. .

 

Zöldtea

 

. .

. .

. . . .

A zöld tea kapszula tartalmaz többek között:

 • ásványi anyagokat (alumínium és réz)
 • vitaminokat (C, B2, D, K)
 • illóanyagokat
 • katechineket
 • flavonolokat
 • polifenolokat
 • koffeint (amit korábban teinnek hívtak), és kis mennyiségben teobromint és teofillint

 

A zöld tea kapszula élettani hatásai

A zöld teának sokféle kedvező élettani hatást tulajdonítanak. Ezek némelyike már tudományosan is bizonyított, más hatásokat hosszú múltra visszatekintő tapasztalati tények igazolják:

 • az immunrendszer erősítése
 • fogszuvasodás, fogínybetegségek elleni védekezés
 • rákmegelőző hatás
 • szív és érrendszeri betegségek megelőzése

Ezen felül fontos tény, hogy fogyasztásának nincs ismert kedvezőtlen hatása.

 

A zöldtea kapszula jótékony hatásai

A zöldtea élettani hatása igen sokrétű, ráadásul rengeteg élelmiszer-tudományi és orvostudományi kutatás bizonyítja áldásos tevékenységét. Nem véletlen, hogy nem csak Ázsiában, de bizony Európában is alkalmazták orvosok. Olyan cserzőanyagokat, illóolajokat, alkaloidokat tartalmaz, melyek fontosak az emberi szervezet számára, illetve vitaminokban is gazdag: B1, B2 és klorofill.

A zöldtea fogyasztása kedvező hatással van a koleszterinszintre, így segíthet megelőzni a szívbántalmak kialakulását, javíthatja a vérkeringést, tágítja az ereket, radikálisan csökkenteni az agyvérzés esélyét, vizeletelhajtó, gátolja a vese- epe- és hólyagkövek kialakulását, jó a migrén, a fogszuvasodás ellen is. Serkenti a szellemi teljesítőképességet, a megfigyelő- és koncentrálóképességet, és igyekszik távoltartani a fáradtságérzetet. A zöldtea teint tartalmaz, amely fokozatosan szívódik fel a bélben, órákon át egyenletesen fejti ki hatását. Előnyösen változtatja meg a vérelosztást, serkenti a légzőközpont működését, így egyfajta nyugodt éberségi állapotot eredményez.

 

 

Milyen betegségek előzhetők meg a zöld tea kapszula fogyasztásával?

A zöld teában található egy olyan varázslatos elem, mint a catekin, ami számos, manapság népbetegségnek számító problémára kínál gyógyírt. A szív és érrendszeri rendellenességekért, amelyek súlyos esetben komoly következményekkel járnak, a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a vércukorszint emelkedés okolható.

A keleti világban régóta ismeretes a baktériumölő hatása is, ezért ott az ételmérgezéseket, erős hasmenést is erős főzetű zöld teával kúrálják, de a legenda szerint még a kolerával szemben is felvette a harcot. Japánban sokan esküsznek rá, hogy a rákbetegség megelőzésében is igen fontos szerepet játszik, hiszen a zöld tea termesztő helyeken, ahol élvezete igen népszerű, sokkal kevesebb a rákos megbetegedés.


 

Zöld tea kapszula


A zöld tea (polifenolok) jótékony hatásához legalább napi 10 csésze elfogyasztására lenne szükség. A teaivás mellett Távol-Keleten a zöld teát belefőzik a levesekbe, zöldséges ételekbe, nyugatabbra pedig a zsírégető tea antioxidáns kivonatát tartalmazó zöld tea kapszula szedésével próbálják biztosítani a szükséges napi mennyiséget.

 

Mióta isznak az emberek teát?


A teaivás szokása több mint négyezer éves múltra tekint vissza. A legenda szerint Shen-Nong kínai császár is nagyon ügyelt egészségi állapotára, olyannyira, hogy a vizet mindig felforralta, mielőtt ivott volna belőle. A krónikások tudni vélik, hogy időszámításunk előtt 2737-ben a frissen forralt vízbe belepottyant egy tealevél, és kellemes illatával felhívta magára a figyelmet. A császár megízlelte, és megszületett a teakultúra. A sokféle ízű és színű tea között van az egyre inkább ismert és fogyasztott zöld tea, amely az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatása miatt az utóbbi időben felkeltette a táplálkozás-kutatók és szakemberek érdeklődését is.

 

A sokoldalú zöld tea


A zöld teában 130 féle hatóanyag található, némelyik nagy koncentrációban, némelyik éppen csak nyomokban. A homeopátiából ismert, hogy a növényi hatóanyagok nagy higításban is sikeresen fejtik ki hatásukat, ennek köszönhető a zöld tea jótékony hatása is, bármiféle mellékhatás nélkül.

 

A zöld tea négy legfontosabb összetevője:

 • koffein (a teánál tein-nek is nevezik)
 • csersav, tudományos nevén a polifenol
 • éterikus olajok
 • létfontosságú vitaminok.


