 |
V.
Csermajori Országos Sajtverseny
(2002)
Vitnyédi
Sajtünnep
 |
 |
Iskolánk, az Ujhelyi Imre Tejipari Középiskola és a Gyõr-Moson-Sopron Megyei
Önkormányzat
ötödik alkalommal rendezte meg
szeptember 13-án és 14-én a Csermajori Országos Sajtversenyt, ami idén
a Vitnyédi Sajtünneppel bõvült.
A kezdeti 15-16 csapat és 60-70-es mintaszám
ma már 28 csapatra és több mint 100 mintára emelkedett. A korábbi szûk szakmai
verseny kiteljesedett és az egész település, sõt az égész megye többnapos
eseményévé vált.
Az elsõ országos
sajtversenyt öt évvel ezelõtt rendeztük. A sajtversenyek alapötletét az adta,
hogy 1998-ban lett volna 70 éves a magyar királyi mezõgazdasági miniszter
által létrehozott Tejtermékek Minõsítõ Állomása. Ez a szervezet végezte -
többek között -a hazai tejfeldolgozók által gyártott sajtok minõsítését. A 80-as években a tejipari vállalatok tröszti
korszakában ismét felújították a tradíciót, amelytõl akkor - a hiánygazdálkodás
idõszakában -a sajtok minõségének javítását várták.
A rendszerváltással megszûnt a tröszt,
de a sajtgyártó cégek részérõl felmerült az igény az azonos típusú sajtok
összehasonlítására. Mivel iskolánk mindig is a hazai tejipar bástyája volt,
mi vállaltuk fel ezt a feladatot.
Csermajorba az ország minden részébõl érkeztek a szakemberek és a sajtkészítõk.
Az idén a szakmai verseny mellett a nagyközönség
számára is rendeztünk sajtkóstolást a közeli Vitnyéden, sõt, az ízes étkek
mellett borbemutató is várta a látogatókat.
Huszonnégy feldolgozó százfajta termékét bírálta el a szakmai zsûri öt
kategóriában.
Versenyeztek a kemény, a félkemény, a lágy, az ömlesztett, valamint a juh-
és kecskesajtok.
A rendelvényt 13-án délelõtt nyitotta meg Ivanics
Ferenc a megyei önkormányzat alelnöke.
Ezután elkezdõdött a sajtok minõsítése a sajtgyártók által létrehozott
szakmai bizottság által. A bírálat során a külsõ és belsõ tulajdonságokat
vizsgálták, azokat pontokkal értékelték.
Tekintettel az igen nagyszámú nevezésre
két bizottság végezte a sajtok bírálatát a külsõ megjelenés, a belsõ szerkezet,
állomány, szag és íz szempontjából. A bírálat elõbbi öt eleme más és más
súlyozással lett figyelembe véve, ahol legalacsonyabb 0,5-ös szorzóval a
külsõ megjelenés, míg legnagyobb súllyal az íz, 1,4-el szerepelt. A héttagú
bírálóbizottság mind az öt szemponton belül nullától ötig pontozhatott. A
bírálólapokat végül számítógép összesítette, ahol egy-egy mintát csak a kódja
jelölt.
A bíráló bizottságok munkájának koordinálását, valamint a pontozólapok
kiértékelését iskolánk szaktanárai - az élelmiszeripari menedzser szakos
hallgatóink bevonásával - végezték.
Az I. sz. bíráló bizottság, melynek dr. Balogh
Gyula tanár volt a vezetõje, 22 lágy és 34 ömlesztett sajt mintát minõsített.
Az ítészek munkáját száraz vörösbor és almadarabok segítették. Néhány házzal
odébb dolgozott a II. sz. bírálóbizottság Lantai József
vezetésével, amelyik a kemény, félkemény valamint a juh- és kecskesajtokat
minõsítette. A számítógépes feldolgozásról Papp László
informatikatanár gondoskodott.
Dr. Schreiner Ernõ, a bírálóbizottság elnöke - aki nagy szaktekintélynek
számít a szakmában - szerint a jók a jókkal versenyeztek, így nem fordulhatott
elõ, hogy olyan termék kerüljön a zsûri asztalára, melynek minõsége a fogyasztás
szempontjából kifogásolható. A bírák szakmai leírás alapján dolgoztak,
figyelték a sajt színét és lyukazatát. A belsõ tulajdonságokhoz, az illat,
az állomány és az íz tartozik.
A vizsgálódás fõ alapelve, hogy a minta
mennyire közelíti a szabvány illetve a gyártmánylap elõírásait. Eszerint
kapnak aranyoklevelet, kiváló termék elismerést vagy a bírálóbizottság dícséretét.
Az értékelésnél az elõbbi körbe nem kerülõ sajtokról tehát már nem esik szó.
A minõsítés rangjára utal, hogy több gyártó már termékein is megjeleníti
az itt elért eredményt.
Ez a verseny kicsit felkészülést is jelent
EU-s csatlakozásunkra. Azonban az igazi megmérettetés mindig a vevõnél történik.
Ma már számítógép végzi az összegzést, így - mint néhány sportágban - a kiugróan
magas vagy a kiugróan alacsony értékeket a gép nem veszi figyelembe. Vagyis
nincs jelentõsége az esetleges részrehajló bírálatnak.
