Pezsgős Koktélok
Pezsgő története;
Pezsgő készítése;
Ízelnevezések
A
pezsgős koktélok télen-nyáron minden
alkalomhoz passzolnak – legyen az egy laza kerti-parti, névnapi buli, vagy egy
formális ebéd, vacsora – de akár egy hosszú, stresszes nap után is remek ital
felfrissülni és kikapcsolódni. A pezsgő hamar érzékelteti a hatását, így
fogyasszuk lassan és mérsékelten..
A pezsgős koktélokhoz készítéséhez ne
használjuk drága vintage pezsgőket, hanem az olcsóbb változatot, sőt, a
tartályban erjesztet pezsgő kimondottan megfelel erre a célra. Az igazi,
palackban erjesztett pezsgőt, fogyasszuk inkább önmagában, maximum egy-két
gyümölcs darabbal. Lásd
pezsgő tippek>>
Bulikra, partikra készítsünk „hosszú”
koktélokat, azaz olyan italokat, amelyekben a pezsgőt minimum 1/3 : 2/3
arányban gyümölcslével vagy szörppel kombináljuk, így a vendégeink kevésbé (vagy
legalábbis később) lesznek ittasak. A koktélokat mindig előre behűtött pezsgővel
készítsük, még akkor is ha tört jégkockákkal is dolgozunk. Íme néhány
fantasztikus pezsgős koktél receptje:
Klasszikus pezsgős koktélok
Ezek a koktélok száraz pezsgővel
készülnek, ha lehet palackban erjesztett pezsgőt alkalmazzunk, de ne egy méreg
drágát, hanem pl. egy finom, aránylag olcsó
Cava, Crémant
vagy Törley
is megteszi.
- Bucks fizz
– keverjünk el friss narancslevet pezsgővel fele-fele arányban (ajánljuk
esküvőkre, vagy
villás reggelihez)
- Kir
Royale – egy
pezsgős pohárba töltsünk 2cl Creme de Cassis-t, majd pezsgőt (szuper nyári
estékre)
- Champoo
– egy pohár pezsgőhöz adjunk 0,5cl Amarettot, és néhány csepp citromlevet (Tutitippek
kedvence)
- Black Velvet
– keverjünk el csapolt Guiness-t pezsgővel fele-fele arányban (férfiaknak
ajánljuk)
- Bocuse
– 1tk áfonya és 2tk málna likőrt keverjünk el, töltsük át pezsgős pohárba,
majd öntsük fel pezsgővel (isteni nyáron!)
Gyenge pezsgős koktélok
Ezekhez a koktélokhoz használjunk olcsó,
tartályban erjesztett pezsgőket – pl Asti,
Prosecco, Sekt vagy magyar pezsgők 1500Ft
alatt. Mivel a szirupok édesek, félszáraz vagy száraz pezsgőt használjunk.Remek
parti, buli italok!
- Kombucha
- egy pezsgős pohárba öntsünk 1/3 rész kombuchát,
töltsük fel hideg pezsgővel. Kiváló aperitif egy
kínai vacsorához!
Megjegyzés: a kombucha hazánkban jelenleg bio boltokban, vagy jól felszerelt
kulináris üzletekben kapható egészséges gyógyital, alapja tea, tartalmaz
továbbá kombucha kultúrákat, laktobacilusokat. Már a Tsin dinasztia idejében
is ismert ital volt, testi-lelki jótékony hatást tulajdonítottak neki.
Bizonyítottan jótékony hatással van az anyagcserére és a bérflórára, erősíti
szervezetünk ellenálló-képességét. Önmagában fogyasztva, de vízzel hígítva
is nagyon ízletes.
- Bodzaszörpös
– egy pezsgős pohárba töltsünk kb. 2 cl bodzaszörpöt és öntsük fel
pezsgővel. A szörpből tehetünk ízlés szerint többet vagy kevesebbet is.
- Bodzaszörpös-zöldcitromos
– 2
zöldcitromot
szeleteljünk fel vékonyan, tegyük egy tálba, és öntsünk rá 8 ek
bodzaszörpöt. Egy órára tegyük hűtőszekrénybe. A tál tartalmát tegyük egy
nagyobb kancsóba és öntsük fel fél üveg pezsgővel. Adjunk hozzá jégkockákat,
és így tálaljuk (persze a kancsó el is hagyható, és rögtön poharakba is
tölthetjük).
- Rebarbarás
– reberbara szirupot öntsünk fel pezsgővel 1/3 : 2/3 arányban. Díszítsük
egressel. Remek őszi koktél! Rebarbara szirupot így készíthetünk: 40 dkg
cukor és fél liter vízből készítsünk szirupot. 15dkg rebarbarát vágjunk fel
csíkokra, majd adjuk a sziruphoz. Befőttesüvegben tároljuk a hűtőszekrényben
legalább 1 hétig használat előtt (6 hétig eláll). Felhasználhatjuk
szörpként, édességekhez is stb.
- California
Dreaming - 8cl
ananászléhez adjunk néhány csepp kirsch-et, turmixoljuk össze jégdarabokkal.
Töltsük át a pezsgőspohárba, öntsük fel pezsgővel.
Tömény pezsgős koktélok
Ezek a pezsgős koktélok egyéb rövid italok keverékével
készülnek, ezért az alkohol tartalmuk elég magas, így vigyázzunk velük – csupán
1-2 pohárral fogyasszunk aperitifként. Továbbá magas a kalóriatartalmuk is, azaz
ha diétázunk vagy fogyókúrázunk, inkább a fenti klasszikus koktélokat
fogyasszuk!
-
Málnás Sorbet Fizz
– pezsgős pohárba töltsünk 1 gombóc málnás sorbet, öntsük fel pezsgővel,
díszítsük 1-2 szem málnával. Ajánljuk nyári kerti-partikra vagy
grillezéshez
-
Brandy pezsgő
– 1ek cukorszirupban törjünk össze 2 mentalevelet. Öntsük át egy
kehelypohárba, adjunk hozzá 2.5cl brandy-t, öntsük fel pezsgővel.
Ajánljuk férfiaknak
-
Klasszikus koktél
– tegyünk 1 kockacukrot minden pezsgőspohárba, majd öntsük le1-2 csepp
Angostura bitters-szel. 1-2 perc múlva öntsünk hozzá 2.5cl brandy-t és
10cl pezsgőt. Díszítsük narancshéj csíkokkal. Ajánljuk karácsonyi vagy
szilveszteri vendégváró italként! (Gyengébb változatához 1tk brandy is
elég)
-
Francia koktél
- egy kehelypoharat töltsünk meg 6-8 tört jéggel. Adjunk hozzá 2.5cl
gin-t, fél citrom kicsavart levét, 1tk cukrot majd öntsük fel pezsgővel.
Remek ünnepi koktél.
-
New Orleans koktél
– 2cl rumot keverjünk el 1cl barack likőrrel és fél-fél tk narancs és
zöldcitromlével. Töltsük át a pezsgős pohárba, öntsük fel pezsgővel
-
Bogyós koktél
– 2 málnát és 2 szedret törjünk össze, keverjük el 1-1cl málna és szeder
likőrrel. Töltsük át egy pezsgős pohárba, majd öntsük fel pezsgővel.
Ajánljuk nyári kerti vagy grill partikra – nyári házibulikon.
Az elegáns és finom
pezsgős koktélok remekül
passzolnak
ünnepi és
vendégváró
alkalmakhoz, de ne
feledjünk
alkoholmentes koktélokat is
készíteni azok számára, akik vezetnek, terhesek, gyógyszeres kezelés alatt
állnak vagy nem kedvelik az alkoholt!