A teában lévő koffein a központi idegrendszeren keresztül élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, szellemi és testi frissességet biztosít. Az éterikus olajok adják a tea aromáját.
A zöld tea titka abban rejlik, hogy ezek az anyagok közösen, harmonikusan fejtik ki hatásukat. A csersavak fékezik a koffein heves hatását és elősegítik, hogy a szervezetben lassabban szívódjon fel. Ezzel magyarázható, hogy a tea élénkítő hatása, a kávéval ellentétben, nem okoz idegességet, viszont tovább tart.


A zöld tea kapszula egy igazi "vitaminbomba". Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, és egyéb vitaminokban is gazdag, pl. A, B2, D, K és P vitaminokban. A szervezet számára fontos ásványi anyagok közül megtalálható benne a cink, fluor, mangán, szelén, kalcium és magnézium. A zöld tea kíméletes feldolgozási folyamata, amely tisztításból és lassú szárításból áll, sértetlenül megőrzi ezeket az értékes összetevőket. (A fekete teával ellentétben, ahol a fermenálási folyamat közben a legtöbb hatóanyag kárba vész.)

 

 

Milyen jótékony hatása van a zöld teának?


A zöld tea nem csodaszer, fogyasztása nem helyettesítheti az orvos által előírt terápiát. Fő erőssége a megelőzésben és az általános közérzet javításában van. Leginkább a helytelen életmódból, táplálkozásból és a mozgáshiányból adódó problémáknál nyújthat nagy segítséget. A legjobban akkor fejti ki hatását, ha rendszeresen és kellő mennyiségben fogyasztjuk. Semmiféle mellékhatása nem ismert.


Mivel a zöld tea nem a szívműködésen keresztül élénkít, hanem a központi idegrendszert stimulálja, ezért nem kell tartani heves szívdobogástól vagy alvászavaroktól (mint pl. a kávé esetében).
A zöldteát több ezer éve használják a fejlett teakultúrával rendelkező országokban (pl. Japán, Kína) az egészség megőrzésére, és a hosszú évek során szerzett tapasztalatokat és kutatási eredményeket számos egyetem, orvosi kutatóintézet és szakíró megjelentette.

 

Zöld teával élvezet lefogyni

Tudja-e a kedves olvasó, hogy a kínai konyha legfinomabb fogásai a húsok legzsírosabb részeiből készülnek? Hogy a csirkét, kacsát mindig a bőrével, a sertéshúst mindig a szalonnájával együtt eszik? Ennek ellenére, látott már kövér kínait?

Kiderült, hogy a titok valószínűleg a zöld tea élvezetében rejlik. Zsíroldó hatását francia klinikai vizsgálatok is igazolták: napi háromszor egy csésze zöld tea a főétkezések után, havonta minimum egy-két kilogramm súlycsökkenéssel jár. Anélkül, hogy változtatnánk étkezési szokásainkon, anélkül, hogy fogyókúráznánk, pusztán zöld tea ivásával is megszabadulhatunk súlyfölöslegünktől. Magyarországon ez nem olyan elhanyagolható téma: a férfiak között legalább harminc, a nőknél legalább negyvenöt százalékos az elhízás. Ha a túlsúly mellé még egy kockázati tényező társul, például a dohányzás, akkor a halálozási kockázat megkétszereződik.

 

Egyen zöld teát!

Újabban a zöld teát kapszulázzák is - ezt illetik a "szűztea" fantázianévvel. Nem is olyan ostobaság, így hasznosul a zöld tea zsírban oldódó A- és E-vitaminja, valamint értékes méregtelenítő rostanyaga.

 

Élénkítés zöld tea kapszulával:

A koffein fantasztikus élénkítőszer, de nem a kávéban. A zöld teában egyrészt több is a koffein, másrészt fokozatosan szívódik fel a bélben, órákon át egyenletesen fejti ki hatását. Serkenti a szellemi teljesítőképességet, a gondolattársításokat, a megfigyelő és koncentrálóképességet, megelőzi a fáradtságérzetet.

 

Rákmegelőzés zöld teával:

Régen ismert tény, hogy a japán dohányosok körében ritkán alakul ki a bőrrák. Megállapították, hogy a zöld tea a sejteket károsító szabad gyököket leköti, akadályozza a hibás sejtek szaporodását. A japán országos rákkutató intézet szerint a zöld teát fogyasztók szervezetében lassabban növekszenek a daganatok.

 

A zöld tea segít az elhízás ellen:

A zöld tea pozitívan befolyásolja a vérzsír- színteket, valamint a tetszsír mennyiségét! A Távol-Keleten már régóta tradícióvá vált a zöld tea fogyasztása, amely az egészségre kifejtett pozitív hatása miatt is kedvelt frissítőként szolgál napjainkban.

