VI. Csermajori Országos Sajtverseny
(2003)

Vitnyédi Sajtünnep

 

"A sajt a boldogság forrása. Enni, szagolni - pálpusztait módjával! - egyaránt kulináris élvezetet jelent."

      E mottó jegyében szeptember 26-án és 27-én, immár hatodik alkalommal szálltak ringbe a különbözõ sajtféleségekkel a magyarországi gyártók az Országos Sajtversenyen az aranyéremért, hirdetve a zamatos tehén, juh-, kecskesajtok dicsõségét.

     A megmérettetésre ezúttal harmincegy feldolgozó százkilenc sajtjával nevezett be.  A kemény és félkemény, továbbá a lágy- és az ömlesztett sajtok külön kategóriában versengtek a gyõzelemért és a helyezésekkel járó oklevélért, serlegért. A szakemberek szerint a termékek minõsége folyamatosan javul, a magyarok már nem csak a trappistát és a disznósajtot ismerik.

     A zsûri külön értékelte a tehén-, illetve a juh- és a kecsketejbõl készült sajtokat.

     A bíráló bizottság azt vizsgálta, hogy a sajtok mennyiben felelnek meg az adott fajtával szemben támasztott szakmai követelményeknek, más szóval a szabványnak. A sajt megjelenésének, állagának tüzetes szemléjét követõen a bírálók íz alapján is értékelték a termékeket.

      Magára a szakmai megmérettetésre az elsõ napon került sor, amikor a több mint százféle tehén-, kecske- és juhsajtot kóstolt és bírált a szakértõ zsûri a Csörgetõ és a Gémes vendéglõkben Vitnyéden

      A megyei önkormányzat szervezésében másnap Sajtünnepet  tartottak a vitnyédi Cigány-tó környékén, ahol az eredményhirdetést termékkóstoló, valamint mesterszakács-bemutató követte. A nagyérdemût délután gyermekszínházi elõadás és vásári komédia szórakoztatta, este pedig tûzijáték és bál zárta a kétnapos kavalkádot. 

     A szervezõk nem titkolt szándéka az volt, hogy segítsék az egészséges ételek népszerûsítését, és visszaállítsák a valamikori magyar sajtkultúra hírnevét.

     A versenyhez kapcsolódó Sajtünnepre az intézményünkkel azonos profilú francia és cseh testvériskolákból érkeztek vendégek.

     A sajtünnepen a környék településeinek néptánc együttesei és népi zenekarai adtak mûsort. A közönség a Kapuvári Fúvós Zenekar, a Gyõri Németek Kulturális Egyesülete Akkordeon Harmonika Zenekara valamint a gyõri Nemzeti Színház vendégjátékában gyönyörködhetett.

      A szakemberek szerint a magyarok sajtfogyasztási szokásai megváltoztak az évek alatt. A szakma egyre inkább figyelembe veszi a Csermajorban elért eredményeket.

      Ez köszönhetõ annak is, hogy minden évben újabb és újabb sajtokat mutatnak be, és igazi különlegességek is megjelennek a versenyen. Leginkább a gyúrt- és ízesített sajtok között változik a felhozatal. Míg korábban csupán a húsáruval töltöttek - sonkás, kolbászos - voltak a jellemzõek, addig ma már a vegetáriánus étrend is elõtérbe kerül és csökkentett zsírtartalmú - spenótos, almaszirmos, növényi fûszerekkel ízesített - termékek is szélesítik a választékot. Bõvült a nagy áruházak sajtkínálata is. A fogyasztói szokások csak lassan változnak, de a kínálat elmozdítja a hagyományokat.


Ivanics Ferenc a Megyei Közgyûlés alelnöke,
országgyûlési képviselõ megnyitja a Sajtversenyt

        Dr. Schreiner Ernõ, a bírálóbizottság elnöke szerint abból nincsenek problémák, hogy számos üzemünk még nem felel meg az uniós igényeknek. Ugyanis azon vállalkozások túlnyomó része - elsõsorban a nagyüzemek -, amelyek idõben fejleszteni tudtak, már megkapták az EU-s számot, tehát beléphetnek a piacra. A régi nagyvállalatok lepusztult üzemei viszont - melyeket hitelekbõl privatizáltak - lemaradtak. Komoly kérdés, hogy mi lesz a kecske- és juhsajtot feldolgozó kistermelõkkel. Termékeik minõségileg megfelelnek, de technológiájuk nem. Hollandiában és Franciaországban is vannak olyan kis "üzemecskék", ahol a hagyományos kézi módszerrel állítanak elõ sajtokat. Õk egészen jól elboldogulnak a piacon. Igaz:  már házon belül vannak, mi pedig most szeretnénk betörni az uniós piacra. 


