index
művészek        E-mail: vinczezita74@freemail.hu

z31@freemail.hu  (?)

Web: www.vinczezita.eoldal.hu


GALÉRIA


GALÉRIA - mobil-profil


Tanulóéveim alatt
bizonyossá vált számomra, hogy nem pusztán egy szakmát tanulok, hanem egy (el)hivatást, mely felelősséggel és folyamatos fejlődéssel kell, hogy elkísérje munkásságomat. Egyik legfontosabb célomnak tűztem ki, hogy az ötvöszománc művesség hagyományait felkutatom, őrzöm és alkotói módon tovább éltetem.

 

Vincze Zita
iparművész

1974. június 23-án születtem Szolnokon. Kenderesen nőttem fel, Kisújszálláson érettségiztem, majd a Debrecenben  zománcműves szakmát szereztem. Mestereim, Gyöngy Enikő és Ötvös Nagy Ferenc voltak. 1995 – ben pedagógiai diplomát szereztem, azóta a Kós Károly Művészeti Szakközépiskolában  tanítom a zománcműves  és az ötvös mesterséget.

1996-ban készítettem el a tardi katolikus templom Mária és Krisztus szobrainak rekeszzománccal díszített, aranyozott fejdíszét, mely ma is megtekinthető.
1997-ben alkotói díjat nyertem honfoglalás kori ékszereimmel, az „Év Kézműves Remeke” című pályázaton.
1998-ban második helyezést értem el a Népművészeti Múzeum által kiírt „Betlehemi jászol” című pályázaton, Szárnyalás nevű szárnyasoltárommal.
2005-ben kiállításom volt a diákjaim munkáinak bemutatásával egybekötve, Tégláson a művelődési házban.
Évente megrendezésre kerül egy ötvöszománc szimpózium, a Kós Károly Művészeti Szakközépiskola Naprózsa Egyesületének szervezésében, melynek rendszeres alkotója vagyok. 2006-ban elnyertem a legeredményesebb alkotói díjat, a VIII. Debreceni Ötvöszománc Szimpóziumon.

2007 októberében munkáim megtekinthetők voltak a Szolnoki Damjanich Mihály Múzeum „Egyszer volt egy kemence” címmel rendezett kiállításon.
2007-ben filigrános, zománcdíszítésű ékszereimmel szerepeltem a Debreceni Medgyesi Ferenc Múzeum által megrendezésre került kiállításon.

2008-ban elnyertem a Nemzeti Kulturális Alap Iparművészeti Kollégiuma által kiírt alkotói pályázatot, így részt vettem a Kecskeméti Zománcművészeti Alkotóműhely nyári szimpóziumán. Az itt készült munkáim kiállításra kerültek a Kecskeméti Erdei Ferenc Művelődési Központban.

Alkotói és tanári munkásságom mellett egyik résztvevője voltam a Naprózsa Egyesület „Reneszánsz projekt” nevű rendezvénysorozatának. Három ország részvételével (Olaszország, Finnország és Magyarország), olyan reneszánsz kori tárgyak alkotását tűztük ki célul, melyek a mai modern társadalomba is beilleszthetők. Mind a három országba eljutott a vándorkiállítás. A projekt katalógusában láthatóak munkáim.

A megyei napi lapban (Hajdú-Bihari Napló), a Debrecen Városi Televízióban több alkalommal szerepeltem már alkotásaimmal.

2007-től tagja vagyok  a Magyar Tűzzománcművészek Társaságának, 2oo8 decemberében felvételt nyertem a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének Ötvös szakosztályába. 

 

 


index
művészek        

oldal tetejére