Natur kozmetikumok

Hatóanyagok

Az általam használt alapanyagok hatásairól: (csak egy kis szelet :))

Shea vaj

A 100 %-ban természetes, finomítatlan shea vaj Észak-Ghána területéről, ökológiai termőhelyről származik. A Fair Trade (méltányos kereskedelem) irányelvei szerint készült bevizsgált termék.

Alapvető hatása, hogy a bőrt finomabbá teszi, a ráncokat lágyítja, a bőrirritációkat, pattanásokat csökkenti. A benne található E-vitamin és béta-karotin bőrpuhító, regeneráló hatású. További felhasználási lehetőségek közé sorolható az ekcéma és pikkelysömör tüneteinek csökkentése.

A natúr shea vaj fent leírt összetevői miatt magában is, és natúr kozmetikum receptúrák részeként is kiválóan ápolja a száraz, neurodermitiszes, ekcémás bőrt. Hidratálja, megnyugtatja, regenerálja a bőrt és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.



A shea vaj egy Közép-Afrikában élő fa, a karité fa terméséből készül. A karitéfa 20 éves korában hozza első, nagy, szilvára hasonlító, csonthéjas terméseit és akár 200 éven keresztül is terem. A leszüretelt gyümölcsök 60-70% zsírtartalommal rendelkeznek. A tradícionális feldolgozás eredménye egy közepes keménységű, törtfehér színű, édeskés illatú növényi zsiradék, amelyet shea vajnak hívnak. A hidegsajtolás rendkívüli előnye, hogy a shea vaj igen magas A-, E- és F-vitamin tartalmát képes megőrizni, továbbá nem tartalmazza a kémiai kivonáshoz alkalmazott vegyszerek maradékait.

Napjainkban a kereskedelemben kapható, mesterséges összetevőket tartalmazó készítmények szinte mindegyike tartalmaz valamilyen kőolajszármazékot (pl. paraffinolajat) amely elfedi a bőr pórusait, ami ezáltal nem képes lélegezni.

A sheavaj viszont felszívódik a bőrbe, hosszantartó hidratáló hatást fejt ki, serkenti a bőr öngyógyító képességét. A shea vaj "titka", hogy összetétele nagyon hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételéhez, vitamintartalma pedig szinte tökéletes bőrápolóvá teszi.

Shea vaj használata

- Önmagában használható bőrápolóként, mely segíti a bőr rugalmasságának megőrzését. Természetesen táplálja és hidratálja bőrét, csökkenti a bőr öregedését, a ráncok kialakulását.
- Ekcémás bőr ill. neurodermitis esetén a legkiválóbb kozmetikum
- Napi használat esetén enyhíti a pikkelysömör tüneteit
- Regeneráló és sebgyógyító hatással rendelkezik
- Enyhíti a bőr allergiás reakcióját, bőrproblémákat, nyugtató hatással rendelkezik
- Ajakápolóként is kiváló
- Segít a terhességi csíkok (stria) kialakulásának megelőzésében
- Masszázshoz is használható
- Ápolja a törékeny körmöket, hajat
- Véd a leégés ellen (2-3 faktornyi védelmet biztosít)
- Napozás után a shea vaj megnyugtatja az irritált bőrt
- Kisebb égési sérülések esetén segíti a bőr regenerálódását
- Gyulladáscsökkentő hatása révén alkalmazható kiütésekre, csípésekre
- Borotválkozás után nyugtatja és ápolja az irritált bőrt
- Bőrpuhító hatású, elősegíti a kirepedezett bőr gyógyulását
- Babapopsi kenőcsnek is kiváló

A shea vajat mindig tiszta bőrfelületen alkalmazza. A shea vaj hatékonyságát jelentősen megnövelheti, ha bemasszírozza a bőrbe. A használat gyakoriságát bőrének típusa határozza meg. Eleinte gyakrabban -naponta kétszer, később ritkábban - napi egy alkalommal - lesz rá szüksége. Túladagolni nem lehet, mellékhatása nincs. 

Kókuszzsír

 A kókuszolaj vagy más néven kókuszzsír (Oleum Cocois) a kókuszpálma (Cocus nucifera) termésének, a kókuszdiónak fehér húsából (koprából) préslelt növényi olaj.
A kókuszvaj olvadáspontja 24 Celsius fok, így szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, fehér színű. Olvadt állapotban átlátszó, színtelen folyékony olaj. A  kókuszolaj 100%-ban kókuszból készült, nem hidrogénezett, tartósítószert nem tartalmaz. Stabil szerkezetű, az oxidációnak jól ellenáll, 198 Celsius fokig nem oxidálódik. Felbontás után sem szükséges hűtőben tárolni! 


