V. Csermajori Országos Sajtverseny
(2002)

Vitnyédi Sajtünnep

        Iskolánk, az Ujhelyi Imre Tejipari Középiskola és a Gyõr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat ötödik alkalommal rendezte meg szeptember 13-án és 14-én a Csermajori Országos Sajtversenyt, ami idén a Vitnyédi Sajtünneppel bõvült. 

        A kezdeti 15-16 csapat és 60-70-es mintaszám ma már 28 csapatra és több mint 100 mintára emelkedett. A korábbi szûk szakmai verseny kiteljesedett és az egész település, sõt az égész megye többnapos eseményévé vált.

        Az elsõ országos sajtversenyt öt évvel ezelõtt rendeztük. A sajtversenyek alapötletét az adta, hogy 1998-ban lett volna 70 éves a magyar királyi mezõgazdasági miniszter által létrehozott Tejtermékek Minõsítõ Állomása. Ez a szervezet végezte - többek között -a hazai tejfeldolgozók által gyártott sajtok minõsítését. A 80-as években a tejipari vállalatok tröszti korszakában ismét felújították a tradíciót, amelytõl akkor - a hiánygazdálkodás idõszakában -a sajtok minõségének javítását várták.

        A rendszerváltással megszûnt a tröszt, de a sajtgyártó cégek részérõl felmerült az igény az azonos típusú sajtok összehasonlítására. Mivel iskolánk mindig is a hazai tejipar bástyája volt, mi vállaltuk fel ezt a feladatot.

       Csermajorba az ország minden részébõl érkeztek a szakemberek és a sajtkészítõk. 

       Az idén a szakmai verseny mellett a nagyközönség számára is rendeztünk sajtkóstolást a közeli Vitnyéden, sõt, az ízes étkek mellett borbemutató is várta a látogatókat. 

 
 

        Huszonnégy feldolgozó százfajta termékét bírálta el a szakmai zsûri öt kategóriában.

        Versenyeztek a kemény, a félkemény, a lágy, az ömlesztett, valamint a juh- és kecskesajtok.

        A rendelvényt 13-án délelõtt nyitotta meg Ivanics Ferenc a megyei önkormányzat alelnöke.

        Ezután elkezdõdött a sajtok minõsítése a sajtgyártók által létrehozott szakmai bizottság által. A bírálat során a külsõ és belsõ tulajdonságokat vizsgálták, azokat pontokkal értékelték.

        Tekintettel az igen nagyszámú nevezésre két bizottság végezte a sajtok bírálatát a külsõ megjelenés, a belsõ szerkezet, állomány, szag és íz szempontjából. A bírálat elõbbi öt eleme más és más súlyozással lett figyelembe véve, ahol legalacsonyabb 0,5-ös szorzóval a külsõ megjelenés, míg legnagyobb súllyal az íz, 1,4-el szerepelt. A héttagú bírálóbizottság mind az öt szemponton belül nullától ötig pontozhatott. A bírálólapokat végül számítógép összesítette, ahol egy-egy mintát csak a kódja jelölt.

         A bíráló bizottságok munkájának koordinálását, valamint a pontozólapok kiértékelését iskolánk szaktanárai - az élelmiszeripari menedzser szakos hallgatóink bevonásával - végezték.

        Az I. sz. bíráló bizottság, melynek dr. Balogh Gyula tanár volt a vezetõje, 22 lágy és 34 ömlesztett sajt mintát minõsített. Az ítészek munkáját száraz vörösbor és almadarabok segítették. Néhány házzal odébb dolgozott a II. sz. bírálóbizottság Lantai József vezetésével, amelyik a kemény, félkemény valamint a juh- és kecskesajtokat minõsítette. A számítógépes feldolgozásról  Papp László informatikatanár gondoskodott.

 

 

         Dr. Schreiner Ernõ, a bírálóbizottság elnöke - aki nagy szaktekintélynek számít a szakmában - szerint a jók a jókkal versenyeztek, így nem fordulhatott elõ, hogy olyan termék kerüljön a zsûri asztalára, melynek minõsége a fogyasztás szempontjából kifogásolható. A bírák szakmai leírás alapján dolgoztak, figyelték a sajt színét és lyukazatát. A belsõ tulajdonságokhoz, az illat, az állomány és az íz tartozik. 

        A vizsgálódás fõ alapelve, hogy a minta mennyire közelíti a szabvány illetve a gyártmánylap elõírásait. Eszerint kapnak aranyoklevelet, kiváló termék elismerést vagy a bírálóbizottság dícséretét. Az értékelésnél az elõbbi körbe nem kerülõ sajtokról tehát már nem esik szó. A minõsítés rangjára utal, hogy több gyártó már termékein is megjeleníti az itt elért eredményt.

        Ez a verseny kicsit felkészülést is jelent EU-s csatlakozásunkra. Azonban az igazi megmérettetés mindig a vevõnél történik. Ma már számítógép végzi az összegzést, így - mint néhány sportágban - a kiugróan magas vagy a kiugróan alacsony értékeket a gép nem veszi figyelembe. Vagyis nincs jelentõsége az esetleges részrehajló bírálatnak.

