Üdvözlünk

Mit is csinálunk akkor?

Reactable

Noh, a Reactable az első mutatvány. Ehhez asztalt tervezünk, levágatjuk a részeit, marunk, csavarozunk, asztalt szerelünk. Az asztalba projektor és tükör kerül, az optikai elrendezést ronda sok szinusztétellel kiszámoljuk. Előszedjuk a Reactable képfelismerőjét. Szétszedünk egy kamerát, megismerkedünk a látható fény spektrumával, és az infravörös fénnyel. Szerzünk infralánykát, err... lámpát is, amivel infravörösen megvilágítjuk az asztal alját. Ezután egy saját program következik, mely kommunikál a képfelismerővel, és létrehozza az asztalon az asztalra rakott formáknak megfelelő képet, és össze is köti a formákat, ha az logikus összekötés. A BASS (kiejtés szerint sem "bassz..." hanem "béssz", vagy szaknyelven "bas") nevű audiorendszerrel hangokat játszunk le.

Lézerhárfa

Miért is ne? Nehogy má' csak Jean-Michel Jarre bácsinak legyen lezserhársfája! Hama-hama barkácsolunk mi is egyet! Itt lézerfényből vannak a húrok, és minden húrhoz tetszőleges hangot rendelhetünk (más hangszer hangját, vagy akár kakaskukorékolást is). Ehhez lézer kell, pár olcsó fotoellenállás, ami a ráeső fény hatására változtatja az ellenállását. Ha ezt az ellenállást lemérjük, és az ámítógépje juttatjuk, onnan már csak a fantázia szabhat határt...

Gyorsan egy elektronika és forrasztástani gyorstalpaló után megismerkedünk a PIC mikrovezérlő családdal (akik többen vannak, mint Tannenbaumék), és felismerjük, hogy voltaképpen ez az egész csak 1 lépéssel bonyolultabb, mint az elemlámpa. (Az elemlámpa pedig 1 lépéssel bonyolultabb, mint a faék, ugye.) Nem érünk rá vacakolni felesleges dolgokkal: assembly helyett egy kényelmes Pascal nyelven programozzuk a PICet is, az első ledvillogtató programok pillanatok alatt elkészülnek.

Megismerkedünk a számítógép soros és párhuzamos portjával (amin az elektronok jönnek ki portyázni), nah, tehát tudunk mindenféle kapcsolókat és ledeket közvetlenül számítógépre kötni. Gyorsan csinálunk is egy digitális rumbatököt - amit rázni kell, és a beállított hang jön ki az ámítógépből. Bámulatos, hogy mindehhez 4 perc előadás, és 5 perc gyakorlati munka kellett...

Theremin

Ez egy érdekes klasszikus, még az előző évezredből. Sokan ezt tekintik az első elektronikus hangszernek. A mutatvány két antennából áll, amikkel a kéz távolságát lehet érzékelni. Az egyik antennához közelítve a hangerőt, a másikhoz a hangmagasságot lehet állítani. Elég brutál. Itt egy bácsi, aki nagyon komolyan veszi magát (Professional Thereminist):

Itt meg valaki, aki tényleg tud rajta játszani:

Robotolás

A JTS Kft. és a Stellum Marketing Kft. támogatásával jelentkeztünk a NextWork robotépítő versenyére. Itt egy LEGO NXT készletből kell összehozni a szívünknek kedves robotot. Érdekes kis cucc :)

Egyebek

Sok egyéb dolog is felbukkant, mint pld. szobaajtóra rakható távvezérelhető szöveges felirat, vagy éppen a propeller clock-ok elkészítése. Miért is ne? Az egyik fő támogatónk, az McSoft jópár mágikus projektre való alkatrésszel ellátta a csapatot.