Telített zsírsavakban és antioxidánsokban igen gazdag. Magas laurinsav tartalma miatt antibakteriális és gombaölő hatású is.


Kókuszzsír használata

A Coco24 kókuszzsír kíváló sütéshez-főzéshez. Nincsen kókusz aromája, az evvel készülő ételek ízvilágát nem befolyásolja. Cukorbetegek is fogyaszthatják, mivel lebontásához nincs szükség inzulinra. Fogyókúrák során szintén hasznos kiegészítő, mert a szénhidrátokhoz hasonlóan zsírként nem raktározódik a szervezetben. Koleszterinmentes.

 

A kókuszvaj emellett alkalmazható kozmetikai alapnyagként: szappankészítéshez, illetve a haj és a bőr ápolására. Táplálja, hidratálja a hámszövetet, egészségessé és csillogóvá varázsolja a hajat. Könnyen, gyorsan beszívódik a bőrön keresztük, nem hagy zsíros érzetet.


Argánolaj

A Marokkó délnyugati részén, az Atlaszban honos az argánfa (Argania spinosa), melynek diószerű gyümölcsében található magból préselik az argánolajat. Az olaj előállítása még ma is sokszor a hagyományos módon történik. A berber asszonyok begyűjtik a fa alól a magokat, feltörik, majd kipréselik - mindezt kézi erővel. A hidegen sajtolt olaj kinyeréséhez semmiféle kémiai anyagot nem használnak. Egy liter olaj előállításához kb. 6-7 fa teljes termésére van szükség (mintegy 100 kg gyümölcsre) és sok órányi kézimunkára, ezért a világ egyik legdrágább olajai között tartják számon.

Az argánolaj több mint 80%-ban tartalmaz értékes telítetlen zsírsavakat (mint az olajsav vagy linolsav), ebben megelőzi az olívaolajat is. Az argánolajban fontos növényi szterolok találhatók, mint például a schottenol és a spinasterol, melyek egészségre kifejtett jótékony hatását jelenleg számos tudományos vizsgálat tanulmányozza. Az olaj természetes antioxidánsokban való gazdagsága révén védi az emberi szervezetet. Az argánolajnak rendkívül magas az alfa-tokoferol tartalma, mely az E-vitamin legaktívabb formája.

Fontos! A nálunk megvásárolható argánolaj natúr kozmetikai alapanyagként lett forgalomban hozva. Ennek következtében külső használatra ajánlott.

Az általunk kínált bio argánolaj kiváló minőségű, hidegen sajtolt, natúr olaj.

Argánolaj használata

Bőrre

A telítetlen zsírsavaknak köszönhetően az argánolaj táplálja a száraz, repedezett bőrt, ugyanakkor eredményesen veszi fel a harcot a terhességi csíkok, striák ellen is. Rendszeres használatával halványíthatók a régi hegek, de hatékonyan alkalmazhatjuk a faggyútermelés szabályozására is, hiszen a több más olajjal ellentétben nem tömíti el a pórusokat.  A tokoferol vagy E-vitamin ismert a káros szabadgyökök ellen kifejtett sejtvédő tulajdonságáról, így fontos szerepet tölt be a szép és egészséges bőr védelmében. Gazdag E-vitamin tartalma az ekcéma, a pikkelysömör és a legkülönbözőbb bőrbetegségek kezelésére is alkalmassá teszi.

Hajra

Az argánolaj nem csak a bőr varázsszere lehet, ugyanennyi jótékony hatása van a hajra is. Magas hidratáló hatásának köszönhetően táplálja a töredezett hajat és enyhíti a száraz, viszkető fejbőrt.

A legjobb eredmény eléréséhez a következőképpen járjon el. Hajmosás előtt a tenyere és az ujjai segítségével masszírozza be a haját a haj tövétől a végekig. Problémás fejbőr esetén a fejbőrére is öntsön némi olajat, és egyenletesen dörzsölje el a fejbőrén. Használhat ehhez a művelethez hajkefét vagy fésűt. Még hajmosás előtt csavarja be haját egy meleg törölközőbe úgy, hogy a haján és a fejbőrén rajta hagyja az argán olajat. A 30 perc letelte után alaposan mossa meg a haját.


