|
Termőhelyek:
Teát először Kínában termesztettek, a britek honosították meg Indiában a növényt,
hogy ellenőrzésük alá vonják a teakerskedelmet. Japán is termel jelentős mennyiségben
zöld teát. Indonézia teáinak nagy részét keverékekben használják fel. Ázsián kívül
Oroszországbn, Afrikában és Dél-Amerikában lelhetünk még néhány kiemelkedő teafajtára.
A legkiválóbb tea hűvös, hegyi környezetben terem.
Feldolgozás:
A legtöbb helyen ma is kézzel szüretelik a leveleket. A gyengébb minőségűeket géppel
dolgozzák fel (CTC módszer - crush, tear, curl azaz présel, tép, pödör). Ez nagy mennyiségű,
közepes minőségű tea gyors előállítását teszi lehetővé.
A jó minőségű teákat azonban hagyományos módszerrel, kézi eljárással készítik, ami gondos
kezelést eredményez.
Az eljárás eltér a különböző teák esetében:
A fekete tea elkészítésének az alaplépései a fonnyasztás, a sodrás, a fermentálás és a
szárítás. Először kiterítik a leveleket a szabad levegőn, lehetőleg árnyékos helyen, majd
amikor annyira megfonnyadtak, hogy nem törnek meg, összesodorják őket. Ez a levelek különféle
vegyületeinek összekeveredését segíti. Ezután hagyják fermentálódni, azaz oxidálódni a teát,
mely a fajtától függően eltérő ideig tarthat. Ennek során alakul át a klorofill tanninná.
végül felhevítik a leveleket, ezzel megállítják a fermentációt és dehidratálják, hogy
tárolásra alkalmas legyen.
Az oolong (sárga) teáknál a fermentáció rövidebb ideig tart, mint a fekete teáknál.
A zöld teákat nem, vagy csak minimálisan fermentálják.
A fehér teákat egyáltalán nem fermentálják.
|
|
|