top left image
top right image
bottom left image
bottom right image

Betűrendben

A tisztítandó területek - - - - - - - - - - A természetes szerek

Magam a természetes tisztítószerek híve vagyok a kemikáliákkal szemben. Számos receptet, módszert próbáltam már ki, alkalmaztam sikerrel. Ma már számos tipp található hasonló weboldalakon, s keringenek lánclevelekben, s az interneten egyéb lehetőségeit is kihasználják a lelkes terjesztők. Magam is beállok a sorba. Nőjön a természetes szerek felé fordulók száma!Lefolyóba: 1/2 - 1 liter ecet és 1 csomag szódabikarbóna páros.

A szódabikarbónát szórjuk először bele, rá az ecetet, nagyon fog pezsegni, állni hagyjuk fél órát,utána forró vizet öntsünk rá, majd öblítsük le hideg vízzel. Megszünteti a dugulásokat.

Fertőtlenítő szer: 70%-os alkoholba zsálya- és levendulaolajat kell keverni. Ezzel le lehet fertőtleníteni bármit. 2 perc hatóideje van. Végül le kell törölgetni ruhával.

Házi készítésű WC tisztító: némi ecetes víz a vízkőoldásra és pár csepp cédrus illóolaj a jó illat kedvéért.

Wc-t áttörölni: teafaolajos ronggyal tegyük - fertőtlenítő hatású.

Kád: ecet + szódabikarbóna (eggyütt pezsegni fog, súroljuk át a vizes felületet szódabikarbónával, majd töröljük át ecettel, végül a pezsgés után töröljük át meleg vízzel.

Fuga takarítás: egy kis meleg vízbe tegyünk 1 ek. mosószódát, 1 tk. szódabikarbónát és 1 tk. bóraxot, s ezzel mossuk át.

Penészes fal: egy kis citromé + cédrus illóolaj oldattal, aztán egy kis levendula illóolajjal (mindegyik jó fertőtlenítő)

Házi illatosító: Egy kis anyagba tehetünk szárazvirágot (akár szárított gyógynövényeket is) és rácsöpögtetünk illóolajokat. Kis batyutba kötve bárhova fellógatható.

Levegőfertőtlenítő spray: 10 csepp citrom- + 10 csepp levendulaolaj feloldva 10 ml alkoholban. Ezt 1 liter vízzel elkeverni, szétpermetezni a betegszobában, wc-ben...

Sütő és rácsainak tisztítása: dörzsit bevizezni, meghúzogatni a mosószappanon aztán megkínálni egy kis szódabikarbónával és nekikezdeni. S lőn a csoda! Pikk-pakk leviszi.

Tűzhelyre ráégett szennyeződést a szódabikarbóna leviszi, csak dörzsöljük át vele.

Padlóra pedig mosószódás vizet illóolajjal tarkítva használjunk.

Felmosáshoz: 1 ek. mosószóda 1 vödör meleg vízbe + fertőtlenítőnek levendulaolaj vagy teafaolaj a felmosáshoz. (csak 2 csepp!!!!!!!)

Konyha: egy mikroszálas kendővel és szódabikarbónaával töröljük át a tisztítandó felületeket.

Általános tisztító: 1 l meleg víz + 1 ek szóda (csempe,tűzhely,linóleum).

Porceláncsészékről a makacs kávé, és teafoltokat is só vagy szódabikarbóna segítségével tüntethetjük el. De a só és az ecet egyenlő arányú keveréke is leszedi.

Bútorfényezéshez használhatjuk bármelyik illóolajat lenolajban oldva.

Mosáshoz:használhatunk mosószappant lereszelve 60 fokon, a fehéreken tökéletes az eredmény, 40 fokon, a színeseken is, bár azon nem olyan látványos... fehéreken a mosószappant keverjük a mosószódával.

Ruha öblítéshez: 3:1 arányú víz-citromsav keverék vagy ecet (10%-os). Illatosítani illóolajjal lehet: enyhébb illatúból 10-15 csepp/mosás (narancs illóolaj), erősebből 4-6 csepp/mosás (ilang-ilang illóolaj).

