



















|
Hozzávalók (8-10 személyre):
1 narancs, 1 banán, 1 citrom,
2 mandarin (vagy 1 kis doboz mandarinbefõtt),
1 kis doboz konzervananász,
fél liter könnyû vörösbor,
1 üveg száraz pezsgõ,
fél dl konyak,
4 nagy kockacukor,
2 evõkanál porcukor,
jégkockák.
|
 |
Nagy, mély üvegtálat (vagy igazi bóléstálat) elõkészítünk. A forró vízben
megmosott narancs külsõ, sárga héját ledörzsöljük a kockacukrokkal, és a cukrot
a tálba dobjuk. A meghámozott narancsot kis kockákra vágva hozzátesszük. Az
ugyancsak hámozott és felkarikázott banánt, valamint a vékony szeletekre
vágott citromot is hozzárakjuk. Kevés porcukorral meghintjük, és
összeforgatjuk. Fél órára betesszük a hûtõszekrénybe. Közben a
konzervgyümölcsöket levüktõl leszûrjük. A leveket összeöntjük a konyakkal, majd
a fél óra letelte után a gyümölcsökkel együtt a tálba öntjük. Végül ráöntjük a
vörösbort, és befedve ismét betesszük a hûtõszekrénybe. Legalább 2 napig
érleljük. Közvetlenül fogyasztás elõtt a tál oldalát feldíszítjük
narancshéjdarabkákkal, majd jó vastagon feltöltjük jégkockákkal. Beleöntjük a
pezsgõt, kissé összekeverjük, és a bóléspoharakban vagy mély kompótostálkákban
azonnal szétosztjuk. Pezsgõ helyett jéghideg ásványvízzel vagy hûtött
szódavízzel is felönthetjük. Ügyeljünk arra, hogy a gyümölcsökbõl és a
jégkockákból egyformán jusson mindenkinek.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|