"A sajt a boldogság forrása. Enni, szagolni - pálpusztait módjával! - egyaránt kulináris élvezetet jelent." E mottó jegyében szeptember 26-án és 27-én, immár hatodik alkalommal szálltak ringbe a különbözõ sajtféleségekkel a magyarországi gyártók az Országos Sajtversenyen az aranyéremért, hirdetve a zamatos tehén, juh-, kecskesajtok dicsõségét. A megmérettetésre ezúttal harmincegy feldolgozó százkilenc sajtjával nevezett be. A kemény és félkemény, továbbá a lágy- és az ömlesztett sajtok külön kategóriában versengtek a gyõzelemért és a helyezésekkel járó oklevélért, serlegért. A szakemberek szerint a termékek minõsége folyamatosan javul, a magyarok már nem csak a trappistát és a disznósajtot ismerik. A zsûri külön értékelte a tehén-, illetve a juh- és a kecsketejbõl készült sajtokat. A bíráló bizottság azt vizsgálta, hogy a sajtok mennyiben felelnek meg az adott fajtával szemben támasztott szakmai követelményeknek, más szóval a szabványnak. A sajt megjelenésének, állagának tüzetes szemléjét követõen a bírálók íz alapján is értékelték a termékeket.
Magára a szakmai megmérettetésre az elsõ napon került sor, amikor a több mint százféle tehén-, kecske- és juhsajtot kóstolt és bírált a szakértõ zsûri a Csörgetõ és a Gémes vendéglõkben Vitnyéden. A megyei önkormányzat szervezésében másnap Sajtünnepet tartottak a vitnyédi Cigány-tó környékén, ahol az eredményhirdetést termékkóstoló, valamint mesterszakács-bemutató követte. A nagyérdemût délután gyermekszínházi elõadás és vásári komédia szórakoztatta, este pedig tûzijáték és bál zárta a kétnapos kavalkádot. A szervezõk nem titkolt szándéka az volt, hogy segítsék az egészséges ételek népszerûsítését, és visszaállítsák a valamikori magyar sajtkultúra hírnevét. A versenyhez kapcsolódó Sajtünnepre az intézményünkkel azonos profilú francia és cseh testvériskolákból érkeztek vendégek. A sajtünnepen a környék településeinek néptánc együttesei és népi zenekarai adtak mûsort. A közönség a Kapuvári Fúvós Zenekar, a Gyõri Németek Kulturális Egyesülete Akkordeon Harmonika Zenekara valamint a gyõri Nemzeti Színház vendégjátékában gyönyörködhetett. A szakemberek szerint a magyarok sajtfogyasztási szokásai megváltoztak az évek alatt. A szakma egyre inkább figyelembe veszi a Csermajorban elért eredményeket. Ez köszönhetõ annak is, hogy minden évben újabb és újabb sajtokat mutatnak be, és igazi különlegességek is megjelennek a versenyen. Leginkább a gyúrt- és ízesített sajtok között változik a felhozatal. Míg korábban csupán a húsáruval töltöttek - sonkás, kolbászos - voltak a jellemzõek, addig ma már a vegetáriánus étrend is elõtérbe kerül és csökkentett zsírtartalmú - spenótos, almaszirmos, növényi fûszerekkel ízesített - termékek is szélesítik a választékot. Bõvült a nagy áruházak sajtkínálata is. A fogyasztói szokások csak lassan változnak, de a kínálat elmozdítja a hagyományokat.
Dr. Schreiner Ernõ, a bírálóbizottság elnöke szerint abból nincsenek problémák, hogy számos üzemünk még nem felel meg az uniós igényeknek. Ugyanis azon vállalkozások túlnyomó része - elsõsorban a nagyüzemek -, amelyek idõben fejleszteni tudtak, már megkapták az EU-s számot, tehát beléphetnek a piacra. A régi nagyvállalatok lepusztult üzemei viszont - melyeket hitelekbõl privatizáltak - lemaradtak. Komoly kérdés, hogy mi lesz a kecske- és juhsajtot feldolgozó kistermelõkkel. Termékeik minõségileg megfelelnek, de technológiájuk nem. Hollandiában és Franciaországban is vannak olyan kis "üzemecskék", ahol a hagyományos kézi módszerrel állítanak elõ sajtokat. Õk egészen jól elboldogulnak a piacon. Igaz: már házon belül vannak, mi pedig most szeretnénk betörni az uniós piacra.
Dr. Schreiner Ernõ kiemelte: a hazai sajtfogyasztásban a vásárló elõször a saját ízlését veszi figyelembe és úgy választ terméket, és nem a pénztárca határozza meg a keresletet. Ez pedig mindenképpen elõnyére szolgál a hazai sajtgyártásnak. Az idei sajtversenyen a bírálóbizottság hat (+1) kategóriába sorolta a versenysajtokat. HELYEZÉSEK
KÜLÖNDÍJASOK
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||