A kihívás napja
Én így készültem erre a napra:
Képek is készültek!
Kihívásnapi menü:
Reggeli: kajszi lekváros tönkölybúza kenyér ( ahol a lekvár nagyi féle több éves kajszi lekvár, mert a sajátokat már rég megettük )
Ebéd: rizsás leves és kétféle túrós buci ( ahol a napra tekintettel zsiradék nélkül készült a leves, mert csak libazsír volt itthon és tojás és zsír nélkül a buci, még a tepsit is csak kiliszteztem, hogy ne ragadjanak le )
Uzsonna: meggyes zabpelyhes turmix ( idén a gyümölcslevesiemnek is ez az alapja, főzés nélkül készül friss aludttejel )
Vacsora: tejfölös pirítós ( grillel pirított, saját tejföllel, s jó sok sóval, de ma fokhagyma nélkül, de készült már szárított medvehagymával szórtan is, vagy sózott hagymakarikákkal, de cseresznye szezonban csodálatos volt friss cseresznyével és hagymával is)
Receptek:
Rizsás leves
Hozzávalók:
Készítés:
Kétféle túrós buci
Hozzávalók:
920 ml
teljeskiőrlésű bio tönköly búza liszt (
saját kiszitált )
300 ml tejsavó
2 dkg friss élesztő ( kevés tejben oldjuk fel, a
2,5 dl-ből fogjunk )
2 ek bio nádcukor
1/2-3/4 ek konyhasó
Töltelék1: 10 dkg házi túró 5 dkg bio nádcukor
( barna ) 2 csepp 100% természetes citrom illó olaj
Töltelék2:
10 dkg házi túró
1-2 ek házi tejföl
ízlés szerint konyhasó ( tapadásgátló adalék nélkül )
1 kis csokor friss kapor ( kertünkből )
Készítés:
Kenyérsütőgép
dagasztó programjával elkészítjük a tésztát.
A megkellt tésztát kinyújtjuk, 8x10 cm-es
téglalapokra vágjuk, megtöljük a túrós töltelékekel,
felhajtjuk, az összeillesztésekkel lefelé
kilisztezett tepsibe teszük egymás mellé. 180 fokra
előmelegített sütőben, kb. fél óra alatt
megsütjük.
Javaslat:
Ha puhábban szeretjük, akkor teljeskiőrlésű
liszteknél különösen ajánlott a sütő belső
terébe egy kisebb edényben vizet helyezni, hogy
gőzben sülhessen. Így tovább friss is marad.
Ez a modern légkeveréses - gőzbentartós
sütőknél is alkalmazható, mert annak hatásfoka
nem biztos, hogy felér ezzel a hagyományos
módszerrel.
Tönkölybúza kenyér
Hozzávalók:
Készítés:
Meggyes
zabpelyhes turmix
Hozzávalók:
Készítés:
Tejfölös
pirítós
Hozzávalók:
Készítés:
A heti receptekből
Töltött
cukkíni karikák
Hozzávalók:
Készítés:
Hamis
rakott karalábé
Hozzávalók:
Készítés:
Majdnem
kelkáposzta főzelék
Hozzávalók:
1 kisebb friss nyári kelkáposzta ( saját, szabadföldi
)
1 ek köménymag
kb. 30 dkg friss újkrumpli ( saját, szabadföldi )
ízlés szerint pár ek házi (teljes) túró
ízlés szerint 1-2 gerezd új fokhagyma ( őszi
fajta, elhagyható )
konyhasó ( tapadásgátló adalék nélkül )
Készítés:
A megtisztított zöldségeket daraboljuk, ha elég aprók
a krumplik hagyjuk őket egészben. Egy pároló
edénybe, vagy lábosba egy kis vizet öntünk ( lábosnál
kicsit többet ) és beletesszük a zöldségeket, a
fokhagymát nagyobbakra vágva, s a köménymagot, meg is
sózzuk és készre pároljuk.
Tálalásnál a párolt zöldségekre túrót morzsolunk
kinek a tányérjába ízlés szerint.
Ha berántottam volna, akkor kelkáposzta főzelék
lett volna.
0
Hozzávalók:
Készítés: