Üdvözlünk

Mi is ez az egész?

Ez a hivatalos rész, úgyhogy máris kihúztam magam, és letakarítottam az ujjaimról a csokimaradékokat, így el is kezdem... Tehát, volt egyszer a Föld, aztán kihűlt, aztán jöttek a dinoszauruszok, aztán megdöglöttek, aztán lett belőlük kőolaj, meg földgáz is, és picit több, mint 2000 évvel az egyik időszámítás szerint egyszercsak meglátta egyik lelkes Madách-os tanárnéni az interneten a Reactable leírását.

Vajon hogy működhet, mitől zenél, meg úgy egyátalán? Senki sem tudta a választ, az Ének-zene tanszék túl számítógépesnek, a Számtech tanszék túl művészinek találta, de abban egyetértés született, hogy senki nem tudja, hogyan működik. Ami azért picit szomorú dolog, hiszen igazán nem űrtechnika, főleg nem ebben az évezredben.

Részemről véletlenül kerültem a dologba: engem is megkérdeztek, hogyan működik. Nem vagyok az a feladós-fajta, talán ezért is történt, hogy nem a postázós szakmát választottam. Erre jutottam, miután elolvastam az elolvasni valót, és felfegyverezve éreztem magam a tudással. Tulajdonképpen az Interneten ott van majdnem minden hozzá, csupán össze kell rakni, és a hiányzó szoftvereket meg kell írni.

Gondoltam egy nagyot: voltaképpen - annak ellenére, hogy a "hivatalos" oktatási anyag szerint a Reactable valahol az űrhajóépítés és a mágnesvasút között van -, tulajdonképpen gimisek simán képesek ilyet csinálni. Mi kell hozzá? Csak a dzsungeltérkép! Sajna úgy vélem, hogy a legfontosabbat nem oktatják sehol:

  • a fontos és a nem fontos tudás megkülönböztetéséhez szükséges bölcsességet
  • az egyes tudás-darabok összekapcsolhatóságát

Tehát kell egy jó terv: hogyan is lehet a lelkes ifjakat kereszülnavigálni egy olyan komoly dzsungelen, aminek még a létezéséről sem tudnak sokan. Hogyan lesznek képesek órák alatt összekapcsolni a fizika, a matematika, a zene, az informatika különböző részeit? Ez az igazi mágia!

Nem vagyok tanár. Ez néha hasznos: nincsenek előítéleteim, nem gondolom, hogy valakinek ezt, vagy azt tudnia illene. Nem használok olyan módszereket, amik a hagyományos tanórákat unalmas időpocsékolássá teszik. Más is észre vette, hogy valami baj van a hagyományos tanórákkal, van is egy kifejezés az alternatívákra: nem-frontális oktatás. A dolog brutálisan működik. A dolog brutális a takarítónénik szerint is, akik komoly ellenállással voltak, amikor a csapat este 7-kor közölte, hogy még maradnának... A dolog brutális a tanárok szerint is: kissé klubdélután jellege van, és érthetetlen, hogy közben mindenki teljes természetességgel olyan szakkifejezésekkel dobálózik, amiket még a Discovery Channelen sem ismernek.

A DM brutális. A DM szokatlan. A DM kreativitás. A DM tudás. A DM pofátlanság. A DM kiirály :)