Fehér ruháknál 1-2 kanál szódabikarbóna a gépbe, így nem szürkülnek be a ruháink.

Környezetbarát folttisztítási módszerek

Zsíros abroszra vagy ruhára vastagon szórjunk lisztet, hagyjuk állni egy éjszakán át, végül mossuk ki.

Zsír- és olajfoltra rá kell szórni rozs- vagy kukoricalisztet és fél napig rajta hagyni. Utána hideg vízben kiöblíteni és meleg vízben kimosni.

Zsírfolt: forró vizes átmosás után öntsünk rá szódabikarbónát.

A tapétán lévő zsírfoltot úgy tüntethetjük el, ha az érintett felületet többször bedörzsöljük liszttel.

Zsírfoltot, rágógumit, esetleg ragasztót el lehet távolítani, ha a folt alá és fölé több rétegűre összehajtott papírtörölközőt helyezünk és közepesen meleg vasalóval, többször rövid ideig rávasalunk. Azért rövid ideig többször, mert a rágógumi és a ragasztó, ha túlmelegszik, meggyulladhat!

Rágógumi: dörzsöljük jéggel, amíg megkeményedik, majd szedjük le.

Viaszfolt: tegyük a ruhát a mélyhűtőbe kb. 2 órára, és így könnyen leszedhetjük a viaszt.

Kávéfoltra: Textilanyagra került friss kávéfoltot könnyen eltávolíthatjuk langyos vízzel, ha kevés glicerint is adunk a vízhez. A tisztítás úgy is megoldható, hogy a foltos részt meleg sós vízzel (egy liter víz, három evőkanál só) lemossuk. Gyakran az is segít, ha a foltot mosószeres oldattal, többször átmosva, majd vízzel öblítve tisztítjuk.

Kávé, tea: tojássárgájával kevert langyos vízzel kell kiöblíteni. Ecetes, majd normál öblítés! Bóraxos oldatba kell áztatnunk a ruhát!

A szőnyegre ömlött kávét azonnal itassuk fel, majd nedves ronggyal töröljük fel. A megmaradt foltot sós vagy ecetes vízzel dörzsöljük tisztára. Szükség esetén használjunk száraz sampont. Tiszta alkohollal bekenjük, fél óráig ázni hagyjuk, majd vízzel alaposan kimossuk.

Régebbi foltot tömény glicerinnel tüntethetünk el. Az anyag foltos részét gyengén dörzsöljük be glicerinnel és hagyjuk állni néhány percig, majd meleg vízzel öblítsük. Ha a folt makacs, forralatlan tejben vagy savóban áztassuk legalább egy napig, utána mossuk ki.

A gyapjúból a friss foltot kivehetjük, ha tömény konyhasóoldattal bedörzsöljük és utána meleg vízben jól kiöblítjük. Ha ez nem vezet eredményre, a foltot glicerinbe mártott rongydarabbal dörzsölve távolítsuk el. A selymen keletkezett friss pecsétet szappanos vízzel mossuk ki.

Fűfoltra: A ruhára került friss foltot azonnal mossuk ki vízben. Az esetek többségében eltűnik. Világos ruhából a friss fűfoltot aludt tejel is eltávolíthatjuk vagy dörzsöljük glicerinnel a foltot.

A fehérneműn található foltot citromlével dörzsöljük ki, majd alaposan öblítsük. Ha a folt régebbi, áztassuk citromlében. Rövid áztatás után a foltos helyet mossuk ki langyos vízben. Kényes anyagok esetében a foltot glicerinnel áztassuk át, majd 10 perc elteltével mossuk ki. Bő vízben öblítsük.

Friss gyümölcsfolt: áztassuk tejbe vagy savóba, vagy rácsöppentett citromlével tüntessük el a foltot a ruhából.

Golyóstoll, tinta: dörzsöljük alkoholba mártott szivaccsal.

Izzadságfolt: langyos ecetes vagy szódabikarbónás vízben áztassuk. Szalmiákszeszes vízzel átitatott vattával is eltávolíthatjuk a ruhaneműből.

Mustárfolt: dörzsöljük be glicerines ronggyal, majd mossuk ki szappannal hideg vízben.