Oliva olaj 

Az olívaolaj a benne található hatóanyagoknak köszönheti bőrszépítő, bőrpuhító hatását. Rendkívül magas az E-vitamintartalma, ezáltal fiatalító tulajdonságú. Az olívaolaj a bőrrel rokon komponenseket tartalmaz. Az olíva olajsava, a sebum a bőr faggyújának alkotórésze, amely fontos szerepet játszik a bőr egészségének megőrzésében. Az olíva linolsava segíti a bőr regenerálódását, ez különösen lényeges a változókorban.
A linolsav védi és táplálja a bőrt, erősíti immunrendszerét, valamint hidratál, és gátolja a mélyrétegű vízvesztést. Ezért az olívaolajos bőrápolás szoláriumozás és erős igénybevétel esetén is ajánlott.
Az olívában található alfatokoferol a természetben előforduló legfontosabb E-vitamin. Ez a bőr számára a leghasznosabb antioxidáns, amely az öregedés, a ráncosodás, a bőr petyhüdtté válása ellen hat. Az alfatokoferol elősegíti a hámsejtek képződését, így a friss bőrsejtek gyorsabban kerülnek a felszínre, és ezáltal valóban fiatalító hatású.
Az olívaolaj védi azokat a mirigyeket, amelyek az egészséges, dús hajért és a feszes testkontúrért felelős hormonokat terelik. Gyulladáscsökkentő hatása is jelentős, ezért az aknék megjelenését is gátolja.

Jojobaolaj

A jojoba olajat az arizonai és mexikói sivatagban honos örökzöld cserje magjából préselik ki. Az indiánok már több száz évvel ezelőtt is ismerték és használták, kiváló tulajdonságait az ipar mégis csak nemrégiben fedezte fel, és használja egyre szélesebb körben a kihalás szélére sodródott ámbrás cet olajának kiváló helyettesítőjeként.


A jojoba olaj tulajdonképpen kémiailag nem is olaj, hanem folyékony viasz, mely hosszú láncú viaszos észterekből épül fel, olvadáspontja 7oC-on van. Ez a decens illatú, natív formájában aranysárga olaj ellenáll az oxidációs folyamatoknak, ezért nagyon nehezen avasodik meg, azaz hosszan eltartható, illetve növeli a vele kevert olajak tartósságát is. Viaszos észterei nagyon hasonlítanak az emberi bőr által termelt faggyú észtereihez (mely a bőrünket védő hidrolipid film része), így kiválóan erősíti a bőr védelmi funkcióit, megköti a nedvességet a bőr szarurétegében, növeli annak rugalmasságát.

Figyelemreméltó tulajdonsága az is, hogy ellehetetleníti bizonyos mikroorganizmusok (pl. staphylococcus aureus, pseudomonas aeruginosa és a candida albicans) életfunkcióit, valamint például az akné kialakulásában szerepet játszó baktériumokét is. Ezért az aknés bőrre szánt krémek fontos összetevője. Emellett azonban minden bőrtípus profitálhat a jojoba tartalmú krémekből, kiváló alapanyaga szemkörnyékápolóknak, hajápolási termékeknek is. Érzékeny bőrűek is használhatják, az érett, száraz bőr rugalmasságát javítja.


Avokádó olaj

Az eredetileg Közép-Amerikából származó, ma már más trópusi és szubtrópusi területeken is élő, nagytermetű avokádófa a babérfélék családjába tartozik. Tenyérnyi, körte alakú, érett gyümölcsének húsából préselik az olajat, melyet azután centrifugálnak, majd további felhasználástól függően vagy csak leszűrik, vagy további finomítási eljárásoknak vetik alá.

Ennek az olajnak a karakteres illatát elég nehéz elfedni, ezért kozmetikai készítményekben, illetve masszázsolajként használva is kedveltebb az ún. szagtalanított (dezodorált) változat. A dezodorálás nem vegyi anyagokkal, hanem vákuum-vízgőz desztillációval történik. A nyers, natív olaj zöld, míg a finomított változatok sárgászöld, vagy sárga színűek.


