Fehér szekér - szállás Abádszalókon.
galéria
látnivalók
A Tisza-tóról.

Abádszalóki és környékbeli települések állandó kiállításai.

Abádszalóki Faluház - Babamúzeum
Abádszalók, István király u. 41.

56 cm-es méretű babákon több mint 560 rend ruha tekinthető meg, elsősorban a Kárpát-medence területéről származnak, de lelkes adakozók, diplomaták jóvoltából a Föld több mint 60 országának jellegzetes népviselete is kiállításra került itt 218 db babán bemutatva.
Érdemes megtekinteni az épületben látható helytörténeti gyűjteményt és az itt élt elődeink tárgyi kultúráját. Arra törekszünk, hogy a Faluházban tett látogatásuk után maradandó élményekkel telve térjenek haza.

Kiskörei Faluház
Kisköre, Kossuth L. u. 8.

A múzeum 1987-ben nyílt meg tíz éves gyűjtőmunka eredményeként. A ház, amit felújítottak és berendeztek, ahogy az a gerendáról leolvasható, 1856-ban épült. Három helyiség van benne. A tisztaszoba és a konyha berendezése egy múlt századi földművelő család életének helyszínéül szolgálhatna. A hátsó szobában az összegyűjtött edények, szerszámok, textilek találhatók. A szoba közepén áll a szövőszék, a látogatók ki is próbálhatják. Az udvaron lévő pajtában kocsik, egyéb szerszámok találhatók.

Kiss Pál Múzeum
Tiszafüred, Tariczky sétány 6.

Az 1877-ben alapított Kiss Pál Múzeum a Tisza-tó egyetlen nagy múltú múzeumi intézménye. Alapítása a történeti és régészeti érdeklődésű Tariczky Endre (1818-1912) tiszafüredi plébános nevéhez fűződik.
2001-ben nyílt meg új állandó kiállítása a Mesterek és mesterművek, Tiszafüred művészi kisiapara és háziipara címmel. A kiállítás rövid várostörténettel indít, mely a XVII. század végi újratelepedéstől tekinti át Tiszafüred történetét, mezővárossá válását, céheinek alapítását. Céhes mesterek voltak a híres tiszafüredi nyereggyártók, akikről már a XVIII. században testőríróink is megemlékeztek. Fanyergeik magyar nyereg, füredi nyereg néven váltak ismertté. A huszárság szabályzatban rögzített hivatalos nyerge volt, a kisipar felvirágzását ez magyarázza. A világ 34 országának könnyűlovassága használta Európában és Amerikában is. Faragott díszei (ékrovás, beütés, vésés, domború faragás) ősi technikákat és motívumokat őriztek meg.

kép a múzeumról

Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház
Tiszafüred, Malom utca 12.

XIX. századi mázas kerámiák, az alföldi fazekasmesterek remekei. Miskakancsók, tálak, és feliratos pálinkás butellák.

kép a kerámiákról

Fafaragó galéria és néprajzi gyűjtemény
Kunhegyes, Arany János utca 69.

Czupp Pál fafaragó népi iparművész százhetven alkotása mellett, a néprajzi gyűjtemény közel ezerötszáz darabos kiállítását tekinthetik meg. Láthatók porcelánok, cserépedények, fából, fémből és üvegből készült használati tárgyak és a pásztorélet relikviái. A belépés díjtalan, tetszés szerint lehet fotózni, filmezni. Mindehhez ingyenes tárlatvezetés is biztosított.

kép a kerámiákról

Tengeri csiga gyűjtemény
Kunhegyes, Kossuth L. u. 55.
Párdi Mihály (1919-1999) tengeri csigák, kagylók, korallok és más tengeri puhatestű állatok mészvázaiból álló gyűjteménye, régi patikaszekrényekben.

kép a csiga múzeumról

A tomaji kápolna romjai
Kisfás-halom (kunhalom Abádszalók és Kunhegyes között)

Gróf Nemes János építette 1896-ban, Steindl Imre tervei alapján. A mellette levő épületeket és kastélyt a második világháború után szétbontották, elhordták. 1965-ben még tartottak misét a kápolnában, de még ebben az évben összetörték a berendezést, feltörték a grófi család kriptáját és szétdobálták a csontokat. (nyilván a kommunisták) Jelenleg már csak a falak állnak az öreg kunhalomra épített kápolnából.

kép a tomaji kápolnáról

Tisza-tavi Vízi Sétány és Tanösvény
Poroszló

A Vízi Sétány a Poroszló melletti parttól 500 m-el beljebb a tavon található. A víz fölött, cölöpökre épített 1,5 km hosszú palló út tavak, csatornák, nádasok között kanyarog két madárvártát, egy pihenő szigetet és egy 10 m magas megfigyelő tornyot érintve. A Vízi Sétány természeti értékeinek megismerését információs táblák és képzett túravezetők segítik, áprilistól októberig.

kép a vizi sétányról

Tiszavirág ártéri sétaút
Tiszafüred - Örvény, Szabics kikötő

Az 1,5km hosszú sétaút a Göbe-tó mellett elterülő ártéri erdőt járja be. A látogatók az utat bejárva, tíz állomáson keresztül tudhatnak meg érdekességeket a tiszavirágok, azaz a kérészek életéről. A sétaúton három, piknikezésre alkalmas pihenő található. A sétaút végén eléri a sziget egyik belső tavát, a Göbe-tavat, ahonnét evezős csónakok segítségével a látogatók maguk fedezhetik fel a tó világát és két madármegfigyelő toronyot, amikről a Borzonat-tó és a Göbe-tó változatos életét tekinthetik meg.

kép a Tiszavirág sétaútról

Minifalva
Abádi Major Kemping, Abádszalók és Tiszaderzs között

Szabadtéri Néprajzi kiállítás, a Tisza-menti régi falusi házak és porták kicsinyített másait mutatja be.

kép minifalváról
kép az abádszalóki strandról

Ha múzeumot, kiállítást, vagy programot szeretne ajánlani, kérem írjon a
festeklovesz@gmail.com e-mail címre.
Köszönöm!

Abádszalók címere
Vissza a szállásfoglaláshoz.