IV. Csermajori Országos Sajtverseny
(2001)

2001.október 19-én és 20-án negyedszer rendezte meg iskolánk a sajtgyártó üzemek és vállalkozások rangos versenyét.

 

A versenyt megnyitotta Ivanics Ferenc,
a Gyõr-Moson-Sopron MegyeKözgyûlésének elnöke

 

Ínycsiklandozó illatok fogadták az érdeklõdõket péntek délelõtt a Csermajori Országos Sajtversenyen és Vásáron, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg iskolánk.

Igazgatónk, Lacza János örömmel újságolta az érdeklõknek, hogy az elmúlt idõszakban sikerült olyan jó kapcsolatot kialakítanunk a termelõkkel és gyártókkal, hogy évrõl évre bõvül a bemutatott termékek száma és egyre  nõ a választék is. Az idei vásár még annyival gazdagodott a korábbiakhoz képest, hogy kiállítást is rendeztünk, melyen másfél száznál is több sajtfajtát tártunk a látogatók elé. Az iskolavezetés távolabbi tervei között szerepel, hogy az összes, Magyarországon gyártott sajtot - ha csak néhány nap erejéig is, de - elhozzák Csermajorba, a tejipari oktatás hazai fellegvárába.

 


 

A nagyközönség számára az étkek kóstolására is lehetõség nyílt. Lehetett válogatni, és bizonyára mindenki meg is találta a fogára s ínyére valót, hiszen a fokhagymás kecskesajttól kezdve a köménymagos juhsajton át a kolbászosig szinte mindenféle tejtermék megtalálható volt a színes és fõként ízletes palettán. Amíg a szakemberek a közeli Vitnyéd két éttermében finom kísérõborok mellett döntötték el, hogy idén melyik cég mely terméke lett a legjobb, addig a látogatók a kiállításon és vásáron élvezhették a sajtok ízét.

A bírálóbizottság – az elmúlt versenyek gyakorlatának megfelelõen – külön kategóriákban értékelte a versenysajtokat. Új termékként megjelentek a versenyen a túrókészítmények.

Ismét bebizonyosodott, amit a szakemberek már oly rég óta hangoztatnak: a magyar sajtok igazán jó minõségûek, megállják helyüket bármelyik európai piacon.

 


Munka közben a bírálóbizottság

 

Ám nem ad okot az örömre, hogy a hazai sajtfogyasztást még mindig elsõsorban az ár határozza meg. Így az olcsóbb, kisebb kiszerelésû termékeket keresik fõképp a vásárlók. (megj.: vajon miért?!) A hozzáértõk szerint ennek egyik oka lehet az is, hogy konzervatívak vagyunk a táplálkozásban, nehezebben mozdulunk az újdonságok felé. Egyelõre egyfajta friss-sajt a sláger hazánkban: ez az étkezési túró, amit a szakemberek - bármily furcsának is hangzik - a friss-sajtok között tartanak számon. Ebbõl évente átlagosan kilenc kilogrammot fogyasztunk fejenkét, ám ezt e terméket Nyugat-Európában nem ismerik.

Tapasztalható azonban elmozdulás jó irányba. Ezt segítik elõ azok a könyvek is, amelyek egyre nagyobb számban jelennek meg mostanában és amik a sajtokat, sajtos ételeket mutatják be az érdeklõdõknek.

 


 

Ez a két napos rendezvény is bizonyítja, hogy létezik sajtkultúra Magyarországon.

HELYEZÉSEK

Keménysajtok
 Aranyoklevél  Hajdú sajt
Kõröstej Kft. (Nagykõrös)
 Kíváló termék  Gemenc sajt
Tolnatej Rt. (Szekszárd)
 A bírálóbizottság dícsérete  Pannónia sajt
Pannontej Rt. Répcelaki Gyára (Répcelak)
Félkeménysajtok
 Aranyoklevél  Trappista, Balaton és Gauda sajtok
Tolnatej Rt. (Szekszárd)
 Kíváló termék  Szekszárdi csemege
Dámtej Rt. (Tamási)
 A bírálóbizottság dícsérete  Márton sajt
Bakonszegi Awassi Rt. Sajtüzeme (Kunszentmárton)
Lágy- és egyéb sajtok
 Aranyoklevél  Pálpusztai sajt
Ujhelyi Imre Tejipari Középiskola (Csermajor)
 Kíváló termék  Tartare sajtkocka (fûszeres)
Veszprémtej Rt. (Veszprém)
 A bírálóbizottság dícsérete  Márványsajt
MIZO Baranyatej Rt. (Pécs)
Ömlesztettsajtok
 Aranyoklevél  Karaván- és Medvesajtok
Pannontej Rt. Répcelaki Gyára (Répcelak)
 Kíváló termék  Gombás trappista sajtkrém
Tolnatej Rt. (Szekszárd)
 A bírálóbizottság dícsérete  Boci ömleszetettsajt (dobozos)
MIZO Baranyatej Rt. (Pécs)
Juh- és kecskesajtok
 Aranyoklevél   Félkemény és zsíros juhsajt
Instant Pack Kft. (Berettyóújfalu)
 Kíváló teremék  Kapros, fokhagymás kecskesajt
Kelemen Imre (Tarhos)
 A bírálóbizottság dícsérete  Juhtúró
Cserpes Tejüzem (Kapuvár)
Friss-sajtok és túrófélék
 Aranyoklevél  Ízesített joghurtcsalád
Drávatej Kft. (Barcs)
 Kíváló termék  Bakony körözött, gazdagon
Veszprémtej Rt. (Veszprém)
 A bírálóbizottság dícsérete  Próféta (tehéntejes)
Kisteleki M+M Sajtgyártó Kft. (Kistelek)
 