Az avokádó olaj 85%-ban telítetlen zsírsavakból áll. Igen magas az elszappanosíthatatlan összetevőinek aránya, valamint gazdag A, E és D vitaminokban is. A benne található fitoszterinek felépítésükben hasonlóak a bőrben található koleszterinhez. E tulajdonságoknak köszönhetően az avokádó olaj kiválóan ápolja a száraz, kirepedezett, ekcémás bőrt is, elősegíti a sejtmegújulást. Gyakran alkalmazzák érzékeny, gyulladásra hajlamos bőr esetén, illetve hegek kezelésére is.


Kakaóvaj

Az eredetileg Amerika trópusi részéről származó kakaófa (latin nevén Theobroma cacao L.) ma már a világ több hasonló éghajlatú pontján honos, a termőterületek nagy része Afrikában található. A kakaóvajat a fa terméséből nyerik ki, mely egy kb. 15-25 centiméteres, hosszúkás gyümölcs, színe éretten a sárgától a rozsdabarnáig változó lehet. E termés húsában több sorban elhelyezkedő magok az ún. kakaóbabok, melyek kb. 50% kakaóvajat tartalmaznak.


Mivel a kakaóvajnak legfontosabb értéke az egyedülálló zsírsavszerkezete, ill. kristályos szerkezete, valamint nehéz megbízható natúr terméket találni a piacon, ezért elsősorban a finomított változatát használják. A kakaóvaj szobahőmérsékleten szilárd, kemény állagú zsír, mely 32-36 oC-on azonnal olvadni kezd. Ez az egyedülálló tulajdonsága teszi a csokoládégyártás nélkülözhetetlen alapanyagává; (a kakaómassza részeként, illetve külön adalékként). A kakaóvaj nagyrészt sztearinsavat, olajsavat, palmitinsavat és linolsavat tartalmaz, emelett karotinoidok is találhatók benne. Kb. 0,4% -ban tartalmaz csak elszappanosíthatatlan összetevőket.

Ez a kemény állagú zsír kiválóan alkalmas az emulziók konzisztenciájának növelésére, de mivel kifejezett zsírozó és filmképző hatású, ezért elsősorban a száraz bőr ápolószere. Lysolecitinnel kombinálva ez a hatás csökken és könnyedebb emulziók is készíthetők. Az ún. masszázstömbök és fürdőpralinék készítéséhez is elengedhetetlen, hiszen szilárdabbá, ugyanakkor könnyen olvadóvá teszi ezeket a termékeket.

A piacon többféle formában kapható. A tömbösített formát keménysége miatt nehéz adagolni, ezért a saját készítésű kozmetikumokhoz inkább az apró pasztilla formátumú kakaóvaj ajánlott.

A kakaóvaj sajátos, kristályos szerkezete miatt a vele készült termékek csak pár nap múlva nyerik el végső konzisztenciájukat. A kristályos szerkezetből adódik a kakaóvaj hőérzékenysége is; hasonlóan a shea vajhoz a felmelegített zsírfázisba csak utólag keverhető bele.  A túlhevített kakaóvaj később már nem képes megszilárdulni, a túl gyorsan lehűtött pedig kicsapódik az emulzióban.

Ligetszépe olaj 

A parlagi ligetszépe egy Észak-Amerikában őshonos lágyszárú, kétéves növény, mely 400 éve került át Európába, de ma már a legnagyobb mennyiségben Kína hegységeiben terem. Érdekessége, hogy virágai estétől reggelig virítanak. Érett, apró magjai kb. 20-25%-ban tartalmaznak olajat.


Gyógyászati és szépségipari felhasználásának alapja értékes, többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag zsírsavösszetétele, számottevő α- és γ-tokoferoltartalma (E-vitamin), valamint fitoszterol tartalma is. A más olajokban is gyakran előforduló linolsav, mely az esszenciális (emberi szervezet által nem előállítható) zsírsavak közé tartozik, kb. 70-75%-ban van jelen benne, emellett azonban kb. 8-10%-ban igen ritka gamma-linolénsavat is tartalmaz, melyet az emberi szervezet egy enzim segítségével a linolsavból állít elő. Mindkét  zsírsav az omega-6 zsírsavak közé tartozik, és létfontosságú élettani folyamatokban vesz részt, így többek között a sejtmembránok felépítésében és regenerálásában is fontos szerepet játszik. Egyes kutatások szerint a gamma-linolénsav előállításához szükséges enzim hiánya okozza bizonyos bőrtünetek kialakulását, így a neurodermitisz és az ekcéma megjelenését is. Mivel a gamma-linolénsav a kisérletek szerint kívülről bejutva is hatékonyan be tud épülni a bőrbe, ezért a ligetszépe olaj belsődleges fogyasztása mellett ezen bőrtünetek esetében a külsődleges alkalmazás is javulást hozhat.

