Fehér szekér - szállás Abádszalókon.
galéria
látnivalók
A Tisza-tóról.

Tisza-tó

A Tisza-tó, vagy a Kiskörei-víztározó Magyarország legnagyobb mesterséges tava. Heves megye, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megye határán fekszik. 1973-ban építették, a tiszai áradások szabályozása végett. Elárasztása az 90`-es években fejeződött be. Területe 127km2, hossza 27km, átlagos vízmélysége 1,3m, legmélyebb pontján 17m, 43km2 sziget található benne.

műhold kép a Tisza-tóról

A tó feltöltése után, hamar birtokukba vették a turisták, mivel a Balatonnal ellentétben, itt kevésbé szigorúan vannak szabályozva a robbanó motoros vizijárművek, ezért jóval több lehetősége adódik, a vizisportok szerelmeseinek. A víztározó rendkívül tagolt, a csatornákon keresztül, szigetek, patakok és tavak között, igazi élmény a kenuzás és a horgászat. A tónak mára kialakult az ökológiája, madárrezervátum is működik benne.

Tiszavirágzás

Nyár elején, a Tiszát teljesen ellepi a több millió tiszavirág, szinte forr a vízfelszín, fölötte pedig óriási felhőkben repültek ezek az aprócska élőlények. A tiszavirág rajzása igen látványos és népszerű, egyedülálló jelenség. Nem csoda, hogy ez az állatka egyben a Tisza szimbóluma is. Csónakokból, az érdeklődők, testközelből is megcsodálhatják e páratlan természeti jelenséget. A Tiszavirágzás látványa örök emléket hagy az emberekben.

tiszavirágzás

A Tiszavirág (Palingenia longicauda) a kérészek családjába tartozó rovarfaj, törékeny, gyengéd szervezetű állatok. Tömegesen a Tiszában fordulnak elő. Június 10-20. között rajzanak Lárvakoruk nagyon hosszú ideig, esetleg évekig tart, a kifejlett állat viszont csak pár óráig, vagy egy napig él. Két pár szárnya egyenlő, hártyás, gyengén recézett, világos-barna színű. Farksertéi nagyon hosszúak, fehérek. Hossza 2- 2,5 cm, mellső szárnya 2,4 cm, vagyis egyike a legnagyobb kérészfajoknak.

tiszavirág

- Tudja mi az abszolút pech?
- Ha rossz napja van a tiszavirágnak.

Abádszalók címere
Böllérfesztivál
Vissza a főoldalra.