        Megállapítható, hogy a honi sajtszakmának nincs szégyellnivalója, hisz több évtizede a magyar sajt is jelen van a nemzetközi piacokon. Egyes termékekkel a piac élvonalába tartozik hazánk, fõként a Közel-Keleten, de kedveltek sajtjaink az Egyesült Államokban és Európa számos országában is.

        Kívánnivalót a magyarok sajtfogyasztási kultúrája hagy maga után. Ennek egyik fõ okaként a második világháború utáni nem kielégítõ tejtermelést említette, amikor nagyon kevés sajtféle került piacta. Ezen túl az étkezési szokásainkba sem épült úgy be a sajtfogyasztás, mint például a franciáknál, vagy a holland konyhákon.

        A rendezvényt a következőképpen értékelte Ivanics Ferenc, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke:

      "Komoly szakmai bázisa van a rendezvénynek, hiszen a csermajori iskola az ország egyetlen tejipari iskolája, ahol többek között a sajt készítését is megtanulják a diákok, ezért az iskolán keresztül a szakmára tudunk építeni.  Az iskola elismerését is jelenti az, hogy egyre több gyártó, egyre több termékkel vesz részt a sajtversenyen.   A megye kincse az Ujhelyi Imre Tejipari Középiskola, amit meg kell becsülnünk és használni kell tudnunk, hiszen komoly értéket állítanak elő. Kóstolják csak meg a pálpusztai sajtot!"

         

 

        Az ünnepség másnapján szakmai konferenciákra és a díjak ünnepélyes átadására került sor. Egész nap kulturális mûsorok és sajtkóstolók várták a résztvevõket. A napot tûzijáték zárta.

 

Ivanics Ferenc a megyei közgyûlés alelnöke átadja a díjakat

HELYEZÉSEK
Keménysajtok
 Aranyoklevél  Pannónia sajt
Pannontej Rt. Répcelaki Gyára (Répcelak)
 Kíváló termék  Hajdú sajt
Nutricia Rt. Hajdúböszörmény
 A bírálóbizottság dícsérete  Gemenc sajt
Tolnatej Rt. Szekszárd
Félkeménysajtok
 Aranyoklevél  Lajta sajt
Ujhelyi Imre Tejipari Középiskola (Csermajor)
 Kíváló termék  Balaton sajt
Tolnatej Rt. Szekszárd
 A bírálóbizottság dícsérete  Szekszárdi csemege sajt
Dámtej Kft. (Tamási)
Lágy- és egyéb sajtok
 Aranyoklevél  Márványsajt
ÚJ-MIZO Baranyatej Rt. (Pécs)
 Kíváló termék  Csemege lazacos natúrsajt
Cosinus Gamma Kft. (Kunszentmiklós)
 A bírálóbizottság dícsérete  Chevalier camembert
Gólya Kft. (Rátót)
Ömlesztettsajtok
 Aranyoklevél  Natúr trappista sajtkrém
Tolnatej Rt. (Szekszárd)
 Kíváló termék  Camembert sajtkrém
Pannontej Rt. Répcelaki Gyára (Répcelak)
 A bírálóbizottság dícsérete  Mackó snack sajtcsalád
ERU Hungária Kft. (Budapest)
Juh- és kecskesajtok
 Aranyoklevél   Juhsajt-család
Instant Pack Kft. (Berettyóújfalu)
 Kíváló teremék  Magyaros kecskesajt
Tebike Bt. (Gyõr-Ménfõcsanak)
 A bírálóbizottság dícsérete  Awassi juhsajt
Bakonszegi Awassi Rt. Sajtüzeme (Kunszentmárton)
Korszerû termékek technológiája
 Aranyoklevél  Krém feta sajt
Köröstej Kft. (Köröstetétlen)
 Kíváló termék  Juhsajt-család
Goral Kft. (Nagykörü)
 A bírálóbizottság dícsérete  Ömlesztett sajtcsalád
SOLE Hungária Bt. (Bácsbokod)

KüLÖNDÍJASOK
Lágy- és egyéb sajtok
 Pálpusztai sajt 
 Keszi Sajt Kft. (Dunakeszi)
Ömlesztettsajtok
 Bojtár ömlesztettsajt.
Északtej Tejipari Rt. (Sátoraljaújhely)
Félkeménysajtok
 Trappista sajt 
Kuntej Rt. (Tiszafüred)
Füstölt Trappista sajt
Gyõzelem Mgtsz. (Lajoskomárom)

 

TÁRGYJUTALOMBAN RÉSZESüLTEK

A bírálóbizottság díjait kapták
 Tihany camembert sajtjáért
  Veszprémtej Rt. (Veszprém)
 Rántanivaló sajtcsaládjáért
Drávatej Kft. (Barcs)
 Kecskesajtjáért
Europharma Term. és Ért. Szöv. (Budapest)
 Diós höveji hobbisajt
Ivánkovics Zoltán (Pécel)
A támogató szervek díjait kapták
A Gyõr-Moson-Sopron Megyei Agrárkamara által felajánlott díj
 Cserpes Tejüzem (Kapuvár)

Gyõr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat által felajánlott díj

Cserpes Tejüzem (Kapuvár)

 

A program