Zsírsavösszetételénél fogva ez az olaj a kozmetikai készítményekben főként a száraz, hámló, gyulladt bőr ápolására alkalmas, valamint igen hatékony ekcéma, neurodermitisz és pikkelysömör kezelésére is. Jó hatásait pattanásos bőr esetén is tapasztalták. Fáradt, érett bőrnek is kiváló táplálást biztosít, elsősorban vadrózsaolajjal kombinálva.

Mandulaolaj

A mandulafa a rózsafélék családjába tartozik és eredeti hazája Nyugat- ill. Közép-Ázsia. Ma főként Európa mediterrán területein, illetve Kaliforniában találhatók kiterjedt termőterületei, de hazánkban is honos. A mandulaolajat a mandulafa csonthéjas termésének magjából préselik. Létezik édes és keserű változata is, a kozmetikai ipar csak az előbbit hasznosítja.


A mandulaolaj nagyon sokoldalúan alkalmazható, jól tolerálható alapolaj. Minden bőrtípusra alkalmazható, de elsősorban a száraz és az érzékeny bőr kedveli, emellett babakozmetikumokban is biztonsággal használható. Kedvelt masszázsolaj is, decens illata miatt jó hordozója az illóolajaknak. Zsírsavösszetételében és hatásában is nagyon hasonlít közeli rokonának, a sárgabarack magjának olajához, de kifejezettebb zsírozó hatással bír, míg a sárgabarackmag olaja könnyedebb. Magas egyszeresen és kétszeresen telítetlen zsírsavtartalma mellett említésre méltó még antioxidáns hatású α-tokoferol (E vitamin) tartalma.


Sárgabarackmag olaj

A világossárga színű sárgabarackmag olajat a hazánkban is honos, kedvelt csonthéjas gyümölcs magjából préselik. A sárgabarack közeli rokona a mandulának, ezért a magjaikból préselt olajak is hasonló tulajdonságokat mutatnak, a sárgabarackmag olaja linolsavakban gazdagabb. Említésre méltó magas A és E vitamin (γ-tokoferol) tartalma. Ez az olaj is széles körben használható, bababőrre is alkalmazható olaj, mely azonban a mandulaolajnál könnyedebb, nem hagy olyan zsíros utóérzetet a bőrön. Kedvelt masszázsolaj, enyhe illatának köszönhetően illóolajok hordozója. A száraz, érzékeny, gyulladásra hajlamos bőr ápolószere.




Szőlőmagolaj

A szőlőtermesztés szinte végigkíséri az emberiség történetét. Napjainkban már minden kontinensen megtalálható ez a kultúrnövény, elsősorban a kontinentális és a mediterrán éghajlatú területeken. Magjából az egyik legértékesebb olaj préselhető ki. Mivel a szőlőmagok csak 6-20%-ban tartalmaznak olajat, valamint hidegsajtolással ennek a mennyiségnek is csak a fele nyerhető ki, ezért a hidegen sajtolt szőlőmagolaj egyike a legdrágább olajoknak. Az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó termék pedig a luxusolajok közé tartozik. Az olcsó szőlőmagolajakat nem hidegsajtolással, hanem oldószerekkel vonják ki, így kinyerhető majdnem a teljes olajtartalom. A két olaj azonban hatásában nem említhető egy lapon.


A hidegen sajtolt szőlőmagolaj sárgászöld vagy zöld színű, illata a boréra emlékeztet. Igen gazdag antioxidáns hatású polifenolokban, a szintén antioxidáns hatású α-tokoferolban (E vitamin), valamint K vitaminban.  Magas linolsavtartalma könnyűvé teszi az olajat, mely így kevésbé zsírozó hatású, nem filmképző, gyorsan beszívódik a bőrbe. Ebből a zsíros vagy a kevert bőrtípus profitál leginkább. Antioxidáns, sejtfalvédő hatása miatt a leggyakoribb „anti aging”,  azaz bőröregedésgátló olaj, az érett bőr és a szemkörnyék kitűnő ápolószere.