|
A zöld tea
kapszula tartalmaz többek között:
-
ásványi
anyagokat (alumínium és réz)
-
vitaminokat
(C, B2, D, K)
-
illóanyagokat
-
katechineket
-
flavonolokat
-
polifenolokat
-
koffeint
(amit korábban teinnek hívtak), és kis mennyiségben teobromint és
teofillint
|
A zöld tea kapszula élettani
hatásai
A zöld teának
sokféle kedvező élettani hatást tulajdonítanak. Ezek némelyike már
tudományosan is bizonyított, más hatásokat hosszú múltra
visszatekintő tapasztalati tények igazolják:
- az immunrendszer erősítése
- fogszuvasodás, fogínybetegségek elleni
védekezés
- rákmegelőző hatás
- szív és érrendszeri
betegségek megelőzése
Ezen felül fontos
tény, hogy fogyasztásának nincs ismert kedvezőtlen
hatása.
|
A zöldtea kapszula
jótékony hatásai
A zöldtea élettani hatása igen sokrétű, ráadásul rengeteg
élelmiszer-tudományi és orvostudományi kutatás bizonyítja áldásos
tevékenységét. Nem véletlen, hogy nem csak Ázsiában, de bizony
Európában is alkalmazták orvosok. Olyan cserzőanyagokat,
illóolajokat, alkaloidokat tartalmaz, melyek fontosak az emberi
szervezet számára, illetve vitaminokban is gazdag: B1, B2 és
klorofill.
A zöldtea fogyasztása kedvező hatással van a
koleszterinszintre, így segíthet megelőzni a szívbántalmak
kialakulását, javíthatja a vérkeringést, tágítja az ereket,
radikálisan csökkenteni az agyvérzés esélyét, vizeletelhajtó,
gátolja a vese- epe- és hólyagkövek kialakulását, jó a migrén, a
fogszuvasodás ellen is. Serkenti a szellemi teljesítőképességet, a
megfigyelő- és koncentrálóképességet, és igyekszik távoltartani a
fáradtságérzetet. A zöldtea teint tartalmaz, amely fokozatosan
szívódik fel a bélben, órákon át egyenletesen fejti ki hatását.
Előnyösen változtatja meg a vérelosztást, serkenti a légzőközpont
működését, így egyfajta nyugodt éberségi állapotot
eredményez.
|
Milyen betegségek
előzhetők meg a zöld tea kapszula
fogyasztásával?
A zöld teában található egy olyan varázslatos elem, mint a
catekin, ami számos, manapság népbetegségnek számító problémára
kínál gyógyírt. A szív és érrendszeri rendellenességekért, amelyek
súlyos esetben komoly következményekkel járnak, a magas
koleszterinszint, a magas vérnyomás és a vércukorszint emelkedés
okolható.
A keleti világban régóta ismeretes a baktériumölő
hatása is, ezért ott az ételmérgezéseket, erős hasmenést is erős
főzetű zöld teával kúrálják, de a legenda szerint még a kolerával
szemben is felvette a harcot. Japánban sokan esküsznek rá, hogy a
rákbetegség megelőzésében is igen fontos szerepet játszik, hiszen a
zöld tea termesztő helyeken, ahol élvezete igen népszerű, sokkal
kevesebb a rákos megbetegedés.
|
Zöld
tea kapszula
A zöld tea (polifenolok)
jótékony hatásához legalább napi 10 csésze elfogyasztására lenne
szükség. A teaivás mellett Távol-Keleten a zöld teát belefőzik a
levesekbe, zöldséges ételekbe, nyugatabbra pedig a zsírégető tea
antioxidáns kivonatát tartalmazó zöld tea kapszula szedésével
próbálják biztosítani a szükséges napi mennyiséget.
|
Mióta
isznak az emberek teát?
A teaivás
szokása több mint négyezer éves múltra tekint vissza. A
legenda szerint Shen-Nong kínai császár is nagyon ügyelt egészségi
állapotára, olyannyira, hogy a vizet mindig felforralta, mielőtt
ivott volna belőle. A krónikások tudni vélik, hogy időszámításunk
előtt 2737-ben a frissen forralt vízbe belepottyant egy tealevél, és
kellemes illatával felhívta magára a figyelmet. A császár
megízlelte, és megszületett a teakultúra. A sokféle ízű és színű tea
között van az egyre inkább ismert és fogyasztott zöld tea,
amely az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatása miatt az
utóbbi időben felkeltette a táplálkozás-kutatók és szakemberek
érdeklődését is.
|
A
sokoldalú zöld tea
A zöld
teában 130 féle hatóanyag található, némelyik nagy koncentrációban,
némelyik éppen csak nyomokban. A homeopátiából ismert, hogy a
növényi hatóanyagok nagy higításban is sikeresen fejtik ki
hatásukat, ennek köszönhető a zöld tea jótékony hatása is, bármiféle
mellékhatás nélkül.
|
A
zöld tea négy legfontosabb összetevője:
- koffein (a teánál tein-nek
is nevezik)
- csersav, tudományos nevén
a polifenol
- éterikus olajok
- létfontosságú
vitaminok.
