III. Csermajori Országos Sajtverseny
(2000)

 

     2000.október 19-én és 20-án immáron harmadszor rendezte meg iskolánk a sajtgyártó üzemek és vállalkozások rangos versenyét.
 

A versenyt megnyitója

HELYEZÉSEK

Keménysajtok
1.  Tolnatej Rt.    Szekszárd
Gemenc sajt
2.  Kõröstej Kft.  Nagykõrös
Füstölt Halloum 0,2 kg
3.  Hajdútej Tejipari Rt.  Hajdúböszörmény
Hajdú sajt
Félkeménysajtok
1.  Tolnatej Rt.  Szekszárd
Balaton sajt
2.  Dámtej Kft.  Tamási
Szekszárdi csemege
3.  Tolnatej Rt.  Szekszárd
Trappista sajt
Lágysajtok
1.  MIZO Baranyatej Rt.  Pécs
Márványsajt
2.  Gólya Kft.  Rátót
Chevalier Camembert 125 g
3.  Ujhelyi Imre Tejipari K.   Csermajor
Teasajt
Ömlesztett sajtok
1.  Danone Kft.  Marcali
Petit Danone Rudi (sárgabarackos) és Super Rudi
2.  Drávatej Rt.  Barcs
Aranyrúd füstölt ömlesztett sajt
3.  Pannontej Rt.  Zalaegerszeg
Karaván sajtkrém
Juh-, kecske- és egyéb sajtok
1.  Cserpes Tejüzem  Kapuvár
Juhsajt
2.  Bakonszegi Awassi Rt.  Kunszentmárton
Máton sajt juh- és kecskesajt
3.  Kõröstej Kft.  Nagykõrös
Kõrösi krémsajt

KÜLÖNDÍJASOK

 Egészséges táplálkozásért kategória
 Naszájtej Rt.  Vác
Tofu natúr szójasajt
 Hagyományos magyar sajtok kategória
 Gala Hungária Rt.  Bácsbokod
Bácskai köményes zsírszegény sajtok
 Félkemény sajtok kategória
 Óvártej Rt.  Mosonmagyaróvár
Vasi trappista sajt
 Félkemény sajtok kategória
 Gyõzelem Mgtsz  Lajoskomárom
Trappista sajt
 Speciális gyúrt sajtok kategória
 Cosinus Gamma Kft.  Kunszentmiklós
Parenyica natúr
 Nemespenésszel érõ sajtok kategória
 Veszprémtej Rt.  Veszprém
Camembert család
 Kerménysajtok kategória
 Pannontej Rt.  Zalaegerszeg
Pannónia sajt
 Önálló vállalkozás kategória
 Gólya Kft.  Rátót
Camembert sajt
 Minõségfejlesztés és ellenõrzés kategória
 Pannontej Rt.  Répcelak
Ömlesztettsajt család

 
Munka közben a bírálóbizottság

      "Ez a sajt nem sajt, semmi köze sincs a tejhez" - fortyant fel a sajt klasszikus ismérveihez ragaszkódó zsûritag, és vállán megigazította fehér köpenyét.

      "Lehet, hogy a szélsõséges vegetáriánusok éppen emiatt lelkesednek majd érte" - tört lándzsát a másság mellett a bírálóbizottság engedékenyebb képviselõje, miközben vékony szeletnek is alig beillõ falatot vágott a bírálat alatt álló termékbõl.

      Az élességét tekintve haragosnak egyátalán nem nevezhetõ véleménycsere már a sokadikféle sajt terítékre kerülésekor hangzott el a csermajori országos sajtversenyen.

      A bírálóbizottság nagy körültekintéssel, elmélyülten dolgozott. A szertartás állandó kellékei, az elsõségért, a vándorserlegért versengõ sajtfajták vágására alkalmas kések katonás rendben sorakoztak a fehér abrosszal leterített asztalon. A versenyt segítõ tanulók jó idõben felszeletelték, s kistányérra tették az almaszeleteket, a poharakba a pedig egy-egy korty vörösbor került.

      Iskolánk évtizedes hagyományt elevenített fel, amikor három évvel ezelõtt vállalkozott a rendszerváltás utáni elsõ országos sajtverseny megrendezésére.

      A két világháború között rendszeresek voltak a megmérettetések a sajtkészítõk között, a háború azonban közbeszólt. A 80-as években a tejipari vállalatok tröszti korszakában ismét felújították a tradíciót, amelytõl akkor - a hiánygazdálkodás idõszakában -a sajtok minõségének javítását várták. Aztán megszûnt a tröszt, s megszakadt a versenyek láncolata is.

      Elhatároztuk, hogy újra összehozzuk a piacon egymással konkuráló tejfeldolgozó cégek szakembereit, akik nem is olyan régen még együtt koptatták a csermajori iskola padjait. Bíztunk abban, hogy annyi ereje még van a közös "alomnak", hogy képes lesz egy asztalhoz ültetni az egymással versengõ tejfeldolgozó vállalkozások szakértõit.