Penészfolt: öntsünk erős szappanos oldatot és sót a foltra és tegyük ki napfényre és tartsuk nedvesen.

Rozsdafolt: áztassuk savanyú tejben vagy citromlében, dörzsöljük be sóval, tegyük ki a napra, és csak ezután mossuk ki.

Rúzsfolt: hideg tejszínnel vagy vajjal dörzsöljük be, majd mosószódával mossuk ki.

Vérfolt: áztassuk 10 percig hideg, sós vízben, majd mossuk ki szappannal. Ha régebbi a folt, keverjünk össze keményítőt és hintőport egy kis vízzel, és ezt kenjük a foltra!

Vörösboros, sör vagy likőrfolt: áztassuk bóraxos oldatban.

Környezetbarát alternatívák

A mosószóda (nátrium-karbonát) általános vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztítószer. Igen kis mennyiség is elegendő belőle. Áztatáshoz 15 liter vízhez kb. 1-2 evőkanál mosószódát adjunk. Ha a mosóporunkhoz mosószódát keverünk, kevesebb mosópor, az ajánlott mosóporadag akár egyötöde is elegendő.
Ajánlott adagolás tehát: 50 ml mosópor + 50-100 ml mosószóda.
Mosópor-felhasználásunk csökkentésével már sokat tehetünk környezetünk megóvásáért. Akinek azonban még van egy kis ideje és energiája, az készíthet mosószappanból szappanpelyhet sajtreszelő segítségével, amellyel a mosóport lehet helyettesíteni. A szappanpehely gyapjúkímélő mosásra is alkalmas. Az élővizekben teljesen lebomlik, ezért a mesterséges detergensekhez képest környezetkímélő. Mosószappant bármely illatszerboltban beszerezhetünk.

A szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát) hatásában a mosószódához hasonlít, de annál gyengébben lúgos, vízben jól oldódó fehér por. Élelmiszerüzletekben 50 g-os, patikában 200 grammos csomagolásban kapható.

Az ecet fertőtlenítő-, és vízkőoldószer. Az utolsó öblítővízbe keverve lágyítja a mosott ruhát és élénkíti a színeit. Az öblítőtartályba az előzőleg vízzel háromszorosára higított húsz százalékos ecetet önts, a jelzés szerint, vagy egy csészényit! A háztartásokban alkalmazott, hígított ecet a környezetre nem ártalmas.

A citromlé gyenge, természetes sav. Fehérítőszerként használhatod. A természetben lebomlik.

A nyers tej, tojásfehérje remek bőrápolószerek.

A citrom, fehér ecet, glicerin, tiszta alkohol, bórax, mind alkalmasak a kárpit vagy szőnyeg foltjainak eltávolítására. A folttisztítás alapszabálya, hogy a folt keletkezése után rögtön neki kell látni annak eltávolításához.

Öblítés: 20%-os citromsav (egy literes üvegbe 20 dkg citromsav és rá víz), nagyon finom puhák tőle a pelusok.
Az ecetes, vizes tárolás helyett illóolajas-tárolás (cédrus-olaj) kakifoltra szódabikarbó-na (kakis pelustól függően 1/2-1 zacsinyi), szépen fehérít.

Mosószóda
1. VÍZLÁGYÍTÓ, ezáltal a mosópor valóban hatékonyan tisztít (köztudott, hogy a kemény vízben nehezen oldódik a mosópor)
2. TISZTÍTÓ, ZSÍROLDÓ hatása miatt erősen szennyezett ruhák, felületek tisztítására kiválóan alkalmas, általános tisztítónak is használható
3. KÖRNYEZETBARÁT, mert olyan körfolyamatban állítják elő, amelynek nincs káros mellékterméke. Túl nagy mennyiségben a talaj szikesedését okozhatja, ezért azokon a csatornázatlan területeken, ahol magas a talajvízszint, nem ajánlott. Másutt kiválóan helyettesítheti a foszfátos tisztítószereket.