Dr. Schreiner Ernõ, a bírálóbizottság elnöke

     Dr. Schreiner Ernõ kiemelte: a hazai sajtfogyasztásban a vásárló elõször a saját ízlését veszi figyelembe és úgy  választ terméket, és nem a pénztárca határozza meg a keresletet. Ez pedig mindenképpen elõnyére szolgál a hazai sajtgyártásnak.

 

A program

 
 

     Az idei sajtversenyen a bírálóbizottság hat (+1) kategóriába sorolta a versenysajtokat.

HELYEZÉSEK

Keménysajtok

 Aranyoklevél

 Pannónia sajt

Pannontej Rt. Zalaegerszegi Gyára (Zalaegerszeg)

 Kiváló termék

 Hajdú sajt

Köröstej Kft. (Köröstetétlen)
 A bírálóbizottság dicsérete

  Allgautaler

Zott Hungária Kft. (Budapest)
Félkeménysajtok

 Aranyoklevél

 Trappista sajt

TOLLE Tolnatej Rt. (Szekszárd)

 Kiváló termék

Borseprõs és Szekszárdi csemege sajt

Dámtej Kft. (Tamási)
 A bírálóbizottság dicsérete Bakony kincse fokhagymás fûszeres sajt
 Veszprémtej Rt. (Pápa)
Lágy- és egyéb sajtok

 Aranyoklevél

 Márványsajt

ÚJ-MIZO Baranyatej Rt. (Pécs)

 Kiváló termék

 Chevalier camembert

CHEVALIER Kft. (Rátót)
 A bírálóbizottság dicsérete

 Teasajt

Ujhelyi Imre Tejipari Középiskola (Csermajor)
Ömlesztett sajtok és túrófélék

 Aranyoklevél

 Trappista sajtkrém (kolbászos)

TOLLE Tolnatej Rt. (Szekszárd)
 Kiváló termék  Karaván camembert sajtkrém
Pannontej Rt. Répcelaki Gyára (Répcelak)
 A bírálóbizottság dicsérete  Bojtár sajt
MINNA Északtej Rt. (Sátoraljaújhely)
Juhsajtok

 Aranyoklevél

  Ménfõi juhsajt

Tebike Bt. (Gyõr-Ménfõcsanak)

 Kiváló teremék

 Juhsajt és juhtúró

Instant Pack Kft. (Berettyóújfalu)
 A bírálóbizottság dicsérete

 Merinó juhsajt

Kisteleki M+M Sajtgyártó Kft. (Kistelek)
Kecskesajtok
 Aranyoklevél   Magyaros kecskesajt
Instant Pack Kft. (Berettyóújfalu)
 Kiváló teremék   Gida friss kecskesajt
Europharma Term. és Ért. Szöv. (Budapest)
 A bírálóbizottság dicsérete   Natúr kecskesajt
Cserpes Tejüzem (Kapuvár)
Újszerû ízesítésû sajtok
 Aranyoklevél  Vegetáriánus sajtcsalád
Cosinus Gamma Kft. (Kunszentmiklós)
 Kiváló termék   Awassi Juhsajt
Bakonszegi Awassi Rt. Sajtüzeme (Kunszentmárton)
 A bírálóbizottság dicsérete   Juhsajtcsalád
Goral Kft.

LÖNDÍJASOK

Libanoni Halloum sajt

Köröstej Kft. (Köröstetétlen) 

 Natúr kecskesajt

Alföldi Garabonciás Kft. (Kecskemét)

 Kecskesajt család

Buzás Attila Sándor Kecskesajt Mûhelye Bt. (Magyarszombatfa)

Trappista sajt

 Óvártej Rt. (Mosonmagyaróvár)

Tömlõs sajttermékcsalád

SOLE Hungária Rt. (Szeged)

Pálpusztai sajt

Keszi Sajt Kft. (Dunakeszi)

 

Gyõr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat különdíja

 Gyõzelem Mgtsz (Lajoskomárom)

  FVM Gyõr-Moson-Sopron Megyei Hivatalának különdíja

 Óvártej Rt. (Mosonmagyaróvár)

Nyugat-Dunántúli Regionális Idegenforgalmi Tanács  különdíja

 Veszprémtej Rt. (Veszprém)

Különdíjban részesültek testvériskoláink sajtjai:
St.Lô-There-i Mezõgazdasági Középiskola (Franciaország) 
Kromêrizi Élelmiszeripari Középiskola (Csehország)

Képek a sajtversenyrõl:
     1. A 6. Csermajori Országos Sajtverseny megnyitója
     2. Szakmai nap, sajtótájékoztató
     3. Sajtverseny, sajtbírálatok
     4. Sajtünnep, sajtfesztivál