II. Csermajori Országos Sajtverseny
(1999)

 

       1999. október 7-én és 8-án másodszor rendezte meg iskolánk a sajtgyártó üzemek és vállalkozások rangos versenyét.

      "Nálunk az emberek csak kétféle sajtot ismernek: a trappistát és a disznósajtot"- jellemezte a magyar fogyasztási szokásokat tegnap Vitnyéden, a másodjára megrendezett országos sajtverseny és vásár egyik szakmai látogatója.

      Ezért is fogadták nagy örömmel az ágazat képviselõi iskolánk tavalyi, hagyomány teremtõnek bizonyult kezdeményezését.

     Az idei versenyre az ország 19 tejipari vállalkozása hozta el csaknem nyolcvan termékét. A legnagyobb hazai gyártók mellett cseh és osztrák finomságokat is minõsített a község két vendéglõjében összeült szakmai zsûri.

     A sajt és a bor egyébként a rendezvényen is összetalálkozott, hisz a közég ABC-jében a közönségnek szóló sajtkóstoló mellett zamatos borokat is kínáltak a betérõknek.      S míg a borkóstolás elengedhetetlen kelléke a sajt, addig a sajtok között ízválasztóként vörösbort fogyasztottak a sajtokat osztályozó zsûritagok.

     Ivanics Ferenc, a megyei közgyûlés elnöke, majd Kéri Miklós a megyei agrárkamara alelnöke köszöntötte a rendezvényt, melyhez szervezeteik is támogatást nyújtottak.

     Tóth Kálmán polgármester és Császár Antal alpolgármester nagy örömére szolgált, hogy iskolánk révén Csermajor mellett Vitnyéd neve immár mint az évrõl évre nagyobb rangot kivívó országos sajtverseny helyszíne kerül be a szakemberek tudatába.

 

    

      Lacza János, az iskola igazgatója - aki kollégáival aktívan részt vett a rendezvény elõkészítésében - megyebeli segítõiken túl köszönetet mondott a Tejtermék Tanács és a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Agrármarketing Centrumának támogatásáért is.

     A versenyen két hétfõs szakértõi bíráló bizottság vizsgálta a felsorakoztatott tejtermékeket. Külön kategóriában versengtek a kemény-, a félkemény, a lágy- és az ömlesztett sajtok.

HELYEZÉSEK

Keménysajtok
1.  Awassi Rt.   Kunszentmárton
Hajdú Márton (natúr)
2.  Kõröstej Kft.  Nagykõrös
Hallum (natúr)
3.  Pannontej Rt.  Répcelak
Pannónia
Félkeménysajtok
1.  Dámtej Kft.  Tamási
Tamási csemege és borseprõs
2.  Északtej Tejipari Rt.  Tiszaluc
Trappista
3.  Cserpes Tejüzem  Kapuvár
Juhsajt
Lágysajtok
1.  Gólya Kft.  Rátót
Chevallier Camembert
2.  MIZO Baranyatej Rt.  Pécs
Márványsajt
3.  Kromerizsi Tejipari Szakközépiskola  Kromerizs (Csehország)
Frissajt (tormás)
Ömlesztett sajtok
1.  Drávatej Kft.  Barcs
Aranyrúd és sajtkrémcsalád
2.  Tolnatej Rt.  Szekszárd
Trappista natúr és gombás sajtkrém
3.  Veszprémtej Rt.  Veszprém
Pikifou

KÜLÖNDÍJASOK

 1. Gyúrt sajt kategória
 Hajdútej Rt.  Debrecen
Paranyica és Hajdú Sajt
 2. Ultraszûréssel gyártott sajtok kategória
 M+M Sajtgyártó Kft.  Kistelek
Korfu tehéntejes krémfehérsajt
 3. Ömlesztett sajtok kategória
 Pannontej Rt. Répcelaki Gyára  Répcelak
Medve ömlesztett-sajtcsalád
 4. Kutató intézetek újszerû termékei kategória
 Wolfpassingi Tejip. Kutatóintézet  Wolfpassing (Ausztria)
Mostvierter sajt

     A zsûrik munkáját Dr.Schreiner Ernõ, a magyar tejipar budapesti szaktekintélye irányította, az alelnöki tiszteket a két helyszínen két tanárunk, Lantai József és Dr.Balogh Gyula mérnöktanárok töltötték be, a számítógépes adatfeldolgozást Papp László informatikatanár végezte.

 

     Dr. Schreiner Ernõ, a bíráló bizottság elnöke, tejipari szaktanácsadó szerint ma nincs nagy keletje Magyarországon a sajtoknak, és ennek leginkább a tejipari termékek magas ára az oka. Így azok a termékek népszerûek, amelyeket darabolva, vagy kis mennyiségben csomagolva lehet az élelmiszerüzletek polcaira tenni: ez az oka például annak, hogy az ömlesztett sajtok aránya egyre növekszik a tejtermék-értékesítésen belül. A világon másutt viszont kelendõek a magyar áruk. Ismerünk például olyan alföldi gyártót, amely termelésének 95%-át exportálja a Közel-Keletre, ahol rendkívül népszerûek a magyar tehén- és juhtejbõl készült fonott sajtok.

     Ezúton mondunk köszönetet a verseny megrendezéséhez nyújtott támogatásáért:
                Gyõr-Moson-Sopron Megye Önkormányzati Hivatalának,
                Tej Terméktanácsnak,
                Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Agrármarketing Centrumának,
                Gyõr-Moson-Sopron Megyei Agrárkamarának.
 

A verseny résztvevõi 
 Awassi Rt.  Kunszentmárton
 Boppa Bt.  Hódmezõvásárhely
 Cserpes Tejüzem  Kapuvár
 Dámtej Kft.  Tamási
 Drávatej Kft.  Barcs
 Északtej Rt.  Tiszaluc
 Sajttermelõ és Értékesítõ Kft.  Gic
 Gólya Kft.  Rátót
 Hajdútej Rt.  Debrecen
 Kõröstej Rt.  Nagykõrös
 Kromenizsi Tejipari Szakközépisk.  Kromerizs (Csehország)
 M+M Sajtgyártó Kft.  Kistelek
 MIZO Baranytej Rt.  Pécs
 Pannontej Rt. Répcelaki Gyára  Répcelak
 Soma Trade Kft.  Budapest
 Tolnatej Rt.  Szekszárd
 Ujhelyi Imre Tejipari Középiskola  Csermajor
 Veszprémtej Rt.  Veszprém
 Wolfpassingi Tejip. Kutatóintézet  Wolfpassing (Ausztria)

 
 
     A résztvevõk az idén is úgy búcsúztak el az intézménytõl, hogy "A jövõ évi sajtversenyen újra találkozunk!".
 

A program


    A verseny elõkészítésében és lebonyolításában aktívan résztvevõ tanulók névsora:
 
Horváth Rita (2g)
Kálmán Annamária (2g)
Kiss Szilvia (2g)
Nagy Erika (2g)
Németh Eszter (2g)
Samu Regina (2g)