Frissítve:

                         

Kedvencekbe
 


 
 
 
-  Keresztek a Börzsönyben  -
 
 

A Börzsönyt járva mindannyian találkoztunk már útmenti feszületekkel és egyéb keresztekkel. Ki ne ismerné a Foltán-keresztet, ki ne hallott volna a Csitári-keresztről, ki ne emlékezne a Kopasz-hegy csúcsán álló feszületre? A hegységet alaposabban ismerők bizonyosan fel tudnak sorolni még további 10, 20, 30 vagy akár még több keresztet is. De mennyi lehet összesen? Jó lenne mindet megismerni!

 

Ez a felfedezés és a megismerés iránti vágy vezérelt bennünket, amikor elhatároztuk, hogy megpróbáljuk végigjárni és lefotózni a Börzsöny összes keresztjét, majd túramozgalom keretében kedvet csinálni mások számára is, hogy felkeressék ezeket a jelképeket, akár turistaként, akár vallási indíttatásból.

Azt gondoltuk, ismerjük a Börzsönyt, ám magunk is megdöbbentünk, mennyi új helyre jutottunk el a keresztek által, mennyi új perspektíva, mennyi remek kilátóhely tárult fel előttünk! Külön élmény volt olyan kereszteket találni, melyek nem szerepelnek a turistatérképeken és látni, hogy még ezeket a legeldugottabb feszületeket  is gondos kezek ápolják. 

A feszületek sokkal beszédesebbek, mint gondolnánk! Rengeteget elárulnak állítóikról, a korszakról melyben állíttattak, a környék múltjáról és jelenéről.

 

Ahogy gyűltek a keresztek, nyilvánvaló vált, hogy nem lehet egy mozgalomban kiírni az összeset, ezért három mozgalmat is útjára indítunk:

 

1. Keresztek a Börzsönyben gyalogos túramozgalom - a hegység belsejében megbúvó 40 keresztet gyűjti egybe. (2011.12.27-től)

 

2. Keresztek a Börzsöny vidékén kerékpáros túramozgalom - a börzsönyi falvakban és a hegység peremén található 40 útmenti keresztet keresi fel. (2012. április 23-tól)

 

3. A Börzsöny keresztes lovagja túramozgalom - a legelszántabbak részére, akik mindenre kíváncsiak (előkészületben)

 

Bármelyik mozgalmat is választod, legyél akár hívő vagy sem, ígérjük, ez az utazás felemelő lesz nem csak fizikai, hanem lelki értelemben is!

 

Jó túrázást és sikeres teljesítést kívánunk!

 

A rendezők

 

Idő/Dátum


Click for Budapest Ferihegy, Hungary Forecast

 

 

 

 

Made by:Hoter