A teában
lévő koffein a központi idegrendszeren keresztül élénkíti a
vérkeringést és az anyagcserét, szellemi és testi frissességet
biztosít. Az éterikus olajok adják a tea aromáját. A zöld tea
titka abban rejlik, hogy ezek az anyagok közösen, harmonikusan
fejtik ki hatásukat. A csersavak fékezik a koffein heves hatását és
elősegítik, hogy a szervezetben lassabban szívódjon fel. Ezzel
magyarázható, hogy a tea élénkítő hatása, a kávéval ellentétben, nem
okoz idegességet, viszont tovább tart.
A zöld tea
kapszula egy igazi "vitaminbomba". Nagy mennyiségben
tartalmaz C-vitamint, és egyéb vitaminokban is gazdag, pl. A, B2, D,
K és P vitaminokban. A szervezet számára fontos ásványi anyagok
közül megtalálható benne a cink, fluor, mangán, szelén, kalcium és
magnézium. A zöld tea kíméletes feldolgozási folyamata, amely
tisztításból és lassú szárításból áll, sértetlenül megőrzi ezeket az
értékes összetevőket. (A fekete teával ellentétben, ahol a
fermenálási folyamat közben a legtöbb hatóanyag kárba
vész.)
|
Milyen jótékony
hatása van a zöld teának?
A zöld tea
nem csodaszer, fogyasztása nem helyettesítheti az orvos által előírt
terápiát. Fő erőssége a megelőzésben és az általános közérzet
javításában van. Leginkább a helytelen életmódból, táplálkozásból és
a mozgáshiányból adódó problémáknál nyújthat nagy segítséget. A
legjobban akkor fejti ki hatását, ha rendszeresen és kellő
mennyiségben fogyasztjuk. Semmiféle mellékhatása nem
ismert.
Mivel a
zöld tea nem a szívműködésen keresztül élénkít, hanem a központi
idegrendszert stimulálja, ezért nem kell tartani heves
szívdobogástól vagy alvászavaroktól (mint pl. a kávé esetében). A
zöldteát több ezer éve használják a fejlett teakultúrával rendelkező
országokban (pl. Japán, Kína) az egészség megőrzésére, és a hosszú
évek során szerzett tapasztalatokat és kutatási eredményeket számos
egyetem, orvosi kutatóintézet és szakíró megjelentette.
|
Zöld teával élvezet
lefogyni
Tudja-e a kedves olvasó, hogy a
kínai konyha legfinomabb fogásai a húsok legzsírosabb részeiből
készülnek? Hogy a csirkét, kacsát mindig a bőrével, a sertéshúst
mindig a szalonnájával együtt eszik? Ennek ellenére, látott már
kövér kínait?
Kiderült, hogy a titok
valószínűleg a zöld tea élvezetében rejlik. Zsíroldó hatását francia
klinikai vizsgálatok is igazolták: napi háromszor egy csésze zöld
tea a főétkezések után, havonta minimum egy-két kilogramm
súlycsökkenéssel jár. Anélkül, hogy változtatnánk étkezési
szokásainkon, anélkül, hogy fogyókúráznánk, pusztán zöld tea
ivásával is megszabadulhatunk súlyfölöslegünktől. Magyarországon ez
nem olyan elhanyagolható téma: a férfiak között legalább harminc, a
nőknél legalább negyvenöt százalékos az elhízás. Ha a túlsúly mellé
még egy kockázati tényező társul, például a dohányzás, akkor a
halálozási kockázat
megkétszereződik. |
Egyen zöld
teát!
Újabban
a zöld teát kapszulázzák is - ezt illetik a "szűztea"
fantázianévvel. Nem is olyan ostobaság, így hasznosul a zöld tea
zsírban oldódó A- és E-vitaminja, valamint értékes méregtelenítő
rostanyaga.
|
Élénkítés zöld tea
kapszulával:
A koffein fantasztikus élénkítőszer, de nem a
kávéban. A zöld teában egyrészt több is a koffein, másrészt
fokozatosan szívódik fel a bélben, órákon át egyenletesen fejti ki
hatását. Serkenti a szellemi teljesítőképességet, a
gondolattársításokat, a megfigyelő és koncentrálóképességet,
megelőzi a fáradtságérzetet.
|
Rákmegelőzés zöld
teával:
Régen ismert tény, hogy a japán
dohányosok körében ritkán alakul ki a bőrrák. Megállapították, hogy
a zöld tea a sejteket károsító szabad gyököket leköti, akadályozza a
hibás sejtek szaporodását. A japán országos rákkutató intézet
szerint a zöld teát fogyasztók szervezetében lassabban növekszenek a
daganatok.
|
A zöld
tea segít az elhízás ellen:
A zöld tea
pozitívan befolyásolja a vérzsír- színteket, valamint a tetszsír
mennyiségét! A Távol-Keleten már régóta tradícióvá vált a zöld tea
fogyasztása, amely az egészségre kifejtett pozitív hatása miatt is
kedvelt frissítőként szolgál napjainkban.
