos tejet összekeverjük a burgonyával. A masszát sóval,
borssal, szerecsendióvirággal megízesítjük, és a tisztított, zúzott fokhagymát
is hozzáadjuk. Ezután hozzákeverjük az olvasztott, de már kihûlt vajat. A
szendvicskenyereket a sütõben, sütõlapon (vagy grillsütõben) mindkét oldalán
megpirítjuk. Jó vastagon rákenjük a burgonyás krémet, majd a sütõbe téve néhány
percig pirítjuk. Végül rászórjuk a megmaradt reszelt sajtot, és már csak annyi
idõre toljuk vissza a sütõbe, amennyi idõ alatt a sajt éppen csak ráolvad, de
még nem sül. (Az égett, barnára sült sajt keserûvé válhat!) Maradék
burgonyapürébõl is el lehet készíteni, akkor azonban ne adjunk hozzá tejet, és
csak a fele vajjal keverjük össze.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|