Dilong Éva

Pedikűr

 A köröm alakja, gondozottsága jelentékeny befolyással van a láb minőségére, és ezáltal viselőjére.

A nyári időszakban sokaknak különösen érzékeny a talpa, könnyen bereped a sarkán a bőr. Elsősorban a száraz bőrkeményedések hajlamosak arra , hogy megrepedjenek. A bőrkeményedések kialakulása elsősorban hajlam kérdése. Fokozott szarusodás észlelhető elsősorban azokon a helyeken, ahol a bőr nagyobb mechanikai nyomásnak van kitéve, pl. ahol a cipő nyom. Ugyanígy ha a lábnak statikai problémái vannak, pl. bütyök, lúdtalp.
Természetesen a bőrkeményedések kialakulásában közrejátszik az is, hogy milyen cipőt hordunk.

A nem túl kellemes látvány azonban nemcsak szépséghiba. A bőrkeményedés nagyon fájdalmas lehet, berepedése pedig nyitott utat ad a fertőzéseknek. A talpunk gondozása, megfelelő kozmetikája tehát nem csupán esztétikai szempontból fontos.
Tyúkszemről akkor beszélünk, ha a szaruréteg már egészen a csonthártyáig terjed. Ekkor - tekintettel arra, hogy a csonthártya érzőidegekkel dúsan ellátott - nyomás hatására komoly fájdalom lép fel.

Lábdeformitás, köröm rendellenesség vagy helytelen cipőviselés miatt a köröm hegyes széle befúródik a körömágyba és fájdalmas gyulladást okoz, kialakul a benőtt köröm. Gyakran láthatjuk szakszerűtlen körömvágás után.

Tünetek:
  • Nyomásra érzékeny körömsarok.
  • Jellegzetesek, fájdalmas, gyulladt növedék a körömágyon.

Szükséges, hogy ápoljuk a lábakat, tartsuk rendezetten a lábkörmöket, Távolítsuk el az elhalt bőrt, rendszeresen masszírozzuk lábainkat.
És ha mindezt szakemberre bízzuk, nekünk csupán hátradőlve kell élveznünk a szakavatott kezek munkáját, és a mindennapokban boldogan viselnünk annak eredményét.

Pedikür képgaléria