      A tejipari ágazat beiskolázás tekintetében nincs a csúcson, a tejtermelés és a tejfeldolgozás csökkenése, a tej- és tejtermékfogyasztás visszaesése inkább szegi, mint kelti kedvét a pályaválasztó fiataloknak. Kifejezetten rossz reklám volt intézményünknek a MiZo-ügy, amelynek sok kárvallottja volt a Rábaköz vidékén, így Csermajor környékén is. Ebben a helyzetben a legjobbkor jött iskolánknak a verseny körüli hírverés. Olyan helyekrõl is felkeresik a tanulni vágyó fiatalok az iskolát, akik korábban nem is tudtak létezésérõl.

      A megmérettetést azért is nélkülözhetetlennek tartjuk, mert ha az ország bekerül az Európai Unióba, akkor a vitnyédi fogadónál jóval keményebb terepen kell majd helytállni.

      A harmadik országos sajtverseny zsûrije a fogadó különtermében tanyázott. A bírálók valamennyi érzékszervüket mozgósították a tárgyilagos minõsítés érdekében.

      Körültekinthetõen megvizsgálták a versenyzõ sajtok színét, formáját. Majd kést vettek kezükbe, nagy szakértelemmel szeleteket vágtak, s a metszés nyomát vették górcsõ alá. Azt is szigorúan megmustrálták, milyen sûrün követik egymást a lyukak a felületen, merthogy az sem mindegy, ritka-e vagy sûrû a lyukacsosság, sõt a lyukak mérete is perdöntõ lehet egy-egy verdikt kimondásakor. A nemespenészes sajtoknál a penész színét, eloszlását vették szemügyre, megtapintották a felületét, próbára tették rugalmasságát, vizsgálták az illatát, majd egy-egy falatot szájukba téve megízlelték a zamatát és fûrkészték állományát.

      Fáradó ízlelõbimbóikat egy-egy savanykás almával pihentették meg. Jótékony hatást gyakorolt az ízérzet felfrissítésére a vörösboros öblítés is, nem többel, mint egy korttyal.

      A zsûri elnöke dr.Schreiner Ernõ - nyugalmazott minisztériumi osztályvezetõ - volt, aki egykor maga is Csermajorban végezte középiskolai tanulmányait. Jóval késõbb tejgazdaságból doktorált és egy életre szólóan elkötelezte magát az iparág mellett.

      A bírálók a tejiparban hosszabb idõt eltöltött szakemberek, technikusok, élelmiszeripari mérnökök voltak.

      A zsûri tizennyolc gyártó hetvennél több termékét különbözõ kategória szerint értékelte. Külön kategóriában minõsítette a kemény, a félkemény, a lágy és az ömlesztett sajtokat, továbbá a speciális változatokat, úgymint a juh- és kecskesajtokat.

      Az ömlesztett sajtok közé sorolta a kevésbé ismert sajtkrémeket. A legjobbakat kategóriánként vándorserleggel jutalmazták.

 

      Iskolánk sajátos helyzetét mutatja, hogy nemcsak oktat, gyárt is. Tanüzemünkben a biológialilag érlelt, hagyományos technológiával elõállított sajtokat diákjaink készítik szakemberek irányításával. Az alapanyagot a helyi tangazdaság 120 tehene adja.

      Francia vendégeinknek a tanüzemben gyártott pálpusztai sajt a gyengéjük, pikáns íze és illata is hozzájárul kapcsolataink elmélyüléséhez. Csermajor ugyanis hat évvel ezelõtt keresett fel egy normandiai élelmiszeripari középiskolát szakmai tapasztalatcsere céljából. A gyakran feltett kérdésre, hogy "miért éppen velük tartjuk a kapcsolatot" egyértelmû magyarázatot ad az a tény, hogy Franciaország sajtnagyhatalom.

      A szakmai barátság nem merül ki a sajtkóstolásban, nemcsak a mi diákjaink tanulnak sajtgyártást a francia partneriskolától, hanem fordítva is igaz a dolog. A francia diákok magukkal vitték a csermajori gyakorlati oktatás fortélyait... és Csermajor nevét is, amely jó úton halad afelé, hogy a harmadik sajtverseny nyomán megismerje nevét az egész ország.

 


 

A program

A verseny elõkészítésében és lebonyolításában aktívan résztvevõ tanulók (marketing- és reklámügyintézõ osztály) névsora:
 

Bugár Anita (adatfeldolgozás)
Gyõrvári Andrea (dekoráció)
Horváth Melinda (dekoráció)
Nagy Erika (sajteladó)
Németh Eszter (sajteladó)
Samu Regina (sajteladó)
Horváth Imre (sajteladó)
Kovács Tamás (sajteladó)
Pavlóczki Béla (sajteladó)

     A versenysajtok elõkészítése, a bírálóbizottságok munkájának segítése a felsõfokú élelmiszermenedzser hallgatóink feladata volt. Lelkiismeretes munkájuk nagyban hozzájárult a sajtverseny zökkenõmentes lebonyolításához.