Frissítve:

                         

Kedvencekbe
 


 
 A hiúz visszatért!

A hiúz (Lynx lynx) a balkáni oroszlán kihalása óta Európa legnagyobb nagymacskája. Neve (Lynx), éles látására utal. Korábban szinte az egész kontinensen előfordult, élőhelyének, vadászterületének drasztikus csökkenése és a kíméletlen vadászat miatt azonban mára csak néhány elszigetelt állománya maradt fenn a Kárpátokban, a Balkáni-félszigeten és Északkelet-Európában. A történelmi időkben a hiúz prémjének viselése főúri, uralkodói kiváltság volt, Magyarországon a XX. század első felében ölték meg az utolsó példányokat.

Azonban az utóbbi évtizedekben a hiúz visszatért! (Videó)

Hiúz fotó

 

Hiúz nyomok

 

Hiúz fotó

                      A fotókat és a videót Darányi László és ifj. Darányi László készítették

Ez a természetes visszatelepülés a Kárpátok-beli hiúz állomány megerősödésének köszönhető. A kárpáti hiúz (lynx lynx carpathica) alfajba tartozó egyedek a Felvidék felől érkeztek az Északi-középhegység területére, így a Börzsönybe is. Jelenlegi ismereteink szerint kb. 10-15 példány él az országban.

A hiúz ismételt megjelenése a vadállományra nézve is örvendetes, hiszen vadászatai során kiválogatja a szarvas és őz csapatokból a gyengébb, sérült egyedeket, így megakadályozza azok mérték nélküli elszaporodását, ezzel hozzájárul az erdei életközösség egyensúlyának fenntartásához.

A zárt, sűrű és kevéssé háborgatott hegyvidéki erdőségeket kedveli, így minden bizonnyal jól érzi magát a Börzsönyben, hiszen ez Magyarország legnagyobb összefüggő, lakatlan területe.

A hiúz rendkívül óvatos, főleg éjjel aktív, kiváló látással és rendkívül jó hallással rendelkezik, így megpillantása páratlan szerencse. Télen nagyobb eséllyel vehetjük észre az állat nyomait a hóban, mivel a nagy felületű tappancsok megakadályozzák az állat elsüppedését.

A hiúz jellemzői: az állat testhossza 1- 1,3 méter,  marmagassága 0,6-0,75 méter,  testtömege 18-40 kg. Ha szükséges, nagyszerűen úszik, 2,5 méter magasra tud ugrani, 8, sőt 12 méteres távolugrását is megfigyelték.

Pettyes bundája és sajátságos szakálla mellett egyik feltűnő jellegzetessége a fülek hegyén viselt szőrbojt, fülpamacs. 

Étlapja igen sokrétű: főleg kisebb-nagyobb gerincesekkel táplálkozik, de ha a sors úgy hozza a cserebogártól a szarvasig bármit megehet. Így halakat, kígyóféléket, borzot, sőt akár medvebocsot, vagy jávorszarvas borjút is zsákmányolhat. Vadászterülete akár 60 négyzetkilométerig terjed.

Szaporodás: a nőstény 65-75 napig tartó vemhesség után 2-4 kölyköt hoz világra.

Élettartam: vadon átlag 10-12 évig él.

A hiúz fokozottan védett állat, eszmei értéke 500 000 Ft!

Kérjük, ha bármilyen információd van hiúz, farkas ill. medve előfordulásáról a hegység területén, írj nekünk!

Források: Világ Természetvédelmi Alap Magyarországi Képviselete; 

Márkus Márta, Szemethy László SZIE MKK VVT;

Jékely Endre 1986. Fogakkal és Karmokkal. NATURA kiadó, Debrecen;

Karcza Zsolt;

 

 

Idő/Dátum


Click for Budapest Ferihegy, Hungary Forecast

Hiúzok a Veszprémi Állatkertben
 
 
 
 
 

 

Made by:Hoter