Sok tulajdonsága még nem volt ismert, ezért orosz kutatók patkányokon vizsgálták a zöld teában található antioxidáns anyagok, az un. katekinek hatását a zsír-anyagcserére, valamint a nagymértékű elhízásra. Két részre osztották a kiválasztott patkányokat: az egyik csoport 7 héten keresztül magas energiatartalmú étrendet kapott, míg a másikaknak 4 hétig a magas energiájú diéta mellett az antioxidáns katekint is adták.

A kutatás megállapította, hogy a zöld teában található anyagok (katekinek) jótékonyan befolyásolták a vér összes-, valamint a "rossz" LDL koleszterinszintjét. Ezen kívül pozitív hatással voltak a vérben előforduló egyik zsírfajta, a triglicerid szintjére. A patkányok testében található zsírszövet mennyiségét is csökkentették az antioxidáns katekinek.

 

A rendszeres fizikai aktivitás és a zöld tea szerepe az elhízás megelőzésénél:

A manapság nagymértékű elhízás kezelésében a táplálkozás mellett már eddig is kulcs fontosságúnak bizonyult a rendszeres fizikai aktivitás. Azonban egyre több természetes anyagról derül ki, hogy az elhízás megelőzésében illetve kezelésében kiemelt szerepet játszhatnak, amelyek közül az egyik legtöbb bizonyítékkal bíró táplálék a zöld tea.

Japánban egereken végeztek vizsgálatot, kutatva a zöld tea és a rendszeres fizikai aktivitás hatását az elhízás kialakulására. Az azonos testtömegű és életkorú egereket 5 csoportra osztották:

 • 1, alacsony zsírtartalmú étrendet kaptak fizikai aktivitás nélkül;
 • 2, magas zsírtartalmú diétán voltak fizikai aktivitás nélkül;
 • 3, zöld tea kivonattal dúsított magas zsírtartalmú étrendet kaptak fizikai aktivitás nélkül;
 • 4, magas zsírtartalmú ételeket fogyasztottak és rendszeres fizikai aktivitást végeztek;
 • 5, zöld tea kivonattal gazdagított magas zsírtartalmú étrendet fogyasztottak rendszeres fizikai aktivitás mellett.

Tizenöt hét után a zöld tea kivonat 47 %-kal, míg a rendszeres fizikai aktivitás 24 %-kal csökkentette a testtömeg növekedést magas zsírtartalmú étrend esetén, míg a kettő kombinációja 89 %-os redukciót eredményezett. A hasi zsír mennyisége a zöld tea hatására 58%-kal, míg a rendszeres fizikai aktivitás következtében 37 %-kal mutatott kisebb értéket, a két összetevő együttesen 87 %-kal csökkentette a hasi zsír mennyiségét.

Tudományos kísérlettel kimutatták, hogy az ötös csoportnak volt a legmagasabb az energia felhasználása és ezen egerek égették el a legtöbb zsírt négy hét után. A zöld tea kivonat meggyorsította a zsírégetést mind rendszeres fizikai aktivitással, mind anélkül. A kutatók megállapították, hogy a zöld tea rendszeres fizikai aktivitással nagymértékben stimulálta a zsír lebontást és hatásosabb a kettő kombinálása, mint külön-külön.

 

A zöld tea koffeinnel együtt segít a fogyásban

Az elmúlt években több vizsgálat már megerősítette azokat a korábbi feltételezéseket, miszerint a zöld tea meggyorsítja a zsírok lebontását és ezáltal az elhízás kezelésében fontos szerepet játszik. Más anyaggal kombinált hatását viszont kevés kutató elemezte mindeddig.

Hollandiában 76 túlsúlyos személy fogyókúra utáni testtömeg megtartásának mértékét vizsgálták, akiknek zöld teát koffeinnel együtt adtak. A személyek négy hétig nagyon alacsony energiatartalmú étrendet kaptak, majd 3 hónapig az elért testtömeget megtartó diétát fogyasztották kiegészítve a zöld tea-koffein keverékkel. A kontroll csoportnál nem alkalmazták a mixtúrát, csak a testsúly megtartásra szolgáló étrendet. A kutatók vizsgálták a testtömeg-, a testtömeg index- és a testzsír változást, valamint a rendszeres koffeinfogyasztást.

A magasabb koffeintartalmú italokat fogyasztók esetében a testtömeg-, a testzsír- és a csípő mértékének csökkenése nagyobb értékű volt, mint a kevesebb koffeint fogyasztók körében. Azoknál, akik kevesebb koffeint fogyasztottak, a 3 hónapos testtömeg-megtartó periódus alatt a zöld tea hatására tovább csökkent a testsúly, a csípő mérete és a testzsír mennyisége, valamint gyorsabb volt az energia felhasználás, mint azoknál, akik nem kaptak zöld tea-koffein keveréket.

Hírdetés

Hírdetés

Töltse le most munkaköri leírásait

Szerezzen új ügyfeleket cégének pár kattintás alatt

Adatvédelmi szabályzat