 |
III.
Csermajori Országos Sajtverseny
(2000)
|
2000.október
19-én és 20-án immáron harmadszor rendezte meg iskolánk
a sajtgyártó üzemek és vállalkozások
rangos versenyét.
A versenyt megnyitója
|
HELYEZÉSEK
Keménysajtok |
1. |
Tolnatej
Rt. |
Szekszárd |
Gemenc
sajt |
2. |
Kõröstej
Kft. |
Nagykõrös |
Füstölt
Halloum 0,2 kg |
3. |
Hajdútej
Tejipari Rt. |
Hajdúböszörmény |
Hajdú
sajt |
Félkeménysajtok |
1. |
Tolnatej
Rt. |
Szekszárd |
Balaton
sajt |
2. |
Dámtej
Kft. |
Tamási |
Szekszárdi
csemege |
3. |
Tolnatej Rt. |
Szekszárd |
Trappista sajt |
Lágysajtok |
1. |
MIZO
Baranyatej Rt. |
Pécs |
Márványsajt |
2. |
Gólya
Kft. |
Rátót |
Chevalier
Camembert 125 g |
3. |
Ujhelyi
Imre Tejipari K. |
Csermajor |
Teasajt |
Ömlesztett
sajtok |
1. |
Danone
Kft. |
Marcali |
Petit
Danone Rudi (sárgabarackos) és Super Rudi |
2. |
Drávatej
Rt. |
Barcs |
Aranyrúd
füstölt ömlesztett sajt |
3. |
Pannontej
Rt. |
Zalaegerszeg |
Karaván
sajtkrém |
Juh-,
kecske- és egyéb sajtok |
1. |
Cserpes
Tejüzem |
Kapuvár |
Juhsajt |
2. |
Bakonszegi
Awassi Rt. |
Kunszentmárton |
Máton
sajt juh- és kecskesajt |
3. |
Kõröstej
Kft. |
Nagykõrös |
Kõrösi
krémsajt |
KÜLÖNDÍJASOK
Egészséges
táplálkozásért kategória
|
Naszájtej Rt. |
Vác |
Tofu natúr szójasajt
|
Hagyományos
magyar sajtok kategória
|
Gala Hungária Rt. |
Bácsbokod |
Bácskai köményes zsírszegény
sajtok
|
Félkemény
sajtok kategória
|
Óvártej Rt. |
Mosonmagyaróvár |
Vasi trappista sajt
|
Félkemény
sajtok kategória
|
Gyõzelem Mgtsz |
Lajoskomárom |
Trappista sajt
|
Speciális gyúrt
sajtok kategória
|
Cosinus Gamma Kft. |
Kunszentmiklós |
Parenyica natúr
|
Nemespenésszel
érõ sajtok kategória
|
Veszprémtej Rt. |
Veszprém |
Camembert család
|
Kerménysajtok
kategória
|
Pannontej Rt. |
Zalaegerszeg |
Pannónia sajt
|
Önálló
vállalkozás kategória
|
Gólya Kft. |
Rátót |
Camembert sajt
|
Minõségfejlesztés
és ellenõrzés kategória |
Pannontej Rt. |
Répcelak |
Ömlesztettsajt család
|
Munka közben a bírálóbizottság
|
"Ez
a sajt nem sajt, semmi köze sincs a tejhez"
-
fortyant fel a sajt klasszikus ismérveihez ragaszkódó
zsûritag, és vállán megigazította fehér
köpenyét.
"Lehet,
hogy a szélsõséges vegetáriánusok éppen
emiatt lelkesednek majd érte"
- tört lándzsát a másság mellett a bírálóbizottság
engedékenyebb képviselõje, miközben vékony
szeletnek is alig beillõ falatot vágott a bírálat
alatt álló termékbõl. Az élességét
tekintve haragosnak egyátalán nem nevezhetõ véleménycsere
már a sokadikféle sajt terítékre kerülésekor
hangzott el a csermajori országos sajtversenyen.
A bírálóbizottság
nagy körültekintéssel, elmélyülten dolgozott.
A szertartás állandó kellékei, az elsõségért,
a vándorserlegért versengõ sajtfajták vágására
alkalmas kések katonás rendben sorakoztak a fehér
abrosszal leterített asztalon. A versenyt segítõ tanulók
jó idõben felszeletelték, s kistányérra
tették az almaszeleteket, a poharakba a pedig egy-egy korty vörösbor
került.
Iskolánk évtizedes hagyományt elevenített fel,
amikor három évvel ezelõtt vállalkozott a rendszerváltás
utáni elsõ országos sajtverseny megrendezésére.
A két
világháború között rendszeresek voltak a
megmérettetések a sajtkészítõk között,
a háború azonban közbeszólt. A 80-as években
a tejipari vállalatok tröszti korszakában ismét
felújították a tradíciót, amelytõl
akkor - a hiánygazdálkodás idõszakában
-a sajtok minõségének javítását
várták. Aztán megszûnt a tröszt, s megszakadt
a versenyek láncolata is.
Elhatároztuk,
hogy újra összehozzuk a piacon egymással konkuráló
tejfeldolgozó cégek szakembereit, akik nem is olyan régen
még együtt koptatták a csermajori iskola padjait. Bíztunk
abban, hogy annyi ereje még van a közös "alomnak", hogy
képes lesz egy asztalhoz ültetni az egymással versengõ
tejfeldolgozó vállalkozások szakértõit.
