|
Csokifajták |
Étcsoki
Egy
kis kockányi étcsokoládé naponta
védi szívünket a gyulladástól
és más szívproblémáktól,
állítják olasz kutatók. A
tejcsokoládé nem felel meg erre a célra.
|
|
Tejcsoki
HÁZI TEJCSOKI
Hozzávalók:
2 dl tejszín, 10 dkg vaj, 50 dkg cukor, 24 dkg zsíros
tejpor, 4 dkg vaníliás cukor, 3-4 evőkanál
kakaópor.
Elkészítés: 2 dl tejszínt, 10 dkg vajat
és 50 dkg cukrot 5-7 percig főzünk. Közben
összekeverünk 24 dkg zsíros tejport, 4 dkg
vaníliás cukrot és 3-4 evőkanál
kakaóport, és a tűzről lehúzott tejszínes
masszába keverjük. Alufóliával
kibélelt tepsibe öntjük, és a
hűtőszekrénybe tesszük. Amikor teljesen kihűlt, apró
kockákra vágjuk.
|
|
Fehércsoki
Amíg az
étcsokoládé alapja a cukor, kakaóvaj,
kakaó oldat és esetleg a vanília keveréke,
amihez még a tejcsokoládé esetében
hozzájön a tej vagy tejpor, addig a fehér
„csokoládénak" cukor, kakaóvaj, tej vagy
tejpor és vanília keveréke adja az alapját.
A fehér csoki tehát - a hazánkban is elfogadott
FAO szabvány szerint - nem szó szerinti
csokoládé mivel csak kakaóvaj-tartalma van,
kakaótartalma nincs. Finomnak ugyan finom és
mértékkel fogyasztva egészségi
kockázata sincs, de a magas kakaótartalmú
csokoládékat jellemző kedvező élettani
hatásokkal nem rendelkezik.
|
|
Táblás csoki |
|
Bonbon |
|
|
|
Űrlap |
|
|