KÜLÖNDÍJASOK

 Csemege sajt (lazacos, füstölt)  
 Cosinus Gamma Kft. Sajtüzeme (Kunszentmiklós)
 Hajdú sajt .
Nutrícia Rt. (Hajdúböszörmény)
 Gida- és kecskesajtcsalád  
Europharma Term. és Ért. Szöv. (Budapest)
 Pálpusztai sajt  
Keszi Sajt Kft. (Dunakeszi)
 Ízesített gomolyasajt  
Mark-Nagisz Kft. (Nádudvar)
 Pálpusztai sajt  
Keszi Sajt Kft. (Dunakeszi)
 Trappista és Edami sajtok  Aranyoklevél
Óvártej Rt. (Mosonmagyaróvár)
 Trappista sajt  Kíváló termék
Gyõzelem Mgtsz. (Lajoskomárom)
 Hobby sajt  A bírálóbizottság dícsérete
Ivánkovics Zoltán (Pécel)
 

TÁRGYJUTALOMBAN RÉSZESÜLTEK

 Penésszel érõ sajtjáért
  MIZO Baranyatej Rt. (Pécs)
 Sajtkrémcsaládjáért
SOLE Hungária Rt. Bácsbokodi Tejüzeme (Bácsbokod)
 Chevalier camembert és brie sajtjaiért
Gólya Kft. (Rátót)
 Bojtár sajtjáért
Északtej Tejipari Rt. (Miskolc)
 A minõségbiztosítás terén elért eredményéért
Tolnatej Rt. (Szekszárd)
Az AGRO - LEGATO Kft. (Budapest) által felajánlott különdíj
 A versenyre legtöbb termékkel  benevezõ cég
Drávatej Kft. (Barcs)
 A LABOR VERTIKUM Bt. által felajánlott különdíj
 A Ménfõi juhsajtjáért
Tebike Bt. (Gyõr)
 A Gyõr-Moson-Sopron Megyei Agárkamara által felajánlott különdíj
 Az Országos Sajtverseny megrendezéséért
Ujhelyi Imre Tejipari Középiskola (Csermajor)
 A LABOR VERTIKUM Bt. által felajánlott különdíj
 Az Aranyokleveles Pálpusztai sajtjáért
Az Ujhelyi Imre Tejipari Középiskola diákjai (Csermajor)
 A Csermajorért Alapítvány által felajánlott különdíj

 

A bírálók a tejiparban hosszabb idõt eltöltött szakemberek, technikusok, élelmiszeripari mérnökök voltak.

 A zsûri huszonnégy gyártó száznál több termékét különbözõ kategória szerint értékelte. Külön kategóriában minõsítette a kemény-, a félkemény-, a lágy- és egyéb,  az ömlesztettsajtokat, továbbá a speciális változatokat, úgymint a juh- és kecskesajtokat ill. a friss sajtokat és a túróféléket.

 Az ömlesztett-sajtok közé sorolta a kevésbé ismert sajtkrémeket. A legjobbakat kategóriánként vándorserleggel jutalmazták.

 A zsûri elnöke dr.Schreiner Ernõ - nyugalmazott minisztériumi osztályvezetõ - volt, aki egykor maga is Csermajorban végezte középiskolai tanulmányait. Jóval késõbb tejgazdaságból doktorált és egy életre szólóan elkötelezte magát az iparág mellett.

 

A résztvevõ sajtgyártó cégek száma: 

24 db

Kategóriák
Keménysajtok: 5 db
Félkeménysajtok: 19 db
Lágysajtok: 16 db
Ömlesztettsajtok: 30 db
Juh, és kecskesajtok: 27 db
Friss-sajtok és túrófélék: 10 db
A versenysajtok összes száma: 

107 db


 

A program

 

A versenysajtok elõkészítése, a bírálóbizottságok munkájának segítése a felsõfokú élelmiszermenedzser hallgatóink feladata volt. Lelkiismeretes munkájuk nagyban hozzájárult a sajtverseny zökkenõmentes lebonyolításához.