1999. október 7-én és 8-án másodszor rendezte meg iskolánk a sajtgyártó üzemek és vállalkozások rangos versenyét. "Nálunk az emberek csak kétféle sajtot ismernek: a trappistát és a disznósajtot"- jellemezte a magyar fogyasztási szokásokat tegnap Vitnyéden, a másodjára megrendezett országos sajtverseny és vásár egyik szakmai látogatója. Ezért is fogadták nagy örömmel az ágazat képviselõi iskolánk tavalyi, hagyomány teremtõnek bizonyult kezdeményezését. Az idei versenyre az ország 19 tejipari vállalkozása hozta el csaknem nyolcvan termékét. A legnagyobb hazai gyártók mellett cseh és osztrák finomságokat is minõsített a község két vendéglõjében összeült szakmai zsûri. A sajt és a bor egyébként a rendezvényen is összetalálkozott, hisz a közég ABC-jében a közönségnek szóló sajtkóstoló mellett zamatos borokat is kínáltak a betérõknek. S míg a borkóstolás elengedhetetlen kelléke a sajt, addig a sajtok között ízválasztóként vörösbort fogyasztottak a sajtokat osztályozó zsûritagok. Ivanics Ferenc, a megyei közgyûlés elnöke, majd Kéri Miklós a megyei agrárkamara alelnöke köszöntötte a rendezvényt, melyhez szervezeteik is támogatást nyújtottak. Tóth Kálmán polgármester és Császár Antal alpolgármester nagy örömére szolgált, hogy iskolánk révén Csermajor mellett Vitnyéd neve immár mint az évrõl évre nagyobb rangot kivívó országos sajtverseny helyszíne kerül be a szakemberek tudatába.
Lacza János, az iskola igazgatója - aki kollégáival aktívan részt vett a rendezvény elõkészítésében - megyebeli segítõiken túl köszönetet mondott a Tejtermék Tanács és a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Agrármarketing Centrumának támogatásáért is. A versenyen két hétfõs szakértõi bíráló bizottság vizsgálta a felsorakoztatott tejtermékeket. Külön kategóriában versengtek a kemény-, a félkemény, a lágy- és az ömlesztett sajtok. HELYEZÉSEK
KÜLÖNDÍJASOK
A zsûrik munkáját Dr.Schreiner Ernõ, a magyar tejipar budapesti szaktekintélye irányította, az alelnöki tiszteket a két helyszínen két tanárunk, Lantai József és Dr.Balogh Gyula mérnöktanárok töltötték be, a számítógépes adatfeldolgozást Papp László informatikatanár végezte.
Dr. Schreiner Ernõ, a bíráló bizottság elnöke, tejipari szaktanácsadó szerint ma nincs nagy keletje Magyarországon a sajtoknak, és ennek leginkább a tejipari termékek magas ára az oka. Így azok a termékek népszerûek, amelyeket darabolva, vagy kis mennyiségben csomagolva lehet az élelmiszerüzletek polcaira tenni: ez az oka például annak, hogy az ömlesztett sajtok aránya egyre növekszik a tejtermék-értékesítésen belül. A világon másutt viszont kelendõek a magyar áruk. Ismerünk például olyan alföldi gyártót, amely termelésének 95%-át exportálja a Közel-Keletre, ahol rendkívül népszerûek a magyar tehén- és juhtejbõl készült fonott sajtok. Ezúton mondunk
köszönetet a verseny megrendezéséhez nyújtott
támogatásáért:
A résztvevõk az idén is úgy búcsúztak el az intézménytõl, hogy "A jövõ évi sajtversenyen újra találkozunk!". A verseny elõkészítésében és lebonyolításában aktívan résztvevõ tanulók névsora:
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||