Mosás: A mosóporadag 1/3- a, tetszés szerint 1/2 - e helyettesítendő mosószódával. Nem veszi ki a textíliák színét, minden puhább, tisztább lesz. Ajánlott hőfok: 60 oC, 40 oC

Áztatás: Az erősen szennyezett, foltos, olajos ruhát mosás előtt egy éjszakára áztasd langyos, szódás vízben! Ügyelj itt a textília színtartósságára!

Mosogatás: 5 liter forró vízben feloldott egy evőkanál mosószóda eltávolítja az edényekről a zsiradékot, az égett foltokat. Az üvegedényeket utána ecetes vízzel öblítsd, különben foltosan száradnak. Alumínium edényeket ne moss vele!

Általános tisztítás

1 liter meleg vízben oldott 1 evőkanál mosószóda a legszívósabb tűzhelyeket, a legzsírosabb csempét, linóleumot is tisztává varázsolja. A piszkos keféket, konyharuhákat, rongyokat meleg, mosószódás szappanos vízben tisztíthatod, szagtalaníthatod. Általános tisztítófolyadék: 1 liter forró víz, 3 evőkanál mosószóda. A tisztított felületet vízzel öblítsd utána!

Mosódió

Törjön fel 3-5 szem diót (a szennyezettség mértékétől, ill. a dió nagyságától függően).
- Emelje ki a magját, erre nem lesz szüksége. A héjakat tördelje kisebb darabokra, tegye az erre a célra rendelhető textilzsákocskába és kösse össze.
- A tasakot egyszerűen tegye a szennyessel együtt a mosógépbe.
- Mindenfajta textíliához és minden mosási hőfokon használható. Mosás után a mosódió héjakat a kis zacskóban szárítsa meg, s egy következő mosáshoz újra felhasználhatja őket. A második használat után a héjakat a szemétbe vagy a komposztba dobhatja.
- Ugyanazt a mosódiót akár 3x is lehet használni. Először a 30 fokos mosáshoz, aztán a 40 fokosra, végül egy kis mosószódával kiegészítve 60 fokon. De minden használónak előbb-utóbb saját metódusa lesz, hogy pontosan mihez, mennyit használ, mivel egészíti ki, s meddig használ egy adagot.
- További mosószer vagy öblítőszer hozzáadása, sem előmosás nem szükséges.
- Fehér mosásnál ajánlatos természetes fehérítőszer (perkarbonát) hozzáadása, de az is megteszi, ha 1-2 ek szódabikarbónát tesz a mosópor-adagolóba.
- A mosódióval mosott ruhák semleges illatúak. Ha szeretné, hogy frissen mosott ruhái illatosak is legyen, javasoljuk, hogy a mosódiót tartalmazó textilzsákocskára a gépbe helyezés előtt cseppentsen egy kevés illóolajat (pl. levendula, narancs, rózsa, citromfű stb.). Ha viszont ragaszkodik a megszokott öblítője illatához, nem kell megválnia tőle, de használja gazdaságosabban: elég a korábbi mennyiség egy töredéke, hiszen a ruha lágyításáról a mosódió gondoskodik, Önnek csak az illat a fontos.
Az indiai mosódióból főzetet is készíthetünk, a következő módon:
3-6 dióhéjat kb. 1 l vízben 5-10 percig főzünk, majd a kapott lét átszűrjük.

- Sampon ill. hajszesz: A fenti főzet kiváló bőr- és hajápoló szernek bizonyult. A mosódió-főzet nemcsak tisztítja, ápolja is a hajat. Használatával a haj könnyen fésülhetővé válik és kevésbé gyorsan zsírosodik. Gátolja a korpaképződést, emiatt a tulajdonsága miatt alkalmazzák eredményesen a psoriasis (pikkelysömör) kezelésében is.

- Általános tisztító: ugyanez a főzet használható koncentráltan vagy hígítva általános lemosó szerként, konyhában vagy fürdőszobában, ill. felmosáshoz.

Illóolajok: felmosásnál, mosásnál az öblítővízbe, szekrénybe vattapamacsra vagy szárazvirágra cseppentve, WC kagylóba 1 csepp, testillatosításra, cipőbe, sportcipőbe 1 csepp, a párnádra éjszakára 1 csepp.


Zöldpók alapítvány videói, például a Szóda erejével: