|
A tea növény:
A tea ital a Camellia Sinensis örökzöld cserje forró vízbe áztatott leveleiből
vagy rügyeiből készülő főzet. Teának nevezzük ezenkívül azoknak a gyógynövényeknek,
fűszereknek vagy gyümölcsöknek a főzetét is, melyek tealeveleket nem tartalmaznak.
Hatóanyagok:
Koffein (tein)
Ennek a purin vegyületnek köszönhető a tea élénkítő, frissítő hatása,
mely nem sokkal a fogyasztás után érzékelhető. Ellentétben a kávéval a tea koffeinje
fokozatosan szívódik fel a csersavtartalom miatt, így nem okoz magas vérnyomást vagy erős
szívdobogást, hanem egyenletesen fejti ki hatását.
Polifenolok
Legnagyobb mértékben a zöld teában találhatók. Ezen antioxidánsok
mennyiségétől függ a tea egészségmegőrző képessége.
Aromás anyagok
Ezek kölcsönzik a fenséges illatot, zamatot. Egyetlen tealevél több száz
fajta illóolajat tartalmaz, melyek a növény fejlődése során keletkeznek, s a leszedés után
fokozatosan párologni kezdenek.
Tápanyagok
A tea vitaminokban, ásványi anyagokban (főként fluor és mangán) és
nyomelemekben gazdag ital, rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető.
Napi 2-3 csésze tea elfogyasztása nagymértékben csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek
kockázatát, fontos szerepet tölt be a rákmegelőzésben, lassítja az öregedést, sőt, a lehelletet
is frissíti. Energiaértéke édesítőszer, cukor vagy tej nélkül gyakorlatilag nulla, így diéta
esetén is ajánlott. Minél erősebb a főzet, annál több értékes fitokemikáliát tartalmaz.
Ezt a jótékony italt nem helyettesíthetik a boltban kapható palackozott teák, melyek sokszor
még a töredékét sem tartalmazzák a pozitív hatású összetevőknek.
|
|
|