Megállapítható, hogy a honi sajtszakmának nincs szégyellnivalója, hisz
több évtizede a magyar sajt is jelen van a nemzetközi piacokon. Egyes termékekkel
a piac élvonalába tartozik hazánk, fõként a Közel-Keleten, de kedveltek sajtjaink
az Egyesült Államokban és Európa számos országában is.
Kívánnivalót a magyarok sajtfogyasztási kultúrája hagy maga után. Ennek
egyik fõ okaként a második világháború utáni nem kielégítõ tejtermelést
említette, amikor nagyon kevés sajtféle került piacta. Ezen túl az étkezési
szokásainkba sem épült úgy be a sajtfogyasztás, mint például a franciáknál,
vagy a holland konyhákon.
A
rendezvényt a következőképpen értékelte
Ivanics
Ferenc, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés
alelnöke:
"Komoly szakmai bázisa van a rendezvénynek, hiszen
a csermajori iskola az ország egyetlen tejipari iskolája, ahol többek között a
sajt készítését is megtanulják a diákok, ezért az iskolán keresztül a szakmára
tudunk építeni. Az iskola elismerését is jelenti az, hogy egyre több
gyártó, egyre több termékkel vesz részt a sajtversenyen.
A megye kincse az Ujhelyi Imre Tejipari Középiskola, amit meg kell becsülnünk
és használni kell tudnunk, hiszen komoly értéket állítanak elő. Kóstolják csak
meg a pálpusztai sajtot!" |
Az
ünnepség másnapján szakmai konferenciákra és a díjak
ünnepélyes
átadására került sor. Egész nap kulturális mûsorok és sajtkóstolók várták
a résztvevõket. A napot tûzijáték zárta.
Ivanics Ferenc a megyei közgyûlés alelnöke átadja
a díjakat
HELYEZÉSEK
Keménysajtok |
Aranyoklevél |
Pannónia sajt |
Pannontej Rt. Répcelaki Gyára (Répcelak) |
Kíváló
termék |
Hajdú sajt |
Nutricia Rt. Hajdúböszörmény |
A
bírálóbizottság dícsérete |
Gemenc sajt |
Tolnatej Rt. Szekszárd |
Félkeménysajtok |
Aranyoklevél |
Lajta
sajt |
Ujhelyi Imre Tejipari Középiskola (Csermajor) |
Kíváló
termék |
Balaton sajt |
Tolnatej Rt. Szekszárd |
A
bírálóbizottság dícsérete |
Szekszárdi csemege sajt |
Dámtej Kft. (Tamási) |
Lágy- és egyéb sajtok |
Aranyoklevél |
Márványsajt |
ÚJ-MIZO Baranyatej Rt. (Pécs) |
Kíváló
termék |
Csemege lazacos natúrsajt |
Cosinus Gamma Kft. (Kunszentmiklós) |
A
bírálóbizottság dícsérete |
Chevalier camembert |
Gólya Kft. (Rátót) |
Ömlesztettsajtok |
Aranyoklevél |
Natúr trappista sajtkrém |
Tolnatej Rt. (Szekszárd) |
Kíváló
termék |
Camembert sajtkrém |
Pannontej Rt. Répcelaki Gyára (Répcelak) |
A
bírálóbizottság dícsérete |
Mackó snack sajtcsalád |
ERU Hungária Kft. (Budapest) |
Juh- és kecskesajtok |
Aranyoklevél |
Juhsajt-család |
Instant Pack Kft. (Berettyóújfalu) |
Kíváló
teremék |
Magyaros kecskesajt |
Tebike Bt. (Gyõr-Ménfõcsanak) |
A
bírálóbizottság dícsérete |
Awassi juhsajt |
Bakonszegi Awassi Rt. Sajtüzeme (Kunszentmárton) |
Korszerû termékek technológiája |
Aranyoklevél |
Krém feta sajt |
Köröstej Kft. (Köröstetétlen) |
Kíváló
termék |
Juhsajt-család |
Goral Kft. (Nagykörü) |
A
bírálóbizottság dícsérete |
Ömlesztett sajtcsalád |
SOLE Hungária Bt. (Bácsbokod) |
KüLÖNDÍJASOK
Lágy- és egyéb sajtok
|
Pálpusztai sajt
|
Keszi Sajt Kft. (Dunakeszi) |
Ömlesztettsajtok
|
Bojtár ömlesztettsajt.
|
Északtej Tejipari Rt. (Sátoraljaújhely) |
Félkeménysajtok
|
Trappista sajt
|
Kuntej Rt. (Tiszafüred) |
Füstölt Trappista sajt
|
Gyõzelem Mgtsz. (Lajoskomárom)
|
TÁRGYJUTALOMBAN RÉSZESüLTEK
A bírálóbizottság díjait kapták |
Tihany camembert sajtjáért
|
Veszprémtej Rt. (Veszprém) |
Rántanivaló sajtcsaládjáért
|
Drávatej Kft. (Barcs) |
Kecskesajtjáért
|
Europharma Term. és Ért. Szöv. (Budapest) |
Diós höveji hobbisajt
|
Ivánkovics Zoltán (Pécel) |
A támogató szervek díjait kapták |
A
Gyõr-Moson-Sopron Megyei Agrárkamara által felajánlott díj |
Cserpes
Tejüzem (Kapuvár)
|
Gyõr-Moson-Sopron Megyei
Önkormányzat által felajánlott díj
|
Cserpes Tejüzem (Kapuvár)
|
A program
|