Dr. Bácsalmási Péter

Dr. Bácsalmási Péter szobra a BEAC atlétikai pályáján

Az elmúlt 110 év alatt sok neves atléta került az "E-betűsök" panteonjába. Közülük talán a legnagyobb az atlétika professzora, Dr. Bácsalmási Péter (1908-1981) volt, aki versenyzőként, tanárként és sportvezetőként is egyaránt kiváló teljesítményt nyújtott.

Sportolóként sikereit két egyesületben, a TFSC-ben és a BEAC-ban érte el. Testnevelési főiskolás korában, 1931-ben és 1932-ben két versenyszámban, hármasugrásban és tízpróbában nyert magyar bajnokságot. Mindkét számban megjavította az országos csúcsot is. Utána a BEAC színeiben háromszor győzött a tízpróbabajnokságban. Öt összetett bajnoki címével ő a tízpróbabajnokság emlékversenyének a névadója. Még kétszer javított országos csúcsot, egyet tízpróbában, egyet pedig rúdugrásban. Ebben a versenyszámban indult a Berlini Olimpián is, ahol hatodik lett. Részt vett előtte 1932-ben a Los Angeles-i Olimpia tízpróbaszámában is, ahol a tízedik helyen végzett. Mindkét olimpián ő vitte a magyar csapat zászlaját. Kosárlabdázott is. 1942-ben a BEAC csapatában országos bajnoki címet szerzett.

Dr. Bácsalmási Péter nemcsak versenyzőként, hanem az egyetemi-főiskolai atlétika, az egyetemes atlétika és egész sportéletünk kiemelkedő egyénisége volt. Korán bekapcsolódott a sportvezetésbe, a MASZ különböző szakbizottságainak munkájába. 1946-tól a szövetség ügyvezető alelnöke és az intézőbizottság vezetője volt. A magyar atlétikaválogatott keret felkészítésében irányító és egyben gyakorlati edzői munkát is végző vezetőként több mint egy évtizeden át szép sikereket elérve dolgozott. Egymást követően több alkalommal választották meg a MASZ ügyvezető alelnökének.

Edzői, szaktanácsadói tevékenységének élete végéig nem mondott búcsút. Számos tanítványa között olimpiai, Európa-bajnoki arany és bronzérmes atlétákat találunk. Több magas állami kitüntetése mellé 979-ben méltán kapta meg a szövetség által első ízben kiadott "MASZ aranyplakett" kitüntetést, majd a "MASZ tiszteletbeli elnökségi tag" cím után járó díszplakettet.

Felbecsülhetetlen jelentőségű a Testnevelési Főiskolán végzett tevékenysége. Tanári, nevelői, tanszékvezetői és igazgatóhelyettesi közel 30 éves működése alatt a különböző szakokon mintegy háromezer hallgatót oltott be az atlétika iránti szeretettel. Úttörő jelentőségű szakirodalmi munkái is jól érzékeltetik elkötelezettségét, rajongó szeretetét az atlétika iránt, s egyúttal kifejezik az edző-pedagógus személyiségére, a tanítványokkal kapcsolatos partneri együttműködés nélkülözhetetlenségére vonatkozó hitvallását.

Dr. Bácsalmás Péter - nagy szakmai tudása mellett - elsősorban önzetlen, minden ellenszolgáltatás nélkül végzett áldozatos munkája, a tanítványok iránti emberi magatartása, a velük szemben tanúsított türelmes törődése, egyénien sajátos, utánozhatatlan nevelői képességei révén vált mindenki által szeretett Péter bácsivá, egyben minden atlétikáért tevékenykedő számára példaképpé, aki haláláig részt vett szeretett klubja, a BEAC atlétikai szakosztályának vezetésében.