Sok
tulajdonsága még nem volt ismert, ezért orosz kutatók patkányokon
vizsgálták a zöld teában található antioxidáns anyagok, az un.
katekinek hatását a zsír-anyagcserére, valamint a nagymértékű
elhízásra. Két részre osztották a kiválasztott patkányokat: az egyik
csoport 7 héten keresztül magas energiatartalmú étrendet kapott, míg
a másikaknak 4 hétig a magas energiájú diéta mellett az antioxidáns
katekint is adták.
A kutatás
megállapította, hogy a zöld teában található anyagok (katekinek)
jótékonyan befolyásolták a vér összes-, valamint a "rossz" LDL
koleszterinszintjét. Ezen kívül pozitív hatással voltak a vérben
előforduló egyik zsírfajta, a triglicerid szintjére. A patkányok
testében található zsírszövet mennyiségét is csökkentették az
antioxidáns katekinek.
|
A rendszeres fizikai aktivitás
és a zöld tea szerepe az elhízás
megelőzésénél:
A manapság
nagymértékű elhízás kezelésében a táplálkozás mellett már eddig is
kulcs fontosságúnak bizonyult a rendszeres fizikai aktivitás.
Azonban egyre több természetes anyagról derül ki, hogy az elhízás
megelőzésében illetve kezelésében kiemelt szerepet játszhatnak,
amelyek közül az egyik legtöbb bizonyítékkal bíró táplálék a zöld
tea.
Japánban
egereken végeztek vizsgálatot, kutatva a zöld tea és a rendszeres
fizikai aktivitás hatását az elhízás kialakulására. Az azonos
testtömegű és életkorú egereket 5 csoportra
osztották:
- 1, alacsony zsírtartalmú
étrendet kaptak fizikai aktivitás nélkül;
- 2, magas zsírtartalmú
diétán voltak fizikai aktivitás nélkül;
- 3, zöld tea kivonattal
dúsított magas zsírtartalmú étrendet kaptak fizikai aktivitás
nélkül;
- 4, magas zsírtartalmú
ételeket fogyasztottak és rendszeres fizikai aktivitást végeztek;
- 5, zöld tea kivonattal
gazdagított magas zsírtartalmú étrendet fogyasztottak rendszeres
fizikai aktivitás mellett.
Tizenöt hét után a zöld tea
kivonat 47 %-kal, míg a rendszeres fizikai aktivitás 24 %-kal
csökkentette a testtömeg növekedést magas zsírtartalmú étrend
esetén, míg a kettő kombinációja 89 %-os redukciót eredményezett. A
hasi zsír mennyisége a zöld tea hatására 58%-kal, míg a rendszeres
fizikai aktivitás következtében 37 %-kal mutatott kisebb értéket, a
két összetevő együttesen 87 %-kal csökkentette a hasi zsír
mennyiségét.
Tudományos kísérlettel
kimutatták, hogy az ötös csoportnak volt a legmagasabb az energia
felhasználása és ezen egerek égették el a legtöbb zsírt négy hét
után. A zöld tea kivonat meggyorsította a zsírégetést mind
rendszeres fizikai aktivitással, mind anélkül. A kutatók
megállapították, hogy a zöld tea rendszeres fizikai aktivitással
nagymértékben stimulálta a zsír lebontást és hatásosabb a kettő
kombinálása, mint külön-külön.
|
A zöld tea koffeinnel együtt segít a
fogyásban
Az elmúlt években több
vizsgálat már megerősítette azokat a korábbi feltételezéseket,
miszerint a zöld tea meggyorsítja a zsírok lebontását és ezáltal az
elhízás kezelésében fontos szerepet játszik. Más anyaggal kombinált
hatását viszont kevés kutató elemezte mindeddig.
Hollandiában 76 túlsúlyos
személy fogyókúra utáni testtömeg megtartásának mértékét vizsgálták,
akiknek zöld teát koffeinnel együtt adtak. A személyek négy hétig
nagyon alacsony energiatartalmú étrendet kaptak, majd 3 hónapig az
elért testtömeget megtartó diétát fogyasztották kiegészítve a zöld
tea-koffein keverékkel. A kontroll csoportnál nem alkalmazták a
mixtúrát, csak a testsúly megtartásra szolgáló étrendet. A kutatók
vizsgálták a testtömeg-, a testtömeg index- és a testzsír változást,
valamint a rendszeres koffeinfogyasztást.
A magasabb koffeintartalmú
italokat fogyasztók esetében a testtömeg-, a testzsír- és a csípő
mértékének csökkenése nagyobb értékű volt, mint a kevesebb koffeint
fogyasztók körében. Azoknál, akik kevesebb koffeint fogyasztottak, a
3 hónapos testtömeg-megtartó periódus alatt a zöld tea hatására
tovább csökkent a testsúly, a csípő mérete és a testzsír mennyisége,
valamint gyorsabb volt az energia felhasználás, mint azoknál, akik
nem kaptak zöld tea-koffein keveréket. |
|
|
|
| |
|