A tejipari
ágazat beiskolázás tekintetében nincs a csúcson,
a tejtermelés és a tejfeldolgozás csökkenése,
a tej- és tejtermékfogyasztás visszaesése inkább
szegi, mint kelti kedvét a pályaválasztó fiataloknak.
Kifejezetten rossz reklám volt intézményünknek
a MiZo-ügy, amelynek sok kárvallottja volt a Rábaköz
vidékén, így Csermajor környékén
is. Ebben a helyzetben a legjobbkor jött iskolánknak a verseny
körüli hírverés. Olyan helyekrõl is felkeresik
a tanulni vágyó fiatalok az iskolát, akik korábban
nem is tudtak létezésérõl.
A megmérettetést
azért is nélkülözhetetlennek tartjuk, mert ha az
ország bekerül az Európai Unióba, akkor a vitnyédi
fogadónál jóval keményebb terepen kell majd
helytállni.
A harmadik
országos sajtverseny zsûrije a fogadó különtermében
tanyázott. A bírálók valamennyi érzékszervüket
mozgósították a tárgyilagos minõsítés
érdekében.
Körültekinthetõen
megvizsgálták a versenyzõ
sajtok
színét,
formáját.
Majd kést vettek kezükbe, nagy szakértelemmel szeleteket
vágtak, s a metszés nyomát
vették górcsõ alá. Azt is szigorúan
megmustrálták, milyen sûrün követik egymást
a
lyukak a felületen, merthogy az sem mindegy,
ritka-e vagy sûrû a lyukacsosság, sõt a
lyukak mérete is perdöntõ
lehet egy-egy verdikt kimondásakor. A nemespenészes sajtoknál
a penész színét,
eloszlását
vették szemügyre, megtapintották a felületét,
próbára tették rugalmasságát,
vizsgálták az illatát,
majd egy-egy falatot szájukba téve megízlelték
a zamatát
és fûrkészték állományát.
Fáradó
ízlelõbimbóikat egy-egy savanykás almával
pihentették meg. Jótékony hatást gyakorolt
az ízérzet felfrissítésére a vörösboros
öblítés is, nem többel, mint egy korttyal.
A
zsûri elnöke dr.Schreiner Ernõ - nyugalmazott minisztériumi
osztályvezetõ - volt, aki egykor
maga is Csermajorban végezte középiskolai tanulmányait.
Jóval késõbb tejgazdaságból doktorált
és egy életre szólóan elkötelezte magát
az iparág mellett.
A
bírálók a tejiparban hosszabb idõt eltöltött
szakemberek, technikusok, élelmiszeripari
mérnökök voltak.
A
zsûri tizennyolc gyártó hetvennél több
termékét különbözõ kategória
szerint értékelte. Külön
kategóriában minõsítette a
kemény,
a félkemény,
a lágy
és az
ömlesztett sajtokat,
továbbá a speciális változatokat, úgymint
a juh- és kecskesajtokat.
Az ömlesztett
sajtok közé sorolta a kevésbé ismert sajtkrémeket.
A legjobbakat kategóriánként vándorserleggel
jutalmazták.
Iskolánk
sajátos helyzetét mutatja, hogy nemcsak
oktat, gyárt is. Tanüzemünkben
a biológialilag érlelt, hagyományos technológiával
elõállított sajtokat diákjaink készítik
szakemberek irányításával. Az
alapanyagot a helyi tangazdaság 120 tehene adja.
Francia vendégeinknek
a tanüzemben gyártott pálpusztai sajt a gyengéjük,
pikáns íze és illata is hozzájárul kapcsolataink
elmélyüléséhez. Csermajor
ugyanis hat évvel ezelõtt keresett fel egy normandiai élelmiszeripari középiskolát
szakmai tapasztalatcsere céljából.
A gyakran feltett kérdésre, hogy "miért éppen
velük tartjuk a kapcsolatot" egyértelmû magyarázatot
ad az a tény, hogy Franciaország sajtnagyhatalom.
A szakmai barátság
nem merül ki a sajtkóstolásban, nemcsak a mi diákjaink
tanulnak sajtgyártást a francia partneriskolától,
hanem fordítva is igaz a dolog. A francia diákok magukkal
vitték a csermajori gyakorlati oktatás fortélyait...
és
Csermajor nevét is, amely jó úton halad afelé,
hogy a harmadik sajtverseny nyomán megismerje nevét az egész
ország.
A program
A verseny elõkészítésében
és lebonyolításában aktívan résztvevõ
tanulók (marketing- és reklámügyintézõ
osztály) névsora:
 |
Bugár Anita (adatfeldolgozás)
Gyõrvári Andrea (dekoráció)
Horváth Melinda (dekoráció)
Nagy Erika (sajteladó)
Németh Eszter (sajteladó)
Samu Regina (sajteladó)
Horváth Imre (sajteladó)
Kovács Tamás (sajteladó)
Pavlóczki Béla (sajteladó) |
A versenysajtok elõkészítése,
a bírálóbizottságok munkájának
segítése a felsõfokú élelmiszermenedzser
hallgatóink feladata volt. Lelkiismeretes munkájuk nagyban
hozzájárult a sajtverseny zökkenõmentes lebonyolításához.
|